Olimpijski komite Slovenije je močno odvisen od prilivov, ki jih prinašajo igre na srečo. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Olimpijski komite Slovenije je močno odvisen od prilivov, ki jih prinašajo igre na srečo. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

"Spremembe zakona o igrah na srečo, ki je prestal prvo sito v državnem zboru, podpirajo levi in desni, da jasno povem. Odločno moram izpostaviti, da tega v športu ne podpiramo. Že na prejšnji seji IO OKS smo o tem govorili, saj bo imela sprememba velike negativne učinke na Športno loterijo in posledično na Fundacijo za šport (FŠO), ki je eden od temeljev financiranja našega v mednarodnem merilu izjemno uspešnega športa," je povedal predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec.

Sorodna novica Pred poslanci odločitev, ali odpreti loterijski trg: namesto dveh bi država podelila pet koncesij

Koncesijske dajatve iz iger na srečo so praktično edini vir FŠO-ja in tudi sestrske Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO). Deležniki nasprotujejo uvedbi petih ponudnikov klasičnih iger na srečo namesto dveh tudi zaradi "znatnih znižanj koncesnin, ker bi morali v tekmi za igralce povišati kvote izplačil".

FŠO dobi od osem do deset milijonov evrov letno iz koncesijskih dajatev Športne loterije in Loterije Slovenije, ki sta zdaj edina ponudnika iger na srečo pri nas.

DZ je 26. oktobra ob obstrukciji Levice, SAB-a, SD-ja, LMŠ-ja in nepovezanih poslancev z 39 glasovi za in dvema proti sklenil, da je predlog novele zakona o igrah na srečo primeren za nadaljnjo obravnavo.

Generalni sekretar Blaž Perko je v nadaljevanju seje sporočil, da je za naslednji dve leti za šport iz državnega proračuna predlagan enak znesek kot za letos, za infrastrukturo pa dva milijona manj. Obenem pa naj bi bilo za zadnje iz sklada za okrevanje po pandemiji mogoče črpati dodatni denar. Iz predlogov za pomoč športu v okrevanju zaradi epidemije so bile za zdaj sprejete le donacije za pravne osebe, ki so povišane za trikrat, nekaj predlogov pa je še na mizi, je navedel Perko.

V osnutku letnega delovnega načrta OKS-a za leto 2022 je predvideno 8,619 milijona evrov prihodkov in odhodkov. Redna letna skupščina bo 16. decembra.