Goran Stanković je januarja dirigentsko paličico pri Olimpiji prevzel od Dina Skenderja. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Stanković je januarja dirigentsko paličico pri Olimpiji prevzel od Dina Skenderja. Foto: www.alesfevzer.com

Dve zmagi v zadnjem tednu sta ob dveh spodrsljajih vijoličastih prednost povečali za pet točk. Tako hitro lahko seveda ta tudi skopni, a Ljubljančani, ki niso izgubili že 15 tekem, so na dobri poti, da po letih 2016 in 2018 tretjič postanejo državni prvaki v dobi Milana Mandarića. Derbi najboljših klubov bo 8. maja v Stožicah.

Veliko odgovorov bo dala že nedeljska tekma v Murski Soboti pri Muri, ki ji dolg premor očitno ni dobro del. Po zgolj točki proti Celju si je privoščila poraz v Sežani in je le še dve točki pred Domžalami. V sredo bodo zeleno-beli še enkrat gostovali v Prekmurju, saj jih v četrtfinalu Pokala Pivovarne Union čaka obračun z drugoligašem Nafto.

Olimpija z gladko zmago nad Koprom drvi proti naslovu

Uspešna sprememba sistema

"Stanković je uspel s spremembami v postavitvi. Na začetku je igral s sistemom 4-4-2, zdaj pa s 3-4-3. Zelo pogumno daje tudi priložnost mladim igralcem," je bistvo Olimpijinega uspeha povzel strokovni komentator na TV Slovenija Branko Zupan.

"Med dolgim enomesečnim premorom nismo delali toliko na taktiki, ampak se bolj uigravali in bili bolj sproščeni. To se pozna na igrišču," je povedal Nik Kapun. Veliko proslavljanje na sredini igrišča po koncu tekme je pokomentiral takole: "Bliža se konec prvenstva, čutimo, da lahko pridemo visoko. Vsake zmage smo zato še bolj veseli."

"Čestitke fantom, zelo sem ponosen na njih, kapo dol. Res so izgarali, nagrajeni smo bili za našo željo," je še dejal Stanković.

Vanoli: Še vedno smo v igri za naš cilj

Koprska obramba na čelu z Aleksandrom Rajčevićem ne more biti zadovoljna s predstavo, kakršna je bila v sredo popoldne: "Dobro smo začeli tekmo, potem pa dobili prepoceni prvi zadetek. Nato nam je šlo samo še navzdol. Šest prejetih golov je malo preveč, a nimamo kaj. Moramo dati glave gor, treba se bo čim prej pobrati in znova nabirati točke. Tudi igra z dvema klasičnima napadalcema se nam ni obnesla, v obrambi smo puščali preveč prostora in zasluženo izgubili."

Za Rodolfa Vanolija je bila vrnitev v Stožice boleča: "Olimpija si je zaslužila zmago. Moramo napredovati, ne smemo si privoščiti toliko zadetkov iz prekinitev. Še vedno smo v igri za naš cilj, to je uvrstitev v Evropsko ligo. Naredili bomo vse, da nam bo uspelo."

V soboto bo Koper na primorskem derbiju gostil Gorico, ki si je sinoči v 91. minuti priigrala dragocene tri točke proti Bravu (3:2), s katerimi lahko še upa na obstanek. Za Celjem zaostaja šest točk, ekipi pa med drugim čaka tudi še medsebojni dvoboj v Športnem parku v predzadnjem krogu.

Izjave in analiza tekme Olimpija – Koper
Tekmeci Olimpije in Maribora do konca sezone (v odebeljenem tisku so gostovanja)

Olimpija: MURA, Aluminij, DOMŽALE, Maribor, CELJE, Tabor Sežana, BRAVO

Maribor: BRAVO, CELJE, Tabor Sežana, OLIMPIJA, Gorica, KOPER, Mura

Rožman: Razčistiti mora vsak pri sebi

Bravo bo v soboto pred kamerami TV Slovenija gostil ranjeni Maribor, ki je poleg vsega ostal brez poškodovanih Blaža Vrhovca, Martina Milca in Ignacia Guerrica.

"Za vsako našo neizkoriščeno priložnost smo bili kaznovani, ogromno je bilo napak v obrambi. V drugem polčasu je bilo po opravljenih menjavah nekoliko boljše, toda gledano v celoti je bilo prikazano veliko, veliko premalo. Eno je bila želja, izražen motiv, navdih med pripravami, nekaj povsem drugega pa prikazano na igrišču. Zadev s treninga, dogovora iz slačilnice nismo prenesli na tekmo, kar glede na izkušnje moštva ne bi smel biti problem, zato me preseneča, da se to dogaja. Na treningu je ena zgodba, na tekmi pa se vrstijo slabe odločitve. Govorimo o osnovah, o nedopustnih napakah glede discipline v igri, kar je bilo opazno pri vseh treh prejetih zadetkih. A tudi v drugih elementih igre," je po torkovem porazu z 1:3 proti Domžalam (petem v tej sezoni) za klubsko spletno stran povedal trener Simon Rožman.

Tudi sam bo moral razmisliti o pravilnosti odločitve za skoraj enako začetno enajsterico kot prejšnji petek ob klavrnem remiju v Kidričevem (0:0). Vanjo se je po prometni nesreči vrnil Aljoša Matko. Zapravljene priložnosti v prvem polčasu (pohvale si zasluži gostujoči vratar Ajdin Mulalić) so Štajerci drago plačali. Z Domžalami se bodo znova srečali že v torek ob Kamniški Bistrici v pokalu, nato jih 1. maja čaka še tekma v Celju, kar pomeni, da so pred njimi tri zaporedna gostovanja.

"Predaje ne bo, gotovo pa se bodo zgodile določene spremembe v ekipi. Predvsem moramo najprej razčistiti vsak pri sebi. Osnova je pristop, borba in spoštovanje do kluba in dresa," je dodal Rožman.

Domžale na derbiju gladko osvojile Ljudski vrt

Prva liga TS, 30. krog

Sobota ob 16.15:
BRAVO - MARIBOR
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Ob 18.00:
DOMŽALE - CELJE

Ob 20.00:
KOPER - GORICA

Nedelja ob 15.00:
ALUMINIJ - CB24 TABOR SEŽANA

Ob 17.15:
MURA - OLIMPIJA


Lestvica:
OLIMPIJA          29 16  9  4 42:19 57
MARIBOR           29 13 11  5 54:36 50
MURA              29 12 10  7 32:21 46
DOMŽALE           29 11 11  7 42:33 44
KOPER             29 11  7 11 37:42 40
BRAVO             29  8 12  9 31:32 36
CB24 TABOR SEŽANA 29 10  6 13 34:38 36
ALUMINIJ          29  7 10 12 21:37 31
CELJE             29  7  7 15 24:34 28
GORICA            29  5  7 17 20:44 22