Za zdaj so se tujci, ki so poleti prišli k Cedeviti Olimpiji, izkazali za zelo dobre okrepitve. Foto: www.alesfevzer.com
Za zdaj so se tujci, ki so poleti prišli k Cedeviti Olimpiji, izkazali za zelo dobre okrepitve. Foto: www.alesfevzer.com

Dvoboj, ki se bo v ponedeljek v Stožicah začel ob 18.00, boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju. Beograjski panterji so bili na prvih dveh tekmah regionalnega tekmovanja polovično uspešni. Najprej so klonili v Podgorici pred Budućnostjo (82:72), nato pa so na domačem parketu v Železniku z 89:81 ugnali Igokeo. Po teh dveh preizkušnjah je v povprečju najboljši strelec FMP-ja Nenad Nerandžić, ki je letos prišel iz Borca. Srbski krilni košarkar je lani najboljšo tekmo odigral prav proti Cedeviti Olimpiji v Stožicah, ko so zmaji slavili s 97:88, Nerandžić pa je ob stoodstotnem metu iz igre prispeval 17 točk in imel indeks 29.

FMP je Olimpiji večkrat povzročal težave na domačem parketu, v Ljubljani pa, odkar pod tem imenom igra nekdanji Radnički Novi Sad, panterji, ki so pred 15 leti dvakrat osvojili Ligo ABA, sploh še niso zmagali. V zmajevem gnezdu dobro FMP pozna Marko Radovanović. 25-letni krilni center iz Čačka, ki ima sicer na začetku sezone veliko težav z gležnjem, je dres tega kluba nosil kar šest let. "FMP je vedno neugoden tekmec. Vedno igra z veliko energije. Ima mladega trenerja (Nenad Stefanović, op. a.), ki je dobro sestavil ekipo. Gre za zelo atletsko sposobno moštvo, ki v primerjavi s prejšnjimi leti premore tudi veliko izkušenj. Zavedamo se, da nas ne čaka lahka tekma. Dobro se pripravljamo in analiziramo, da bodo Stožice ostale neosvojljive," je povedal ljubljanski trener Jurica Goleamc.

Zmaji, ki so lani dvakrat premagali FMP, so zelo uspešno vstopili v novo sezono. Po prepričljivi zmagi nad Krko v Stožicah so zmagali tudi na prvem gostovanju. V vročem Čačku so bili prejšnji teden zanesljivo boljši od Borca (76:85). Znova se je potrdilo, da so v Ljubljani letos dobro kadrovali s tujimi okrepitvami in da ima, kar poudarjajo že vso sezono, letošnja ekipa več orožij in večjo širino od lanske. Jacob Pullen je bil izvrsten s 23 točkami, Melvin Ejim se je izkazal z 18, Zach Auguste pa z novim dvojnim dvojčkom, saj je ob 14 točkah ujel še 12 odbitih žog.

Krka se je izkazala z zmago nad Mornarjem, uspešno pa je začela tudi državno prvenstvo, v katerem je bila boljša od Zlatoroga in Šentjurja. Foto: Krka/Drago Perko
Krka se je izkazala z zmago nad Mornarjem, uspešno pa je začela tudi državno prvenstvo, v katerem je bila boljša od Zlatoroga in Šentjurja. Foto: Krka/Drago Perko

Jović nov velik Megin projekt

V drugem krogu je navdušila tudi Krka, ki je v Novem mestu na krilih Roka Stipčevića na kolena spravila lanskega polfinalista jadranske lige, Mornar (89:80). Zdaj jo v nedeljo ob 12.00 čaka v Hali sportova Ranka Žeravice Mega, ki je po visoki zmagi nad Studentskim centrom (101:68) in porazu po podaljšku s Cibono (89:84) prav tako polovično uspešna. Novomeščani so na sedmih tekmah Mego v gosteh ugnali le enkrat. Uspelo jim je pred petimi leti, ko so slavili s 96:95. Tudi lani je bilo zelo napeto, toda za točko (71:70) je bila uspešnejša Mega, ki pa je po drugi strani le dvakrat zmagala na Dolenjskem.

Mega slovi po odličnem delu z mladimi košarkarji. Številni nadarjeni posamezniki, nad katerimi bedi agent Miško Ražnatović, sicer prvi mož kluba, so v članski konkurenci priložnost dobili pri Megi, ki je nekoč svoje domače tekme igrala v Sremski Mitrovici, in potem tudi neposredno odšli v NBA. Nikola Jokić je takšen primer, v Beogradu pa se je kalil tudi Vlatko Čančar. Eno sezono je pri Megi prebil tudi zdajšnji član Krke Jurij Macura. "Mega ima kot vsako leto zelo mlado, talentirano in energično moštvo. Vodi jih Vladimir Jovanović, ki je predvsem dober človek in vrhunski strokovnjak, ki je v lanski sezoni naredil odličen rezultat. Poleg tega je povzročal velike težave moštvom z velikimi proračuni, s svojim sistemom pa je med zvezde potisnil Filipa Petruševa in Marka Simonovića. Zato mu za vse to čestitam," je povedal Krkin trener Dalibor Damjanović.

"Letošnja Mega je prenovljena, imajo nekaj novih igralcev: centra Balcerowskega, iz Crvene zvezde je prišel Simanić, na četvorki je novinec Rudan, na mestu organizatorja pa Kočović. Ponovno igrajo hitro in energično ter disciplinirano. V tem trenutku kljub začetku sezone igrajo zelo dobro. Prvo tekmo so doma Studentski centar dobili za 30 točk, v drugi tekmi pri Ciboni pa so vodili že za 20 točk, pa nato popustili. Zato pričakujem težko tekmo, na kateri bomo morali biti zbrani, igrati z veliko želje in ne popuščati vso tekmo, če hočemo upati na dober rezultat. Njihov ključni igralec v letošnji sezoni je Jović, ki je izredno perspektiven igralec in nov velik Megin projekt ter bo v naslednjih letih zagotovo zvezda evropske košarke. Od svojih fantov pričakujem, da bodo vztrajni skozi vso tekmo, pokazali, kar smo se dogovorili in igrali kot moštvo, saj le tako lahko dosežemo dober izid," je še dodal.

Luka Ščuka dobiva vse več priložnost v Ligi ABA

3. krog:
ZADAR - CIBONA
67:68 (18:14, 17:20, 13:13, 19:21)

MORNAR - BORAC
85:90 (22:23, 15:22, 18:15, 30:30)

PARTIZAN - SC DERBY
79:57 (20:9, 17:14, 24:21, 18:13)


Nedelja ob 12.00:
MEGA BASKET - KRKA

Ob 17.00:
BUDUĆNOST - SPLIT

Ob 19.00:
IGOKEA - CRVENA ZVEZDA

Ponedeljek ob 18.00:
CEDEVITA OLIMPIJA - FMP
(prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)

Lestvica:                             
PARTIZAN                3  3 0   37  6
CIBONA                  3  3 0   16  6
CRVENA ZVEZDA           2  2 0   44  4
CEDEVITA OLIMPIJA       2  2 0   41  4
BORAC                   3  1 2   -6  4
STUDENTSKI CENTAR DERBY 3  1 2  -39  4
MEGA SOCCERBET          2  1 1   28  3
BUDUĆNOST               2  1 1    2  3
FMP                     2  1 1   -2  3
IGOKEA                  2  1 1   -6  3
ZADAR                   3  0 3  -22  3
KRKA                    2  1 1  -23  3
MORNAR                  3  0 3  -24  3
SPLIT                   2  0 2  -46  2