Miguel Oliveira se je veselil zmage na VN-ju Katalonije. Foto: EPA
Miguel Oliveira se je veselil zmage na VN-ju Katalonije. Foto: EPA
VN KATALONIJE, Barcelona             
                                       
MotoGP:                                
 1. M. OLIVEIRA    POR/KTM    40:21,749
 2. J. ZARCO       FRA/ducati    +0,175
 3. J. MILLER      AVS/ducati     1,990
 4. J. MIR         ŠPA/suzuki     5,325
 5. M. VINALES     ŠPA/yamaha     6,281
 6. F. QUARTARARO  FRA/yamaha     7,815
                                       
Moto 2:                                
 1. R. GARDNER     AVS/kalex  39:22,284
 2. R. FERNANDEZ   ŠPA/kalex     +1,872
 3. X. VIERGE      ŠPA/kalex      2,866
                                       
Moto 3:                                
 1. S. GARCIA     ŠPA/gasgas  38:33,760
 2. J. ALCOBA     ŠPA/honda      +0,015
 3. D. ÖNCÜ       TUR/KTM         0,018

Sprva je čez ciljno črto kot tretji pripeljal vodilni v seštevku sezone Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), ki pa ga je vodstvo tekmovanja ob koncu zaradi kršenja pravil kaznovalo s trisekundnim pribitkom, zaradi česar je zdrsnil na 4. mesto. Pozneje mu je vodstvo dirke dodelilo še tri sekunde pribitka, ker je Francoz že pred tem med vožnjo odpel kombinezon in odvrgel ščitnik za prsni koš, je dobil še tri sekunde pribitka.

Vzrok kazni je kršenje pravilnika o tekmovalnih oblačilih in vožnja brez zaščite za prsni koš, so kazen utemeljili na spletni strani tekmovanja. Zdrsnil je na 6. mesto, v SP-ju pa ima zdaj le še 14 točk naskoka.

Za Oliveiro in ekipo KTM je današnja zmaga prva v sezoni 2021, po slabšem začetku pa se zdaj avstrijska ekipa vzpenja, saj je Oliveira po drugem mestu na prejšnji dirki zdaj stopil še na najvišjo.

Z današnjo predstavo je navdušil ljubitelje motociklizma. Pokazal je zrelo vožnjo, odbil napade tekmecev, vmes za nekaj časa Quartararoju tudi taktično prepustil vodstvo, a se znova vrnil na prvo mesto.

Zarco zaostal le 0,175 sekunde
V zadnjih krogih pa je bil njegov najhujši nasprotnik dirkač na poltovarniškem Ducatiju. Na koncu je Johann Zarco zaostal le 0,175 sekunde, boj za stopničke v zadnjih krogih pa je začinil tudi vodilni dirkač sezone Quartarao. Ne le zaradi kazni, ki jo je dobil zaradi krajšanja steze oziroma vožnje ob njej, temveč tudi zaradi nenavadne poteze nekaj krogov pred tem. Francoz je namreč kar med vožnjo odpel kombinezon in odvrgel plastični ščitnik prsnega koša.

Ostati je moral miren
"Danes je bilo vse res zelo težko. Izbrati smo morali prave pnevmatike, ostati sem moral miren, ko je Fabio močno pritiskal kar nekaj krogov. Tudi ko me je prehitel, sem ostal zbran, lahko sem se vrnil na pravo mesto. Predvsem pa velja zahvala vsem navijačem, zdaj so stvari znova videti vsaj približno normalne," je po zmagi dejal Oliveira. "V zadnjih dveh krogih sem skušal ujeti Miguela. Na nekaterih delih sem bil hitrejši, a je dobro nadzoroval potek dirke. Nisem prišel dovolj blizu, da bi ga lahko napadel," pa je dirko dejal Zarco.

SKUPNI VRSTNI RED                    
                                       
MotoGP (7/19):                         
 1. F. QUARTARARO FRA/yamaha   115 točk
 2. J. ZARCO      FRA/ducati   101     
 3. J. MILLER     AVS/ducati    90     
 4. F. BAGNAIA    ITA/ducati    88     
 5. J. MIR        ŠPA/suzuki    78     
 6. M. VINALES    ŠPA/yamaha    75     
                                       
Moto 2 (7/19):                         
 1. R. GARDNER    AVS/kalex    139 točk
 2. R. FERNANDEZ  ŠPA/kalex    128     
 3. M. BEZZECCHI  ITA/kalex    101     
                                       
Moto 3 (7/19):                         
 1. P. ACOSTA     ŠPA/KTM      120 točk
 2. S. GARCIA     ŠPA/gasgas    81     
 3. J. MASIA      ŠPA/KTM       72     

Marquez in Rossi odstopila
Med tistimi, ki si preizkušnje v Barceloni ne bodo zapomnili po lepem, pa sta dva najizkušenejša v karavani. Marcu Marquezu, ki v tej sezoni ne najuspešneje išče pot nazaj na vrh po zaradi poškodbe izgubljeni lanski, je tokrat dobro kazalo, a je znova naredil napako, padel in končal v pesku. Podobno usodo je doživel tudi veteran Valentino Rossi, domače dirke pa nista končala niti brata Espargaro, Pol in Aleix.

Mir za sekundo prepočasen
Za najhitrejšo trojico oziroma četverico so se zvrstili še branilec naslova Joan Mir (Suzuki), ki je bil sekundo prepočasen, da bi kazen Quartararoju še njemu prinesla napredovanje za eno mesto, pa drugi Yamahin dirkač Maverick Vinales in drugi tovarniški Ducatijev voznik Francesco Bagnaia.

Prvič pred navijači na tribunah
Prvič v sezoni so se na tribunah lahko zbrali tudi navijači, lokalne oblasti so dovolile vstop 24.000 ljubiteljem tega športa, kar sicer pomeni približno petino zmogljivosti tega dirkališča.
Po sedmih dirkah sezone je skupno vodstvo kljub temu obdržal Quartararo, ki ima zdaj 118 točk, drugi je Zarco s 101. Miller je tretji z 90, Bagnaia pa četrti z 88.

V nižjih razredih slavje Gardnerja in Garcie
V razredu moto2 je slavil Avstralec Remy Gardner pred domačinoma Raulom Fernandezom in Xavijem Viergejem, Avstralec je z drugo zmago v sezoni tudi povečal naskok v SP-ju. V moto3, kjer je prvih deset končalo v eni sekundi, pa je domačin Sergio Garcia le za 15 tisočink premagal rojaka Jeremyja Alcobo, tretji je bil za prve stopničke v karieri Turek Deniz Öncü.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Nemčije na Sachsenringu čez 14 dni.

Oliveira zmagovalec razreda MotoGP v Barceloni