Kendrick Perry z nagrado za najkoristnejšega igralca tekme in dresom Mangoka Mathianga. Foto: www.alesfevzer.com
Kendrick Perry z nagrado za najkoristnejšega igralca tekme in dresom Mangoka Mathianga. Foto: www.alesfevzer.com

Na kakšen način se bosta obe mednarodni tekmovanji igrali, še ni znano. Odvisno bo od razvoja situacije z novim koronavirusom, želja vseh pa je, da potekata po ustaljenih razporedih in urnikih. Pandemija je že krojila usodo minule sezone, tako da je bil četrtkov superpokal med Cedevito Olimpijo in Krko v Kranju prva uradna tekma na slovenskih parketih po več kot pol leta. Marca se je sezona prekinila (in pozneje odpovedala) prav pred dvobojem najuspešnejših slovenskih klubov, ki bi v Novem mestu morala odigrati zadnji krog jadranske lige. Medtem ko so Ljubljančani tedaj še upali na preboj med najboljše štiri v regiji, pa so Novomeščani igrali za potrditev obstanka med elito.

Sorodna novica Olimpija prvič po združitvi s Cedevito dvignila lovoriko

Zmaji so v Kranju kljub nepopustljivi Krki, ki se je večkrat po nekoliko višjem zaostanku vrnila v igro, še pred razburljivo končnico srečanje obrnili v svojo korist (78:67). Kmalu sledi nov medsebojni obračun teh dveh ekip, ki v novo sezono vstopata s precej spremenjenimi zasedbami, saj se bosta srečala tudi v uvodnem krogu Lige ABA. Ljubljančani se v sezono podobno kot lani podajajo z visokimi ambicijami in ciljajo na mesta med prvimi štirimi, Novomeščani pa si, kot je povedal Vladimir Anzulović, v prvi vrsti želijo zagotoviti miren obstanek.

Perry in Blažič najnevarnejša zmaja

Superpokal seveda ni merilo za napovedi pred sezono, a po do zdaj prikazanem v pripravljalnem obdobju, ki po več odigranih tekmah že daje neki oris, lahko zasedbi optimistično pričakujeta ligaški začetek. Olimpija je morala premoč na pripravljalnih tekmah priznati le Ulmu, kar dvakrat pa je na primer na kolena spravila evroligaški Bayern, proti kateremu je tudi pokazala za to obdobje kakovostno igro. "Še vedno je pred nami dolga pot. Še naprej moramo trdo delati in postati boljši, a to je bil dober korak naprej. Vedno je lepo sezono začeti s prvo lovoriko in ko se trdo delo obrestuje," je v Kraju povedal Kendrick Perry, MVP tekme, ki je bil z 20 točkami prvi strelec srečanja, dodal pa je še sedem skokov in pet podaj.

Košarkarji Olimpije v superpokalu ugnali Krko

Ameriški organizator igre, ki ni izgubil nobene žoge, je v pripravljalnem obdobju dokazal, da bo ob kapetanu Jaki Blažiču najnevarnejši ljubljanski strelec, hkrati pa tudi motor igre zmajev. Proti Krki je v odločilnih trenutkih dosegel nekaj pomembnih točk, hkrati pa je dobro narekoval ritem igre. Blažič, ki se je pred odhodom v Ljubljano, kjer je najprej zaigral za Slovan, od koder se je nato preselil k Olimpiji, kalil v tej dvorani v dresu kranjskega Triglava, je pristavil 18 točk, po tekmi pa dejal: "Pričakovali smo težko tekmo. Preveč z lahkoto smo vzeli začetek drugega polčasa. Krka je silovito prišla iz garderobe in nas kar malce presenetila. To je dobra izkušnja za nadaljevanje sezone, da ne smemo nikoli popuščati. Upam, da smo se nekaj naučili. Lepo je začeti z lovoriko."

Šok po poškodbi Mathianga

Oba trenerja sta lahko zadovoljna z določenimi deli tekme, predvsem z obrambo v teh obdobjih, saj je na primer neuigranost precej spremenjenih ekip bolj prišla do izraza v napadu. Zmaji so v drugi četrtini konkretno povedli, toda na začetku tretje četrtine se nekaj časa niso znašli proti agresivni novomeški obrambi, vseeno pa še pravočasno strnili vrste, do izraza pa je prišla tudi individualna kakovost, ki je na strani Olimpije. "Čestitke fantom za zasluženo zmago, naslov je naslov. Naša igra ni bila nič posebnega, ampak po dogodku, ki se je zgodil v sredo, sem to tudi pričakoval. Fantje so našli način, da pridejo do zmage. Krka ima tudi nekaj težav s poškodbami in ni imela česa izgubiti. Igrala je specifično košarko z nizko postavo, kar nam je delalo nekaj težav," je razmišljal Jurica Golemac, ki je tretjič zapored osvojil superpokal.

Naslednji dvoboj Olimpije in Krke bo na sporedu že prvi oktobrski konec tedna. Foto: www.alesfevzer.com
Naslednji dvoboj Olimpije in Krke bo na sporedu že prvi oktobrski konec tedna. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski trener je izpostavil sredin dogodek, ko se je na treningu poškodoval Mangok Mathiang. Južnosudanski center, ki ima avstralski potni list, si je zlomil golenico in mečnico na desni nogi. Zmaji so tako ostali brez enega glavnih adutov za novo sezono, saj je Mathiang v Ljubljano prišel kot velika okrepitev. Kot je po tekmi povedal Golemac, je bila huda poškodba velik šok za celo ekipo.

Koliko časa bo Mathiang odsoten, bo znano v začetku naslednjega tedna, glede morebitne zamenjave oziroma nove okrepitve pa v zmajevem gnezdu za zdaj še molčijo. Visoki košarkarji Olimpije v četrtek niso bili razpoloženi v napadu, saj so Mikael Perry, Ivan Marinković in Žiga Dimec skupaj dali le 11 točk. Soigralci so ob slavju s pokalom pozirali tudi z dresom Mathianga, Perry pa je imel pred tekmo oblečen njegov ogrevalni dres.

Stipčević vseh 19 točk dal v drugem polčasu

Krka, ki je na superpokal vskočila po odpovedi Kopra Primorske zaradi kadrovskih težav, je srečanje odigrala brez Jureta Škifića in Milana Milovanovića, ki pod obročem prinašata dodatno moč in tudi kakovost v rotaciji. V obeh primerih gre za lažji poškodbi. Tudi v Novem mestu so s pripravljalnimi tekmami lahko zadovoljni. V tednu pred superpokalom so premagali nemškega prvoligaša Mittledeutscher in konkurenta v Ligi ABA Igokeo, ki je na papirju sestavila močno ekipo.

Novomeščani so pred obračunom zmaje postavili v vlogo absolutnih favoritov, na trenutke pa so bili popolnoma enakovredni. Anzulović je lahko zadovoljen predvsem z igro varovancev v obrambi v tretji četrtini, ki je bila agresivna, hkrati pa so tedaj naredili tudi malo napak in Krka se je po dvomestnem zaostanku Olimpiji popolnoma približala. "Čestital bi fantom za borbeno predstavo. V prvem polčasu smo bili preveč navdušeni nad Olimpijo. Ko bodo zdravi tudi trije igralci iz naše prve peterke (ob Škifiću in Milovanoviću še Rod Camphor, op. a.), bomo prikazali še boljše predstave," je povedal novomeški trener.

V drugem delu se je razigral Rok Stipčević, ki je vseh 19 točk dal v drugem polčasu. Dvomestno število točk so dosegli še dve tuji okrepitvi Vasilije Vučetić, ki se je v Sloveniji pred odhodom v Španijo kalil prav pri Olimpiji, in Adin Vrabac ter kapetan Luka Lapornik, ki je po tekmi razmišljal: "Preglavice nam je povzročal predvsem Olimpijin skok v napadu. Mogoče tudi zato, ker smo pogrešali dva pomembna igralca pod košem. Lovili smo Olimpijo celo tekmo. Ni nam uspelo, a moramo dvigniti glave. Treniramo naprej, še vedno nismo uigrani in prepričan sem, da bo v prihodnje bolje."