Ameriška drsalca Alexa Knierim in Brandon Frazier med nastopom v kratkem programu. Foto: Reuters
Ameriška drsalca Alexa Knierim in Brandon Frazier med nastopom v kratkem programu. Foto: Reuters

Brata Marderosian že leta ustvarjata pod imenom Heavy Young Heathens. Pišeta predvsem glasbo za televizijske serije (Simpsonovi, Lucifer, CSI), filme oz. napovednike (Deadpool) in oglase (Adidas, Starbucks, Chrysler, Red Bull), zato morda ni nenavadno, da so Američani katerega izmed njunih del že tako vajeni, da niti ne pomislijo na vprašanje avtorskih pravic.

Ko pa sta brata nedavno zaslišala svojo priredbo sicer znane folkskladbe House of the Rising Sun na olimpijskih igrah, jima je prekipelo. Proti drsalcema, Alexi Knierim in Brandonu Frazierju, ki sta pesem uporabila kot glasbeno podlago za svoj nastop v kratkem programu ekipne tekme, sta vložila tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic, podobno pa očitata tudi televizijski mreži NBC, ki v ZDA prenaša olimpijske igre.

Kot sta v tožbi navedla brata, sta omenjeno različico napisala za film Sedem veličastnih iz leta 2016, uporabljena pa je bila tudi v oglasu za Ford. Kot sta zatrdila, je priredba njuno avtorsko delo in ne bi smela biti uporabljena brez njune privolitve. Po poročanju tiskovne agencije Reuters, so se njuni odvetniki (med njimi njun oče Mick Marderosian iz odvetniške družbe Marderosian & Cohen, ki ju zastopa) sicer najprej obrnili na agenta omenjenih drsalcev, "a nam ni bil pripravljen prisluhniti", zato zdaj pravico iščejo na sodišču.

Ker je skladba oz. njena priredba, ki sta jo ustrezno zaščitila, za brata "pomemben vir prihodka", zahtevata denarno odškodnino in prepoved zlorabe njunega avtorskega dela v prihodnje, je starejši Marderosian še povedal za Reuters.

Televizijska mreža NBC je sicer posnetek nastopa omenjenih drsalcev že umaknila s spleta in družbenih omrežij.