Meti Hrovat to sezono ne gre po načrtih. Štartala je na osmih tekmah svetovnega pokala in bila uspešna le na uvodu v Söldnu (6. mesto), imela pa je tudi težave s poškodbo hrbta. Foto: www.alesfevzer.com
Meti Hrovat to sezono ne gre po načrtih. Štartala je na osmih tekmah svetovnega pokala in bila uspešna le na uvodu v Söldnu (6. mesto), imela pa je tudi težave s poškodbo hrbta. Foto: www.alesfevzer.com

Zlata lisica se je znova preselila v Kranjsko Goro, kjer bosta tokrat dve veleslalomski tekmi, in to na zahtevnem terenu, ki je velik izziv že za moške. Sobotno preizkušnjo bo ob 11. uri odprla Švicarka Michelle Gisin, za njo bo startala vodilna v letošnjem seštevku veleslalomskega svetovnega pokala (tri tekme od devetih), Italijanka Federica Brignone, številko tri pa bo nosila lanska zmagovalka kranjskogorske tekme Alice Robinson. Elitno sedmerico bo sklenila Mikaela Shiffrin.

Štartna lista:         
 1  M. GISIN        ŠVI
 2  F. BRIGNONE     ITA
 3  A. ROBINSON     NZL
 4  T. WORLEY       FRA
 5  P. VLHOVA       SLK
 6  M. BASSINO      ITA
 7  M. SHIFFRIN     ZDA
 8  K. LIENSBERGER  AVT
 9  L. GUT-BEHRAMI  ŠVI
10  W. HOLDENER     ŠVI
11  M. HROVAT       SLO
12  S. BRUNNER      AVT
13  M. HOLTMANN     NOR
14  S. GOGGIA       ITA
15  S. HECTOR       ŠVE
...                    
20  T. ROBNIK       SLO
23  A. BUCIK        SLO
56  N. DVORNIK      SLO
63  A. SLOKAR       SLO
64  I. ŠTUHEC       SLO

Domača tekma naj prinese preobrat!
"Snežna podlaga je trda, toda vrsta snega se spreminja, zato bo potrebno veliko prilagajanja. Poznavanje terena bo zelo pomembno. Res se veselim kar dveh veleslalomov tukaj," je po ogledu proge povedala Meta Hrovat, ki bo startala enajsta. Domača tekma je kot nalašč, da konča niz slabših nastopov. "Vse delo, ki sem ga naredila ... nekje se mora poznati in upam, da se bo v Kranjski Gori vse sestavilo," meni najboljša slovenska veleslalomistka, ki je bila lani v Kranjski Gori tretja. Proga bo nekoliko daljša, kar pomeni šest ali sedem vratc več. Tini Robnik (številka 20) to ustreza: "Podlaga je zahtevna. Start veleslaloma je prestavljen višje, do slalomskega starta je precej ledeno, podlaga je nemirna, smuči trese. Od polovice naprej je prijaznejše in se da smučati lepše."

Zlata lisica: Dolg in zahteven veleslalom
Lani februarja so Slovenke odlično smučale v Kranjski Gori. Meta Hrovat je bila 3., Tina Robnik 6., kar je njen najboljši rezultat kariere. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lani februarja so Slovenke odlično smučale v Kranjski Gori. Meta Hrovat je bila 3., Tina Robnik 6., kar je njen najboljši rezultat kariere. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Na štartu tudi Ilka Štuhec
Tudi Federica Brignone je poudarila, da je podlaga zahtevna, vendar je oprijem dober. Mariborski prireditelji so tako v sodelovanju s Kranjskogorčani v nekaj dneh odlično pripravili teren in obeta se lepa tekma v čudovitem zimskem vremenu. Nastopilo bo šest Slovenk, tudi Ilka Štuhec, ki bo imela številko 64. Lani so bile slovenske lisičke izjemno uspešne, tri so bile med petnajsterico (Hrovat 3., Robnik 6., Bucik 14.). Prenos bo na TV SLO 2 in na Valu 202, finale bo ob 14. uri.

Flachau bo gostil še dva moška slaloma
Moški bi morali biti ta konec tedna v Wengnu, toda tradicionalni Pokal Lauberhorn so morali zaradi epidemije odpovedati. Program tekem so spremenili, najprej bi moral ta konec tedna dva slaloma gostiti Kitzbühel na progi Ganslernhang, a je tudi tam epidemiološka slika preslaba, tako da je vskočil Flachau, ki je v torek gostil že ženski slalom, moške tekme pa tam ni bilo od 21. decembra 2011 (takrat je zmagal Ivica Kostelić). Tekma na ne tako zahtevnem terenu se bo začela ob 9.30, nastopila bosta dva Slovenca, Štefan Hadalin (številka 23) in Aljaž Dvornik (54). Prvo progo bo postavil slovenski trener Rok Šalej.

Štartna lista za moški slalom:
 1  D. YULE            ŠVI    
 2  R. ZENHÄUSERN      ŠVI    
 3  L. STRASSER        NEM    
 4  S. FOSS-SOLEVAAG   NOR    
 5  M. SCHWARZ         AVT    
 6  C. NOEL            FRA    
 7  H. KRISTOFFERSEN   NOR    
 8  L. MEILLARD        ŠVI    
 9  M. FELLER          AVT    
10  A. PINTURAULT      FRA    
11  A. HOROŠILOV       RUS    
12  D. RYDING          VB     
13  M. MATT            AVT    
14  V. MUFFAT-JEANDET  FRA    
15  A. VINATZER        ITA    
...                           
23  Š. HADALIN         SLO    
54  A. DVORNIK         SLO