Matjaž Kek je v četrtek 90. vodil slovensko reprezentanco in s tem prehitel Srečka Katanca. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek je v četrtek 90. vodil slovensko reprezentanco in s tem prehitel Srečka Katanca. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor želi, da je slovenska vrsta prepoznavna, ko ima žogo in tudi ko je nima. "Želim, da smo v napadu kakovostnejši, natančnejši in hitrejši. Ob srčnosti bomo potrebovali tudi kakovostno igro," je poudaril na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, kjer se reprezentanca pripravlja na drugi obračun kvalifikacij.

Po četrtkovi zmagi v Kazahstanu z 1:2 so Slovenci veliki favoriti proti nogometnemu "palčku", dvoboj v Stožicah se bo začel ob 18.00.

"Jasno je, da je to tekma, na kateri moraš sprejeti vlogo favorita. Razmišljaš predvsem o napadalnem delu, ki te pripelje do priložnosti, o načinu igranja in kakovosti igre. Za nami je težka tekma, ki je pokazala dva obraza. Na eni strani je pokazala veliko željo in motiv, na drugi strani pa tudi opozorila na nekatere stvari, ki jih moramo narediti bolje. Tu samokritičnost in objektivnost igrata zelo pomembno vlogo," je opozoril prvi mož slovenske stroke.

Eden tistih, ki bo poskušal prelisičiti strnjeno postavitev San Marina, bo Sandi Lovrić. "Morali bomo biti potrpežljivi in stoodstotno osredinjeni od prve do zadnje minute. Treba bo biti luciden in konkreten," je dejal vezist Udineseja. Posledic dolgega potovanja v Astano in nazaj ni čutiti.

Sorodna novica Vipotnik: Odkril sem se in nato zaključil, kot je treba

Poškodbe priložnost za nekoga drugega

Kek upa, da bo izbrano vrsto v Ljubljani spodbujalo veliko število navijačev. Po podatkih Nogometne zveze Slovenije jih bo približno 9000.

"Mislim, da si ta generacija zasluži pravo ozračje in pravo podporo. Igra pač slovenska reprezentanca, njeni igralci so tudi v Kazahstanu pokazali, koliko jim je do tega dresa. S celotnim gostovanjem sem zadovoljen, ker mislim, da je bilo vse skupaj na primerni ravni. Veseli smo zaradi zmage in točk, hkrati pa nas drži budne in delovne, skromne, a z veliko samozaupanja," je povedal Mariborčan.

Njegov kader so še dodatno zredčile poškodbe. Poleg Andraža Šporarja in Jasmina Kurtića, ki nista potovala daleč na vzhod, bosta tokrat manjkala še Domen Črnigoj in Miha Blažič. "Še nekateri imajo težave, nekaj posledic je tudi z umetne trave, ampak tu se kaže priložnost za nekoga drugega. Naše razmišljanje je držati visok ritem, poskušamo biti hitri, agresivni, pravočasni in izkoristiti priložnosti, ki se nam ponudijo. Vem, da bomo igrali na visoki ravni kljub tem poškodbam," je prepričan Kek.

Kek želi, da se igra za ekipo, ne za "privat"

Ne prekinja selekcioniranja

Igra San Marina je usmerjena predvsem v branjenje. "Kljub temu mora biti priprava takšna, kot na vsakega drugega tekmeca, le poudarki so drugi. Zahtevam le, da smo osredinjeni in pravočasni, da igramo ekipno. Do zdaj so fantje pokazali resnost in zrelost," je dodal selektor.

Tudi sicer je zadovoljen, da ima na voljo dokaj širok kader in da se igralci zavedajo, da lahko vsak na svoj način pomaga. "To leto bo pokazalo marsikaj, kar zadeva slovenski reprezentančni nogomet. Imamo kakovost, širok kader pa pomeni le to, da nekaterim fantom zaupaš, hkrati pa ne prekinjaš selekcioniranja. Treba je uporabiti vse resurse, ni pomembno, ali je nekdo star čez 30 ali pod 20 let," je sklenil Kek.

Glavni sodnik v Stožicah bo Belgijec Nathan Verboomen.

Posnetek celotne novinarske konference z Matjažem Kekom in Sandijem Lovrićem


Kvalifikacije za EP 2024, skupina H

Nedelja ob 18.00 (Ljubljana):
SLOVENIJA – SAN MARINO

Ob 15.00:
KAZAHSTAN – DANSKA

Ob 20.45:
SEVERNA IRSKA – FINSKA

Lestvica:                          
DANSKA             1  1 0 0  3:1  3
SEVERNA IRSKA      1  1 0 0  2:0  3
SLOVENIJA          1  1 0 0  2:1  3
KAZAHSTAN          1  0 0 1  1:2  0
FINSKA             1  0 0 1  1:3  0
SAN MARINO         1  0 0 1  0:2  0
Kek: San Marino bo igral z deseterico za žogo in treba jih bo čim prej prebiti