Benjamin Savšek je specialist za največje tekme. Po letu 2017 in Pauju je drugič pokoril konkurenco na svetovnem prvenstvu, skupno ima s svetovnih prvenstev pet kolajn, v Londonu je bil leta 2015 že drugi. To pa je bila že njegova sedma zmaga na največjih tekmovanjih, poleg olimpijskega ima še štiri naslove evropskega prvaka. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek je specialist za največje tekme. Po letu 2017 in Pauju je drugič pokoril konkurenco na svetovnem prvenstvu, skupno ima s svetovnih prvenstev pet kolajn, v Londonu je bil leta 2015 že drugi. To pa je bila že njegova sedma zmaga na največjih tekmovanjih, poleg olimpijskega ima še štiri naslove evropskega prvaka. Foto: Nina Jelenc
Svetovni prvak. Foto: Nina Jelenc
Svetovni prvak. Foto: Nina Jelenc

Olimpijski prvak iz Tokia je bil najboljši že v polfinalu, v finalu pa je zanesljivo premagal vse tekmece. Francoza Nicolasa Gestina je premagal za sekundo in 18 stotink, tretje mesto je osvojil Italijan Paolo Ceccon.

36-letni Savšek je imel v finalu dober prvi vmesni čas, imel je sedem stotink zaostanka za vodilnim Gestinom, na drugem vmesnem času pa je imel že 49 stotink prednosti. Drvel je tudi v spodnjem delu, na zadnjem vmesnem času je imel osem desetink prednosti. Ciljno črto je prečkal s časom 97,40.

Sodniki so kar nekaj časa preverjali, ali se je Savšek dotaknil enih vratc. Ugotovili so, da je bila vožnja brezhibna, tako da se je lahko veselil zmage, ta je bila edina stvar, ki ga po taki karieri lahko povsem zadovolji.

Nastop Savška v finalu SP-ja

Zahtevna proga Savšku ustrezala
"Trenutno sem brez besed. Navdušen sem, odleglo mi je, pritisk zadnjega na progi je bil velikanski. A sem ga premagal," so bile prve besede slovenskega šampiona.

Zahtevna proga je bila Savšku pisana na kožo. Foto: Nina Jelenc
Zahtevna proga je bila Savšku pisana na kožo. Foto: Nina Jelenc

"Primerjati uspehe je težko. Vsaka kolajna mi ogromno pomeni, seveda tudi ta. Osvojil sem jo na zahtevni progi, pritiska ni bilo lahko premagati in res sem vesel, da sem odpeljal tako vožnjo, kot jo znam. V bistvu dve. Že polfinalna je bila zelo dobra, vedel sem, da jo moram ponoviti, a brez dotika. Čakanje med vožnjama je bilo dolgo, med njima sem si poskušal očistiti misli. Vložil sem kar veliko energije, da sem se osredotočil na nov nastop, vratca v njem. V finalu moraš biti stoodstotno osredotočen, se zanašati na svoje občutke, toliko izkušenj že imam, da to vem," je dejal olimpijski prvak, ki do nastopa ni spremljal, kaj se dogaja na progi in ob njej.

"Nisem spremljal, kaj se dogaja s tekmovalci pred mano. Vedel sem, da je kateri od njih postavil dober čas, a nisem hotel razmišljati o tem. Zanimala me je le moja vožnja, na katero sem se dolgo pripravljal. Ko sem kot zadnji prišel v cilj, so bili občutki neverjetni, emocije so prišle na površje," se je veselil Savšek, ki je bil zadovoljen, da so prireditelji drastično otežili progo iz kvalifikacij.

"Proga je bila res zahtevna, a mi je ustrezalo, ker spadam med bolj tehnično podkovane veslače. Je pa res, da je bil pritisk zaradi tega večji, saj so na takih progah potem precej večje možnosti za napako. Moram priznati, da sem se nekaterih kombinacij lotil previdno. Če bi tvegal, bi bil hitrejši, a bi se lahko moje sanje tudi hitro končale."

Nastop Božiča v finalu SP-ja

Savšek o dvoboju z Božičem: "Sem v prednosti, a nič ni dokončnega"
Savšek ni spremljal niti nastopa drugega slovenskega finalista Luke Božiča, ki je po veliki napaki zasedel deseto mesto, zbral je 52 kazenskih sekund. Brez njih bi zaostal le za Savškom, ki si je zdaj v boju za eno mesto za olimpijske igre pred njim nabral veliko prednost.

"Najin dvoboj je žalosten. Sva prvi in drugi na jakostni lestvici, a se morava dajati, kdo bo šel na igre. O tem sicer v teh dnevih nisem razmišljal, želel sem si čim boljši rezultat za to prvenstvo. O internih olimpijskih kvalifikacijah bom razmišljal pozneje, sem v prednosti, a nič ni dokončnega. Potrebujem še kakšen dober rezultat na kvalifikacijskih tekmah."

V polfinalu je nastopil še Žiga Lin Hočevar, a je z 52 kazenskimi sekundami zasedel 28. mesto.

Savšek ostaja specialist za velike tekme

Slovenki obstali v polfinalu
V polfinalu kanuistk sta obstali obe slovenski predstavnici. Alja Kozorog je bila s štirimi kazenskimi sekundami na koncu 20. (122,19), pri čemer je za finalno deseterico zaostala za več kot šest sekund, tako da ji tudi popolna vožnja ne bi pomagala. Lea Novak je bila 22. (123,13) in je s samo progo opravila malce hitreje kot rojakinja, a si je nabrala šest kazenskih sekund.

Zlato medaljo je osvojila Britanka Mallory Franklin, srebrna je bila njena rojakinja Kimberley Woods, bron pa je pripadel Avstralki Jessici Fox.

Savšek leta 2015 v Londonu za štiri stotinke zgrešil zlato, tokrat pa osvojil naslov