Max Verstappen je v Silverstonu dobil tako petkov kot sobotni prosti trening, je bil pa v petek v kvalifikacijah Lewis Hamilton za las hitrejši. Foto: Reuters
Max Verstappen je v Silverstonu dobil tako petkov kot sobotni prosti trening, je bil pa v petek v kvalifikacijah Lewis Hamilton za las hitrejši. Foto: Reuters

23-letni Nizozemec bo osmič v karieri začel dirko s prvega mesta, ob tem pa je vodstvo v skupnem seštevku povišal za točko in ima zdaj pred Lewisom Hamiltonom (Mercedes) 33 točk naskoka. Britanec, ki brani naslov svetovnega prvaka, je bil v petek najhitrejši na kvalifikacijah, ki so štele za startna mesta sobotnega sprinta, na katerem je nato končal na drugem mestu, tretje pa je zasedel Finec Valtteri Bottas (Mercedes).

Najboljši na sprintu je dobil venec, kakršnega so nekoč dobili najboljši na dirkah. Foto: Reuters
Najboljši na sprintu je dobil venec, kakršnega so nekoč dobili najboljši na dirkah. Foto: Reuters

Zelo zanimiv je bil prvi krog. Najbolje se je s starta z drugega mesta pognal Verstappen, ki se je izstrelil mimo Hamiltona, Britanec pa je le ostal pred moštvenim kolegom Bottasom. V uvodnem krogu je nato Hamilton poskusil prehiteti Nizozemca, ki pa je napad svetovnega prvaka zlahka ubranil in si kmalu privozil nekaj prednosti. V nadaljevanju je znova dirkal v svojem ritmu in brez težav zadržal naskok pred zasledovalcema.

Tako kot Bottas tretje je tudi Charles Leclerc (Ferrari) zadržal četrto mesto s petkovih kvalifikacij. Tretja vrsta bo McLarnova, Lando Norris je bil peti, Daniel Ricciardo pa šesti. V četrti vrsti sta Fernando Alonso (Alpine), ki je tako kot Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) v ozadju pridobil štiri meta, in Sebastian Vettel (Aston Martin). Če je Verstappen junak prvega sprinta, pa je osmoljenec drugi Red Bullov dirkač Sergio Perez, ki edini ni prišel do cilja. Mehičan, ki je začel s petega mesta, se je v šestem krogu zavrtel. Sicer se mu je uspelo vrniti na stezo, a je ogromno izgubil in bo startal z zadnjega mesta.

Zgodovinska šprinterska dirka F1 Verstappnu

Vodstvo formule ena ta konec tedna preizkuša nov način dirkaškega konca tedna. Tako so bili v petek na sporedu prvi prosti trening in kvalifikacije, v soboto pa sprinterska dirka s 17 krogi, ki nadomešča običajne kvalifikacije, tako določa tudi startna mesta za nedeljsko dirko in najhitrejšim prinaša tri, dve oziroma eno točko. Poskusno uvajanje pravil bo znova na vrsti na VN-ju Italije v Monzi, tretjič pa predvidoma na eni od neevropskih dirk, ki so ostale na koledarju letošnje sezone.

Verstappen je bil najhitrejši tudi na sobotnem prostem treningu. Za dirkačem Red Bulla sta se zvrstila Ferrarija, Monačan Lerlerc (+0,375) in Španec Carlos Sainz (+0,605). Nedeljska dirka je razprodana in bo prva pred polnimi tribunami v času pandemije covida-19.


Sprint/št. mesta:                      
 1. M. VERSTAPPEN  Red Bull   25:38,426
 2. L. HAMILTON    Mercedes      +1,430
 3. V. BOTTAS      Mercedes       7,502
 4. C. LECLERC     Ferrari       11,278
 5. L. NORRIS      McLaren       24,111
 6. D. RICCIARDO   McLaren       30,959
 7. F. ALONSO      Alpine        43,527
 8. S. VETTEL      Aston Martin  44,439
 9. G. RUSSELL     Williams      46,652
10. E. OCON        Alpine        47,395
Dirkači (9/23):                       
 1. M. VERSTAPPEN  Red Bull        185
 2. L. HAMILTON    Mercedes        152
 3. S. PEREZ       Red Bull        104
 4. L. NORRIS      McLaren         101
 5. V. BOTTAS      Mercedes         93
 6. C. LECLERC     Ferrari          62
 7. C. SAINZ       Ferrari          60
 8. D. RICCIARDO   McLaren          40
 9. P. GASLY       AlphaTauri       39
10. S. VETTEL      Aston Martin     30
Konstruktorji (9/23):
 1. RED BULL      291
 2. MERCEDES      245
 3. MCLAREN       141
 4. FERRARI       120
 5. ALPHATAURI     48
 6. ASTON MARTIN   44
 7. ALPINE         32
 8. ALFA ROMEO      2