Devin Booker je 12 od svojih 28 točk dosegel v odločilni tretji četrtini. Foto: Reuters
Devin Booker je 12 od svojih 28 točk dosegel v odločilni tretji četrtini. Foto: Reuters

Prav končna razlika 30 točk je bila tudi najvišja na tekmi. Sonca so izkoristila popoln mrk Mavsov v tretji četrtini, ko več kot pet minut niso zadeli, skupaj pa so v tem delu srečanja izgubili kar 12 žog. Ko je Phoenix povedel z dvomestno razliko, je prednost le še poviševal in tretja zmaga ter vodstvo v seriji s 3:2 nista bilao več ogrožena. Prvo zaključno žogo bo najboljša ekipa rednega dela imela v petek ob 3.30 po slovenskem času. Šesti dvoboj bo v American Airlines Centru, kjer je Dallas dobil zadnji dve tekmi, potem ko se na gostovanjih v Arizoni ne znajde. V Footprint Centru je klonil osmič zapored, nazadnje pa je tu slavil pred dvema letoma in pol.

Sunsi, pri katerih je bil z 28 točkami najboljši Devin Booker, Deandre Ayton pa jih je dodal 20, so bili iz igre uspešni malce manj kot 50-odstotno, medtem ko so gostje metali 38-odstotno. Phoenix je prevladoval v raketi. Skok je dobil s 50:38, razmerje v doseženih točkah v obarvanem delu pa je bilo 44:24. Medtem ko je domača vrsta zbrala 28 podaj, pa jih je Dallas le devet. Mavsi so izgubili 18 žog, 12 torej v tretji četrtini, toliko kot Sonca na celi tekmi.

Pri Dallasu je bil prvi strelec Dončić, ki kljub 28 točkam ni našel pravega strelskega ritma (10/23 iz igre, 2/8 za tri), hkrati pa tudi ne razpoloženih soigralcev. V statistiko je vpisal še 11 skokov, dve podaji in tri ukradene žoge, štiri pa je izgubil. Tudi on je bil brez rešitve med odločilno serijo tretje četrtine. Jalen Brunson je pristavil 21 točk, drugih razigranih posameznikov pa med Teksašani ni bilo. Največji dolžnik je bil Spencer Dinwiddie, ki je prispeval le dva prosta meta. Dorian Finney-Smith je tokrat dal osem točk, kolikor je na četrti tekmi zadel trojk.

Zdaj gremo domov in moramo odigrati, kot smo na prvih dveh tekmah v Dallasu. Čvrsti in agresivni moramo biti vseh 48 minut. Ostajamo samozavestni. Moramo dobiti dve tekmi zapored, kar bo težko, še posebej proti tako dobri ekipi, a moramo verjeti, da nam lahko uspe.

Luka Dončić

"Pred tekmo smo veliko govorili o fokusu in res smo bili osredotočeni na načrt, ki smo si ga zadali. Dobri smo bili v skoku. Tudi ko nismo dobili odbite žoge, so bili v boju zanjo vedno trije ali štirje. Obramba je bila na visoki ravni in temelj uspeha. Dobro smo branili igro ena na ena in njihove strelce prisilili v težke mete," je bil zadovoljen Monty Williams, sicer najboljši trener letošnje sezone. Njegov kolega na Dallasovi klopi, Jason Kidd pa je dodal: "Pozitivno je, da smo v nasprotju s prvima dvema tekmama tu dobro začeli. V tretji četrtini potem nismo igrali pametno ne v obrambi ne v napadu. Iskali smo le met z razdalje in premalo napadali oziroma prodirali. Zasluge gredo Phoenixu, ki je bil dober v obrambi. Moramo biti in bomo boljši na šesti tekmi."

Dallas je vodil večino prvega polčasa. V zaključku prvega dela je povedel Phoenix, ki prednosti ni več izpustil iz rok. Foto: Reuters
Dallas je vodil večino prvega polčasa. V zaključku prvega dela je povedel Phoenix, ki prednosti ni več izpustil iz rok. Foto: Reuters

Mavsi so bolje začeli kot prvi dve gostovanji v tej seriji. Dončić je odprl tekmo s "floaterjem", nato bil natančen še izza črte, in ko je trojko dodal še Finney-Smith, so po treh minutah povedli za sedem. Osma minuta je tekla, ko je Luka ob izteku napada zadel za +8 Dallasa. Do tedaj je dal že 11 točk, nato pa zgrešil naslednje tri mete in Sunsi so na krilih Bookerja – 12 točk v prvi četrtini – znižali na -3. Ob koncu četrtine so trikrat zapored izza črte poskusili za izenačenje, a je ostalo 23:26.

Na začetku druge četrtine je Jae Crowder metal dve trojki za vodstvo Phoenixa, nato pa je bil dvakrat zapored na drugi strani za tri natančen Davis Bertans. Ob drugem metu izza črte ga je podrl Crowder in Latvijec je zadel dodaten prosti met, ko je nato enega dodal še Brunson, je Dallas izenačil svojo najvišjo prednost osmih točk. Dončić se je po dobri polovici četrtine vrnil na parket, takoj zadel prek roke Aytona in zatem še izsilil tretjo osebno Crowderja, toda po izgubljeni žogi 23-letnega Ljubljančana je Booker slabe štiri minute pred koncem polčasa zabil za izenačenje (40:40). Minuto in pol kasneje je Mikal Bridges popeljal Phoenix v vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok. Polčas, ki ga je Luka sklenil z 18 točkami in sedmimi skoki, so Sonca dobila z 49:46.

Po koših Dončića in Brunsona je bilo po minuti in pol drugega dela 51:50, a že manj kot dve minuti pozneje je Kidd posredoval s "timeoutom", saj je Brunson izgubil dve žogi, vmes zgrešil trojko, Booker in Ayton pa sta poskrbela za serijo 10:0. Toda tudi posredovanje gostujočega trenerja ni prekinilo niz Sonc, ki so dala še naslednjih sedem točk in si priigrala vodstvo z 68:50. Domačo serijo in več kot petminutni strelski mrk Mavsov je prekinil Dončić s črte prostih metov.

Dallas je v tretji četrtini izgubil kar 12 žog, od tega Luka dve, Brunson pa kar štiri, ki pa sta bila tudi edina gostujoča strelca v tej četrtini. Kiddova vrsta je namreč dala v tretji četrtini le 14 točk. Phoenix, ki je povedel že za 24, pa kar 33, od teh Booker 12. V zadnjih 12 minutah so Sunsi brez težav zadržali visoko prednost oziroma so jo v zaključku še oplemenitili in zanesljivo vpisali tretjo zmago v seriji.

Miami z visoko zmago do prednosti 3:2

Miami tudi po šesti domači tekmi v letošnji končnici ostaja neporažen. Na petem obračunu polfinala Vzhoda je s 120:85 nadigral Philadelphio, s čimer je izenačil najvišjo razliko v letošnji končnici. Prav tako za 35 so prav Sixersi ugnali Toronto. S to razliko je Vročica izenačila drugo najvišjo zmago v končnici v zgodovini franšize. “To je le ena tekma. Tega se zavedamo mi in tega se zavedajo tudi oni,“ je bil po zmagi miren domači trener Erik Spoelstra.

“Bili so bolj čvrsti in agresivnejši. Nismo našli ritma. Igrali smo po polžje. V vseh elementih so bili boljši od nas,“ je dodal trener Philadelphie Doc Rivers. Njegovi varovanci so iz igre metali le 36-odstotno, medtem ko so gostitelji 54-odstotno. Miami je dobil skok s 46:36, zbral 12 več podaj, njegova najvišja prednost pa je znašala 37. Gostje so pred zadnjo četrtino zaostajali 15 točk, nato pa je Vročica naredila serijo 12:0 in deset minut pred koncem je bil dvoboj odločen.

Sedem domačih košarkarjev je doseglo dvomestno število točk. S 23 je bil najboljši Jimmy Butler. Max Strus je 19 točkam dodal še deset skokov. Gostitelji so dobro zaustavili prva zvezdnika Philadelphie Joela Embiida (17 točk) in Jamesa Hardna (14 točk, 5/13 iz igre). Floridska zasedba bo imela priložnost za napredovanje v konferenčni finale v petek ob 1.00 po slovenskem času.


Vzhod, polfinale, peti tekmi:
MIAMI (1) – PHILADELPHIA (4) 3:2
120:85 (31:19, 25:25, 25:22, 39:19)
Butler 23, Strus 19 in 10 skokov, Vincent 15, Oladipo 13, Adebayo 12, Tucker in Herro po 10, Highsmith 6, Yutseven in Robinson po 4, Martin in Dedmon po 2; Embiid 17, Harden 14, Harris 12, Maxey in Milton po 9, Reed 7, Green in Korkmaz po 6, Thybulle 3, Springer 2.

Četrtek ob 1.00:
BOSTON (2) – MILWAUKEE (3) 2:2


Zahod, polfinale, peti tekmi:
PHOENIX (1) – DALLAS (4) 3:2
110:80 (23:26, 26:20, 33:14, 28:20)
Booker 28 (11/20 iz igre), Ayton 20, Bridges in Johnson po 14, Shamet 8, Paul (10 podaj) in Biyombo po 7, Craig 6, Crowder in Holiday po 3; Dončić 28 (10/23 iz igre, 2/8 za tri), 11 skokov in 2 podaji v 35 minutah, Brunson 21, Bertans 10, Finney-Smith 8, Kleber 4, Ntilikina 3, Dinwiddie, Burke in Chriss po 2.

Četrtek ob 3.30:
MEMPHIS (2) – GOLDEN STATE (3) 1:3

V okrepljenem tisku stanje v zmagah; igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.