Novak Đoković je na turnirjih za grand slam nanizal 27 zmag. Že desetič je izgubil uvodni niz, nato pa je vedno zmagal. Foto: Reuters
Novak Đoković je na turnirjih za grand slam nanizal 27 zmag. Že desetič je izgubil uvodni niz, nato pa je vedno zmagal. Foto: Reuters

34-letni Srb je četrtič zapored v New Yorku oddal uvodni niz, tudi v četrtem nizu nizu ni igral dobro, a najboljše je prihranil za konec. Prvih pet iger odločilnega niza je jemalo sapo. V taki formi ga bo težko ustaviti na poti do rekordnega 21. turnirja za grand slam. Koledarski grand slam je v moderni teniški dobi uspel le Rodu Laverju leta 1969. Legendarni Avstralec je bil na častni tribuni stadiona Arthurja Asha.

Zverev je izgubil prvič po sijajnem nizu 16 zmag. Đokoviću je pred šestimi tedni odvzel možnost za zlati grand slam. V polfinalu olimpijskih iger v Tokiu je Nemec zaostajal z 1:6 in 2:3, nato pa je osvojil deset od zadnjih enajstih iger. Tudi tokrat je prikazal odlično igro, zadel je 16 asov in dosegel 46 "winnerjev". Na prvo zmago na turnirjih za grand slam bo moral še počakati, lani je v New Yorku izgubil v finalu, potem ko je zapravil vodstvo z 2:0 v nizih proti Dominicu Thiemu.

Alexander Zverev ostaja brez naslova na turnirjih velike četverice. Olimpijski prvak je v zadnjem letu naredil velik korak naprej, še vedno pa manjka pika na i. Foto: Reuters
Alexander Zverev ostaja brez naslova na turnirjih velike četverice. Olimpijski prvak je v zadnjem letu naredil velik korak naprej, še vedno pa manjka pika na i. Foto: Reuters

Nemec odlično serviral v prvem nizu
Zverev se je zavedal, da mora udarno začeti. Đoković je najranljivejši na začetku dvoboja, ko še nima pravega ritma. Nemec je vseh pet iger na svoj servis dobil zanesljivo, oddal je le pet točk. V deveti igri je Beograjčan izgubil začetni udarec po dvojni napaki in prvi niz je bil odločen.

Đoković se je prebudil na začetku drugega niza
Jasno je bilo, da bo prvi igralec sveta zelo nevaren na začetku drugega niza. V drugi igri je Zverev pri 30/30 zgrešil forhend, nato pa naredil še dvojno napako. Đoković je brez izgubljene točke zadržal servis za vodstvo s 3:0 in v nadaljevanju je zlahka izenačil na 1:1 v nizih.

V tretjem nizu je Zverev v peti igri zapravil dve priložnosti za brejk pri 15/40. V deseti igri se je znašel v težavah. Prvo zaključno žogo za tretji niz je rešil z izjemnim forhendom po najdaljši izmenjavi turnirja, ki je vsebovala kar 53 udarcev. Nemec je pošteno lovil sapo pri 30/40 in Đoković je prišel do brejka in s tem do vodstva z 2:1 v nizih.

V četrtem nizu je Zverev v tretji igri odvzel servis Srbu in nato z odličnimi servisi ohranil prednost.

Sorodna novica Novak Đoković

Srb odigral sanjskih pet iger v odločilnem nizu
Đoković je bil popolnoma osredotočen, ko je prišel na igrišče za odločilni niz. V drugi igri je odlično skrajšal žogo in nato s forhend diagonalo povedel z 2:0. V četrti igri je Srb vračal vse žoge, deloval je kot stena. Pri 30/30 je Zverev najprej naredil veliko napako s forhendom, nato pa je še "smash" poslal prek osnovne črte. Đoković je povedel s 5:0, nato pa se je malce preveč sprostil in izgubil naslednji dve igri. V osmi igri je Zverev povedel s 30/15, a prvi servis ni več deloval. Prevečkrat je moral uporabiti drugi servis, kar je Đoković znal unovčiti, in s tremi zaporednimi točkami se je veselil zmage po treh urah in 34 minutah.

StatistikaĐokovićZverev
Prvi servis (%)6663
Asi1216
Dvojne napake28
Neizsiljene napake4950
Winnerji4149
Osvojene točke140133
Priložnosti za brejk5/83/12
Točke na mreži35/4319/31

Za take trenutke tenisači živijo
"Vzdušje je bilo izjemno, najboljše na letošnjem turnirju. Za take trenutke tenisači živimo. Vsak dan razmišljam o takih obračunih, ko moram na treningih ponavljati iste stvari. Z Alexandrom sva prijatelja, večkrat sva trenirala v Monte Carlu. Upam, da sva uprizorila pravi šov. V zadnjih letih sem odkril neko formulo, ki deluje. Zdaj je ostal le še en obračun. Iztisnil bom vse iz sebe. Zame bo to tako pomemben obračun, kot bi bil zadnji v karieri," je povedal Đoković.

Đoković bo igral, kot da je zadnji dvoboj v karieri
Daniil Medvedjev se je zanesljivo uvrstil v finale. V osmih medsebojnih obračunih je trikrat premagal Đokovića. Foto: EPA
Daniil Medvedjev se je zanesljivo uvrstil v finale. V osmih medsebojnih obračunih je trikrat premagal Đokovića. Foto: EPA

Medvedjev do preobrata v drugem nizu
V prvem polfinalu je Medvedjev v sedmi igri prišel do odvzema servisa brez izgubljene točke. Ključen je bil drugi niz, ko je Kanadčan povedel s 5:2. V deveti igri je serviral za izenačenje na 1:1 v nizih, priigral si je dve priložnosti, vendar jih ni unovčil. Medvedjev je izenačil na 5:5 in nato še v 12. igri odvzel servis Kanadčanu. Auger-Aliassime je v tretjem nizu popolnoma popustil, izgubil je kar pet iger zapored.

Medvedjev je pred dvema letoma navdušil v finalu proti Rafaelu Nadalu, a je vseeno izgubil po petih nizih. Letos je bil nemočen v finalu Melbourna proti Đokoviću. 21-letni Auger-Aliassime se je prvič uvrstil v polfinale turnirja za grand slam in v odločilnih trenutkih so ga izdali živci.

Medvedjev: Izgubil sem v dveh finalih, v tretjem bi rad zmagal

"Mislim, da nisem odigral najboljšega obračuna, zato sem še toliko bolj srečen, da sem se uvrstil v finale. Pri zaostanku s 3:5 v drugem nizu si res nisem mislil, da lahko še pridem do preobrata. Pred dvema letoma sem odigral neverjeten finale, a sem izgubil. V nedeljo upam, da bom dvignil pokal," je poudaril Medvedjev.

StatistikaAuger-AliassimeMedvedjev
Prvi servis (%)6369
Asi412
Dvojne napake104
Neizsiljene napake3925
Winnerji1737
Osvojene točke73104
Priložnosti za brejk1/35/5
Točke na mreži15/2417/23

Ram in Salisbury najboljša v moških dvojicah
Rajeev Ram in Joe Salisbury sta zmagovalca v konkurenci moških dvojic. Američan in Britanec sta v finalu premagala britansko-brazilsko kombinacijo Jamie Murray/Bruno Soares s 3:6, 6:2 in 6:2.

Četrta nosilca v dvojicah sta osvojila drugi naslov za grand slam, potem ko sta lani slavila na Odprtem prvenstvu Avstralije. Finalista letošnjega turnirja v Melbournu in polfinalista Wimbledona v moških dvojicah sta osvojila skupno denarno nagrado 558.492 evrov.

Murray in Soares, sedma nosilca, ostajata pri dveh skupnih naslovih v moških dvojicah, potem ko sta leta 2016 osvojila dvojice na OP-ju Avstralije in OP-ju ZDA.


Polfinale (M):
(27.200.000 am. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - ZVEREV (NEM/4)
4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2

MEDVEDJEV (RUS/2) - AUGER ALIASSIME (KAN/12)
6:4, 7:5, 6:2

Finale bo v nedeljo ob 22.00.