Mathieu Faivre to sezono ni blestel, najboljša uvrstitev je bilo osmo mesto. Toda na najpomembnejši tekmi je pokazal največ in se veselil svoje tretje zlate medalje na SP-jih. Leta 2017 je bil v St. Moritzu zlat, vendar na manj cenjeni ekipni tekmi, na letošnjem SP-ju pa je bil nepremagljiv tudi na paralelni tekmi. Foto: Reuters
Mathieu Faivre to sezono ni blestel, najboljša uvrstitev je bilo osmo mesto. Toda na najpomembnejši tekmi je pokazal največ in se veselil svoje tretje zlate medalje na SP-jih. Leta 2017 je bil v St. Moritzu zlat, vendar na manj cenjeni ekipni tekmi, na letošnjem SP-ju pa je bil nepremagljiv tudi na paralelni tekmi. Foto: Reuters
Faivre prvak v veleslalomu, Kranjec šesti

Luca de Aliprandini je na zahtevni in zelo dolgi progi Labirinti osvojil srebrno medaljo, kar je lepa tolažba za Italijane, ki so od domačega SP-ja pričakovali veliko več. Z drugim časom finala je drugo medaljo v Cortini osvojil Avstrijec Marco Schwarz, ki ni štartal v prvi jakostni skupini (številka 16), in ponovil presenetljivi dosežek rojakinje Katharine Liensberger dan prej. Favoriti so ostali praznih rok, Pinturault je po odličnem prvem nastopu v finalu zdrsnil s proge, Marco Odermatt je odstopil že dopoldne Filip Zubčić je bil na koncu četrti, branilec naslova Henrik Kristoffersen deveti.

Žan Kranjec je osvojil šesto mesto, kar je ob upoštevanju vsega, kar ga je doletelo to sezono, zelo dober rezultat. Foto: AP
Žan Kranjec je osvojil šesto mesto, kar je ob upoštevanju vsega, kar ga je doletelo to sezono, zelo dober rezultat. Foto: AP

Največ izgubil v zgornjem delu prve proge
Žan Kranjec, ki je bil tudi med kandidati za medaljo, je v veleslalomu tekmoval prvič po skoraj dveh mesecih. Svežine mu ni manjkalo, zato pa je pogrešal tekmovalni ritem in na prvi progi je na uvodnem vmesnem času (zgornji del proge je bil postavljen izredno zaprto) na zelo zahtevni snežni površini zaostajal že za 82 stotink sekunde. V cilju bil 1,82 sekunde počasnejši od Pinturaulta. Držal je sedmo mesto s previsokim zaostankom (1,26 sekunde) za 3. mestom. V finalu je ob prihodu v cilj zaostal za Filipom Zubčićem in bilo je že bolj kot ne jasno, da medalja ni dosegljiva. Šesto mesto je seveda lep rezultat, a predvsem sam si je želel več.

Nastopi zadnjih treh finalistov
Nastopa Hadalina in Kranjca v finalu veleslaloma

Kranjec: Občutki na progi so bili slabi
"Naredil sem soliden rezultat. To je moja prva tekma v letu 2021, če odštejem paralelno tekmo. V zadnjem času sem imel velika nihanja na treningu, tudi danes so bili občutki zelo slabi. V obeh tekih sem mislil, da bom zelo zadaj. Na koncu je šesto mesto čisto dober rezultat," je povedal Kranjec. Štefan Hadalin je na prvi progi naredil veliko napako in zaostal za več kot pet sekund (29. mesto), a je nato odlično unovčil ugodne razmere in z najboljšim časom finala napredoval na 16. mesto, kar je njegova najboljša veleslalomska uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Škoda, da ni ujel 15. mesta, ki še prinaša točke za veleslalomsko lestvico.

Odzivi po tekmi: Bergant omenjal nekonkurenčen material

Po tekmi je trener Klemen Bergant zelo pohvalil Žana Kranjca in poudaril, da višje ni mogel tudi zaradi nekonkurenčnega materiala. Več tukaj.

Končni vrstni red:                     
  1. M. FAIVRE           FRA   2:37,25 
  2. L. DE ALIPRANDINI   ITA     +0,63 
  3. M. SCHWARZ          AVT      0,78 
  4. F. ZUBČIĆ           HRV      1,59 
  5. L. MEILLARD         ŠVI      1,77 
  6. Ž. KRANJEC          SLO      1,83 
  7. S. LUITZ            NEM      1,99 
  8. Ad. ŽAMPA           SLK      2,84 
  9. H. KRISTOFFERSEN    NOR      2,53 
 10. R. LEITINGER        AVT      2,87 
 11. R. RADAMUS          ZDA      3,34 
 12. R. TONETTI          ITA      3,44 
 13. V. MUFFAT JEANDET   FRA      3,84 
 14. G. FRANZONI         ITA      3,94 
 15. S. TORSTI           FIN      4,08 
 16. Š. HADALIN          SLO      4,31 

Odstop v finalu Pinturault, Schmid.    
Nastop Pinturaulta na prvi progi veleslalomu v Cortini

Pinturault korak pred vsemi
Prvemu favoritu Pinturaultu, zmagovalcu zadnjih treh veleslalomov sezone, je dopoldne na zahtevni podlagi in postavitvi francoskega trenerja uspel odličen nastop, elitna sedmerica je zaostajala več kot sekundo in šele smučarji iz "druge bojne vrste" so se mu približal, najbolj De Aliprandini (+0,40). Tretji je bil presenetljivo Nemec Alexander Schmid (+0,56). Marco Odermatt je s štartno številko 1, ki tokrat ni bila prednost, saj so tekmovalci na štartu potrebovali še nekaj informacij, odstopil.

Presenetljiv razplet: med dobitniki medalj ni nikogar iz elitne sedmerice veleslalomistov svetovnega pokala. Foto: EPA
Presenetljiv razplet: med dobitniki medalj ni nikogar iz elitne sedmerice veleslalomistov svetovnega pokala. Foto: EPA

Najprej odstopil Schmid, nato še Pinturault
V finalu je iz ozadja napadel Filip Zubčić in se z 11. povzpel na 4. mesto. Hrvat je vodil do nastopa Marca Schwarza, ki si je z drugim izidom finala priboril medaljo, čeprav v svetovnem pokalu v tej disciplini višje od 6. mesta še ni bil. Faivre, ki to sezono ni imel prave sreče (najboljša uvrstitev: 8. mesto), je odsmučal brezhibno. Prilagodil se je spreminjajoči se snežni v površini, v drugi polovici proge, kjer so zaradi mehke površine uporabili sol, je stopnjeval ritem, Schwarza je ugnal za 87 stotink. Schmid ni zdržal pritiska in je odstopil, Francozu pa ni bil kos niti De Aliprandini.

Nastop Žana Kranjca v prvi vožnji SP-ja

"Žalosten sem, zlata medalja je bila velika želja"
Na startu je bil le še velemojster Pinturault, v Cortini že bronast na superveleslalomu in srebrn v kombinaciji. Ni se izšlo za komplet medalj, na ledeni podlagi je zgoraj zdrsnil še pred merjenjem prvega vmesnega časa: "Izbral sem pravo linijo, toda proga je bila že načeta, tako da sem s čevljem zaril v sneg. Žalosten sem, zlata medalja je bila danes zame velika želja," je povedal Pinturault, ki je bil na SP-jih v letih 2015 in 2019 bronast na veleslalomu.

Prva proga, izidi:                    
  1. A. PINTURAULT       FRA   1:17,55
  2. L. DE ALIPRANDINI   ITA     +0,40
  3. A. SCHMID           NEM      0,56
  4. M. FAIVRE           FRA      0,58
  5. L. MEILLARD         ŠVI      1,25
  6. M. SCHWARZ          AVT      1,56
  7. Ž. KRANJEC          SLO      1,82
   . S. BRENNSTEINER     AVT      1,82
  9. R. RADAMUS          ZDA      2,06
 10. S. LUITZ            NEM      2,08
 11. F. ZUBČIĆ           HRV      2,12
 ...                                  
 15. H. KRISTOFFERSEN    NOR      2,32
 ...                                  
 29. Š. HADALIN          SLO      5,06
                                      
Odstop: Odermatt, Murisier ...