Pogačar je na Touru dobil šest etap. Foto: AP
Pogačar je na Touru dobil šest etap. Foto: AP

Najboljši kolesar na svetu je devet dni pred dirko vseh dirk opravil daljši pogovor za specializirani portal Cyclingnews, v katerem med drugim pove: "Vem, da imajo drugi o meni vse večja pričakovanja, a to velja tudi zame. Vem pa, da se bo to v nekem trenutku prenehalo in pripravljen moram biti tudi na ta trenutek."

Sorodna novica Pog & Rog položila odličen temelj, zdaj pa mimo vseh čeri proti Parizu

Stvari gredo lahko vedno narobe
Kolesarstvo je zelo nepredvidljivo, tako pri padcih, boleznih, covidu kot drugih neznanih dejavnikih. "Stvari gredo lahko narobe, pri nekaterih stvareh ne moreš narediti ničesar, vedno ne moreš biti 100-odstotno pripravljen. Včasih moraš biti pripravljen, da gredo stvari lahko narobe," je zelo filozofsko, a realno razmišljal 23-letnik.

Ekipa ima več samozavesti
A letos ima z UAE Emirates zelo dobre karte, ekipa je konkurenčna, dobra je tudi forma, kar ne nazadnje priča že deset letošnjih zmag: "S tem dobiš večjo samozavest, ekipa ima več samozavesti. Ko ljudje mislijo, da imaš možnosti, se s tem poveča tudi pritisk. Kar naenkrat veliko ljudi začne tekmovati proti tebi, kar pomeni, da je težje tekmovati iz leta v leto. To je pravi izziv, ampak rad se dokazujem."

Zanima ga tudi svetovno prvenstvo
Po drugi strani pa pritisk razume tudi kot nekaj dobrega: "S tem se namreč še bolj motiviram. Če ne bi čutil nobenega pritiska, potem bi težje prišel do dobrih rezultatov. Res pa je, da ne čutim pritiska v smislu, da bi brez zmag kar ostal brez službe, gre za drugačne vrste pritisk." Čeprav je z mislimi popolnoma v lovu na tretji zaporedni Tour, pa sam pravi, da to še zanj ni zdaleč edini cilj: "Vsako leto me vse bolj zanima svetovno prvenstvo."

Sorodna novica Zeleni vladar Slovenije: Zdaj komaj čakam Tour!

Nastop na Vuleti še ni gotov
Že nekaj mesecev je jasno, da bo drugič v karieri dirkal tudi na Vuelti, v pogovoru pa je omenil, da to še ni povsem potrjeno: "Če bom na Touru dosegel dober izid, potem bom šel na Vuleto. Če bom v Franciji dirkal slabo, potem me v Španijo najbrž ne bo, če pa bom pokazal nekaj srednjega, bom pa še videl."

Potrebna zbranost
Za Dirko po Franciji se je pripravljal podobno kot prejšnja leta: "Ves čas moraš biti zbran. Četudi gre za ravninske etape, lahko čas izgubiš zaradi vetra. Dober moraš biti tudi v vožnji na čas. Če nisi ves čas 100-odstotno zbran, da se ne zgodijo slabe stvari."

Na kockah lahko izgubiš Tour
Karavano v peti etapi čakajo kocke: "V resnici ne vem, kaj naj si mislim. Če navijači pravijo, da so dobre za kolesarstvo in si jih želijo, potem bomo pač tekmovalni na njih. Če menijo, da niso dobre, potem jih pač ne bomo imeli. Gotovo pa bo to živčna etapa, še en dan več, v katerem lahko izgubiš Tour, ne moreš pa ga osvojiti. Iz tega pogleda, gotovo ni dobro, za gledalce pa bo spektakel."

Važne so dobre noge
Tour se po dveh letih vrača na Planche des Belles Filles, kjer je Pogačar leta 2020 osvojil dirko: "Če bom imel dobre noge, mi bo to gotovo vrnilo dobre spomine. Je pa etapa drugačna, kot je bila pred dvema letoma. Bo pa to ena prvih res zahtevnih etap, gotovo se bo o njej še veliko govorilo."

Alpe d'Huez: Strm prvi del vzpona
Prvič v karieri bo tekmoval tudi na Alpe d'Huez, na katerega se je v okviru treninga povzpel prejšnji mesec: "Najbrž sem premagal že kakšen težji vzpon. Prvi del je res strm, ta etapa bo že veliko povedala o možnostih za končno zmago."

Prenos DP-ja v kolesarstvu na MMC TV

V nedeljo, 26. junija, bomo na MMC TV prenašali cestno dirko za državno prvenstvo. Več TUKAJ.

Po DP-ju pa boste tri tedne v juliju, točneje od 1. do 24., lahko uživali v spremljanju prenosov 109. Dirke na Franciji na TV SLO 2/MMC-ju!