Teja Belak je po nastopu dejala, da je na preskoku dosegla svoj maksimum. Foto: BoBo
Teja Belak je po nastopu dejala, da je na preskoku dosegla svoj maksimum. Foto: BoBo
Sašo Bertoncelj
Sašo Bertoncelj ni bil zadovoljen s sodniškimi ocenami. Foto: BoBo
Belakova edina Slovenka na stopničkah

Teja Belak (14,412 točke) se po operaciji odlično vrača med najboljše na svetu. Zmagala je 40-letna Uzbekistanka Oksana Čusovitina (14,600). Tjaša Kysselef je osvojila peto mesto. To je najboljša letošnja uvrstitev Belakove, pred tem je bila v Cottbusu in Dohi tretja. Nato je nastopila še v finalu na dvovišinski bradlji. Vaja se ji je popolnoma ponesrečila, dvakrat je padla z orodja in končala na osmem mestu, z oceno 9,450. Najboljša je bila Kanadčanka Isabela Maria Onyshko (13,850).

"S preskokom sem zelo zadovoljna, ker mi je drugi skok uspel, kot sem si zamislila. To je moj maksimum, ocene so zelo visoke. Včeraj je na bradlji šlo zelo dobro, danes pa ne. Vseeno sem zadovoljna, to je trening pred evropskim prvenstvom. Ampak ni mi uspelo. Po padcu si razočaran. Ne vem, zakaj sem padla," je povedala Belakova.

Bertoncelj nezadovoljen s sojenjem
Prvi so se danes v finalu predstavili tekmovalci na parterju. Uvodni nastop je pripadel Nizozemcu Bartu Deurlooju, ki je za sestavo prejel oceno 14,825 in ga do konca prav nihče ni premagal. Na drugem mestu je končal Finec Karl Oskar Kirmes (14,725), na tretjem Kitajec Di Wu (14,675). Kot zadnji je nastopil drugi s petkovih kvalifikacij Rok Klavora, ki je prikazal lepo vajo, ob koncu visoko dvignil roke, a so mu sodniki dosodili oceno 14,575, kar je zadoščalo le za šesto mesto."Vaja se mi ni zdela slaba, občutek sem imel dober. Pričakoval sem, da bom zmagal. Ko sem videl, da sem na šestem mestu, sem grdo pogledal. Veselil sem se, pričakoval sem zmago. Razočaran sem," je razplet pokomentiral Klavora.

Tudi Sašu Bertonclju se na konju z ročaji ni uspelo prebiti na zmagovalni oder. Z oceno 14,925 je osvojil šesto mesto. Zmage se je veselil Ukrajinec Oleg Varniajev (15,275), drugi je bil Hrvat Filip Ude (15,175), tretji pa Italijan Alberto Busnari (15,150). Bertoncelj ni skrival razočaranja nad sodniškim delom, po njegovem mnenju sodniki niso imeli enotnega merila: "Na seskoku sem naredil majhno napako. Z vajo sem zadovoljen, s sojenjem pa ne morem biti. Ne maram jamrati, ampak tole danes je bila katastrofa. Nisem imel najlažje vaje. Da dobijo nekateri z lahkimi vajami z lahkoto višje ocene ... Take stvari se ne smejo dogajati. To ni v redu. Ni lahko, ko veš, da narediš dobro vajo, potem pa te sodniki doma porežejo."

V zadnji disciplini dneva, na krogih, je prvič v karieri v finalu nastopil Peter Lampret. Z oceno 13,525 je končal na osmem mestu, s 15,525 pa se je zmage veselil Kitajec Guanhua Wu. V nedeljo bo od Slovencev nastopila le Saša Golob, ki bo tekmovala v finalu na parterju.

Belakova edina Slovenka na stopničkah