Maks Černelič, Marko Krivec in Darko Rojs so združili moči za uspeh Dobovca. Foto: Sandi Škvarč
Maks Černelič, Marko Krivec in Darko Rojs so združili moči za uspeh Dobovca. Foto: Sandi Škvarč

Preboj pa mu je uspel s prvim naslovom državnega prvaka pred šestimi leti. Takrat je prvič potipal v Evropo in se prebil v elitni del takratnega Uefa futsal pokala, med 16 najboljših. Ta uspeh je ponovil tudi pred dvema letoma in lani, ko je naredil še en korak naprej in se v Moskvi prvič resno približal "svetemu gralu" slovenskih futsal klubov: preboju na zaključni turnir najboljše četverice.

Priložnost je podobna letos, s tem da bo na zaključnem turnirju nastopila osmerica, ponovno pa je ekipa iz Obsotelja le tekmo oddaljena od cilja. Pot na majski turnir evropske elite, ki bo v beloruskem Minsku, pelje preko zmage proti kazahstanskemu podprvaku Aktobeju.

Mnenja sem, da marketing podjetja vedno vrže pol denarja stran, vendar pa nikoli ne vemo, katero polovico.

Darko Rojs

Aktualna zgodba v zadnjih letih najboljše slovenske futsal ekipe se je začela pred tremi leti, ko so skupaj stopili podjetniki iz Rogaške slatine in okolice in klubu, ki sicer domuje v občini Rogatec, začrtali evropsko smer.

"Zgodba je stara šest let. Izhaja iz občinske zimske lige v dvoranskem nogometu. V ekipi, ki jo je sestavil Rok Mordej, kapetan Dobovca in takrat tudi eden ključnih reprezentantov, je padla ideja, da bi prevzeli našega prvoligaša, ki je bil na tem, da ugasne," pravi aktualni predsednik Dobovca Marko Krivec.

"Zraven smo pristopili ljudje, ki imamo radi šport, ki smo tudi malce zasvojeni s futsalom in tega se ne da izbrisati," še dodaja Krivec, ki je s svojim prevozniškim podjetjem eden od pokroviteljev kluba. Skupaj s kolegi zagotavlja skoraj celoten klubski proračun.

Černelič: Edini povratni učinek vlaganja v šport je zadovoljstvo
Največji vlagatelj je Maks Černelič. Podobno kot ostali sodelavci pri Dobovcu, sicer pomaga tudi drugim športnikom oziroma lokalni skupnosti in na ta način vrača okolju.

"Edini povratni učinek vlaganja v šport je zadovoljstvo. Drugega ni, še posebej ne v futsalu. Zadovoljstvo so zmage in uspehi tvoje ekipe. Podobne zgodbe so tudi drugje po Sloveniji, saj šport brez vlaganja lokalnih podjetnikov ne bi preživel. Včasih se sicer vprašam, zakaj ravno jaz, ampak vedno najdem pritrdilen odgovor, ker vem, da brez tovrstnih vlaganj tudi ekipa Dobovca ne bi mogla igrati na tem nivoju."

Igralci Dobovca pripravljeni na zgodovinski izziv

Darko Rojs prihaja s ptujskega konca, s sodelavci v upravnem odboru Dobovca ga veže strast do tega športa. Za futsal je ogrel tudi brata, ki je v klub pripeljal pivovarno, katere zastopnik je.

"Moje sodelovanje z Dobovcem traja že sedmo leto. Začelo se je na pobudo Jožeta Mordeja, očeta našega kapetana Roka, ki je imel idejo, da bi na ta konec Slovenije pripeljali državnega prvaka. Aktivirali smo Milivoja Simeunovića, iz Italije se je vrnil Rok in v tej nameri smo uspeli," pravi Darko, ki v povezavi s podjetniškimi vlaganji v šport predstavi zanimivo misel: "Mnenja sem, da marketing podjetja vedno vrže pol denarja stran, vendar pa nikoli ne veš, katero polovico. Ampak ko združiš zadovoljstvo in povratni učinek, je cilj dosežen. Mislim, da futsal brez zasebnih vlaganj nima velikih možnosti za razvoj."

Ena od posebnosti tovrstnih vlaganj je žal tudi v tem, da so podjetniki namesto pohval ob pomoči športnikom včasih deležni kakšne neprijetne opazke o "kroženju" sponzorskega denarja. Rojs odgovarja: "Bojim se, da je to bolj prisotno v klasičnem nogometu, z vložki tujcev, za katere ne vemo, čemu služijo. Mislim, da so številke v futsalu, še posebej v Slovenji, premajhne za takšne ideje."

Krivec: Ni bilo lahko prepričati igralcev
Osrednji sponzorji kluba svojo podjetniško idejo seveda vzporedno peljejo tudi na tekmovalnem področju. Sprva je šlo tu celo malce težje, saj so si morali nekako izboriti mesto v krogih tega športa. So pa, kot pravi predsednik Marko Krivec, že v osnovi ciljali tja, ker so danes. "Ekipo smo na papirju sestavili že pred prevzemom kluba. Ker smo bili kot podjetniki sorazmerno neznani v teh krogih, ni bilo preprosto prepričati igralcev, da mislimo resno. Nekateri izmed njih so celo tik pred zdajci odšli drugam."

Nastopi v Evropi so v prvi vrsti strošek
Vztrajanje je seveda odprlo vrata v Evropo, s čimer so nadgradili premierni preboj pred šestimi leti. Pa morda vsaj tekmovanje pod okriljem evropske nogometne zveze prinaša kakšen opazen povratni učinek? "Nastopi v Evropi so v prvi vrsti strošek, odvisen od žreba. Če ti nameni potovanje v soseščino, celo nekaj ostane od Uefinih sredstev, če pa moraš v Kazahstan, potem pa … Ampak, kot pravim, je pa zadovoljstvo, ko uspeš, idejo pripeljati na takšen nivo."

Te ideje seveda rastejo. Najprej je bil cilj naslov državnega prvaka, potem opazen nastop v Evropi. Maks Černelič dodaja: "Cilje dvigujemo in aktualen je priti na zaključni turnir lige prvakov. Ko bomo enkrat tam, se bodo verjetno spet malce dvignili …"

Žal trend v Evropi kaže na to, da bodo morda igralci iz domačega okolja premalo (Dobovec ima v svojih vrstah štiri nosilce slovenske reprezentance in tri, ki imajo to vlogo v hrvaški), celo velike futsal nacije, kot so Rusija, pa Kazahstan, Azerbajdžan, Italija … v svoje vrste vabijo brazilske mojstre neodbojne žoge. Ali morda v to smer že razmišljajo tudi v Dobovcu?

"Smo že navezali nekaj stikov, ampak za zdaj se za ta korak še nismo odločili," pravi predsednik Krivec. Ko se bodo, bodo seveda potrebna tudi dodatna vlaganja. Kako velika? "O tem kdaj drugič, da ne izvejo naši domači … " malce hudomušno zaključijo.