Bled bi moral letos gostiti svetovno prvenstvo za mladince, mlajše člane in člane v neolimpijskih disciplinah, a je zaradi novega koronavirusa tekmovanje odpovedano. Foto: BoBo
Bled bi moral letos gostiti svetovno prvenstvo za mladince, mlajše člane in člane v neolimpijskih disciplinah, a je zaradi novega koronavirusa tekmovanje odpovedano. Foto: BoBo

"Na zvezi načrtujemo, da bi 23. in 24. junija na Bledu gostili mednarodno regato. Zanimanje za nastop je tako na Hrvaškem kot v Avstriji veliko. Seveda bo do takrat treba odpreti meje in odpraviti vse druge omejitve in glede na te bomo pripravili tudi program. V skrajnem primeru se bo nastopalo le v manjših čolnih ali pa bomo organizirali tekmo samo za slovenske veslače," pravi Čop.

Nosilec štirih olimpijskih medalj in štirikratni svetovni prvak dodaja, da po tako dolgem premoru tekmovalci nujno potrebujejo pregledno tekmo. Ta bo dala tudi obrise za reprezentanco v sezoni 2020, kjer je Evropska veslaška zveza že spremenila koledar tekmovanj in napovedala izvedbo evropskih prvenstev v septembru in oktobru.

"Tekma je tudi nujna za motivacijo veslačev. Številnim je namreč močno padla, ko je moral Bled v dogovoru z Mednarodno veslaško zvezo odpovedati svetovno prvenstvo za mladince, mlajše člane in člane v neolimpijskih disciplinah. Upam, da bomo to tekmo pred počitnicami res izpeljali," je povedal Čop.

Veslači po večini spet trenirajo zadnjih 14 dni. "Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja epidemije koronavirusa je večina začela delo v enojcih. Nekaj težav je z 'rimen' veslači (veslanje z enim veslom), kjer je razmak med veslačema le dober meter, a je res, da tukaj ni neposrednega kontakta med partnerji in da gre za stalne posadke, v katerih se športniki ne menjajo med sabo. Za te čolne še čakamo nekatere potrditve s strani pristojnih služb," je povedal Čop.

Prve tekme bodo pokazale tudi pravo pripravljenost tekmovalcev po epidemiji. "To je zdaj težko oceniti. Tekmovalci so delali doma, klubi so jim posodili praktično vse ergometre, ki so na voljo, a bili so dolgo brez pravega treninga na vodi. Več bodo pokazala testiranja in skupni treningi konec meseca, še bolj realno sliko pa nato junijska tekma. Posebej, če se nam bo pridružila tudi konkurenca iz tujine," zaključuje Čop.