Tadej Pogačar je imenitno začel novo sezono. Foto: RCS Sport
Tadej Pogačar je imenitno začel novo sezono. Foto: RCS Sport

22-letni kolesarski zvezdnik s Klanca pri Komenci je po Algarveju 2019, Kaliforniji 2019, Valencii 2020 in lanskem Touru petič v karieri dobil večdnevno dirko, skupaj pa ima že 19 zmag. V skupnem seštevku je za 35 sekund ugnal Britanca Adama Yatesa (Ineos Grenadiers), Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quick-step) pa je zaostal 62 sekund.

Uvod je bil res dober. Super ekipa je bila okoli mene, imeli smo se 'fajn' in delali to, kar je treba. Vse smo opravili profesionalno. Rafal Majka, novinec, je res super fant, super oseba in kolesar. Dobro je, da ga imamo v ekipi s tako dobrimi nogami. Ponosen sem na našo ekipo, opravili smo dobro delo in zmagal.

Tadej Pogačar

"To je res velika zmaga. Dirka po ZAE je prvi večji cilj sezone, obenem pa gre za domačo dirko ekipe, kar ji daje še večjo vrednost. Sem zelo vesel. Moštvo je skozi celotno dirko opravilo odličen posel, na koncu pa smo slavili. To je ena naših največjih zmag in komaj čakam, da se vrnem," je po odličnem začetku sezone povedal slovenski kolesarski as.

Zdaj ga z ekipo čaka odhod v Evropo na naslednje dirke. Premora zanj ne bo, saj bo nastopal že v Italiji v prihodnjih dveh tednih. Najprej bo dirkal po prašnih makadamskih cestah v Toskani na Strade Bianche (6. marec), nato pa sledi še dirka od Tirenskega do Jadranskega morja (10. - 16. marec).

"Malce drugačno vreme bo kot v ZAE. Upamo pa na podobno formo, kot je bila tukaj. Dali bomo vse od sebe in videli, kaj nam bo prinesel naslednji teden z dirkami v Evropi. Nikoli ne veš, kaj bo v prihodnosti. Dal bom vse od sebe na naslednjih dirkah in upam, da bom tako dobro pripravljen ostal čim dlje," je o programu dirk in prihodnosti dejal Pogačar, ki je postal drugi Slovenec s skupno zmago na Dirki po ZAE, potem ko je pred dvema letoma na prvi izdaji preizkušnje po njeni združitvi slavil Primož Roglič (Jumbo-Visma).

V zadnji etapi je Pogačar zasedel 25. mesto. Foto: RCS Sport
V zadnji etapi je Pogačar zasedel 25. mesto. Foto: RCS Sport

Pogačar je zmago na domači dirki svoje ekipe UAE Team Emirates začel tlakovati že v prvi etapi, ko je z manjšo skupino še 22 kolesarjev razbil glavnino in jo za sabo pustil za več kot osem minut. Tako je v boju za skupno zmago ostala le še peščica favoritov.

Sem smo prišli, da bi osvojili kakšno etapo. Danes je bila za kaj takega zadnja priložnost, zato sem bil pod pritiskom. Ekipa je opravila sijajno delo, v zaključku pa sem moral samo dodati piko na i. Videl sem Bennetta po desni strani in moral sem se potruditi, da sem švignil mimo njega z veliko hitrostjo. Za to sezono imam velike načrte in dobro je začeti z zmago.

Caleb Ewan

Nadaljeval je z odličnim kronometrom v drugi ter etapno zmago v gorski tretji etapi. Z Yatesom sta na Džabel Hafit uprizorila simultanko in se odlepila od ostalih tekmecev v boju za skupno zmago. Prednost je zadržal tudi po drugi gorski etapi, desetsekundna kazen po šesti etapi zaradi potiskanja kolesarja v zaključku pa Pogačarja ni zmedla pred zadnjo etapo.

V njej je sprva prišlo do zmanjšanja glavnine zaradi bočnega vetra, a je večja skupina kolesarjev po 25 km zahtevne vožnje vendarle priključila vodilnim skupini. V njej je bil ves čas tudi Pogačar. Kasneje je v glavnini prišlo do večjega padca, v katerega je bil vpleten Yates, ustaviti pa se je moral tudi Pogačar, saj je pred njim padel njegov moštveni kolega in rojak Jan Polanc. Britanec jo je odnesel z okrvavljeno brado, Polanc je prav tako lahko nadaljeval, glavnina pa je upočasnila in udeležene v padcu športno počakala.

Pogačar dobil dirko po Združenih arabskih emiratih

Zadnja etapa je postregla s ciljnim sprintom glavnine, v katerem je bil tokrat najhitrejši Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal), ki je za 47. zmago kariere ugnal Irca Sama Bennetta (Deceuninck-Quick-step). Proste roke je imel v zaključku tudi Luka Mezgec (Team BikeExchange), ki je kot najboljši Slovenec zasedel osmo mesto. Pogačar in Polanc sta v cilj prišla kot 25. oziroma 80. V skupnem seštevku je Polanc zasedel 33. mesto, Mezgec pa 89.

Abu Dabi-Abu Dabi, 147 km:            
  1. C. EWAN          AVS      3:18:29
  2. S. BENNETT       IRS          vsi
  3. P. BAUHAUS       NEM             
  4. M. MOERKOEV      DAN             
  5. C. BOL           NIZ             
  6. A. GREIPE        NEM         isti
  7. A. VENDRAME      ITA             
  8. L. MEZGEC        SLO             
 25. T. POGAČAR       SLO             
 80. J. POLANC        SLO          čas

Končni vrstni red:                    
  1. T. POGAČAR       SLO     24:00:28
  2. A. YATES          VB        +0:35
  3. J. ALMEIDA       POR         1:02
  4. C. HARPER        AVS         1:42
  5. N. POWLESS       ZDA         1:45
 33. J. POLANC        SLO        15:31
 89. L. MEZGEC        SLO        39:47