"Ob najnovejših ukrepih za ublažitev posledic epidemije covida-19 šport ni ostal nepoškodovan. A zdi se, da ga vlada tokrat ni pustila ob strani in da je storila kar največ, kar je bilo v njeni moči," je Gabrovec zapisal v pismih premierju in resorni ministrici, ki so ju posredovali iz OKS-a.

Predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec je pohvalil vlado za ukrepanje ob tokratnem valu. Foto: BoBo
Predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec je pohvalil vlado za ukrepanje ob tokratnem valu. Foto: BoBo

Gabrovec: Nekateri ukrepi morda nepriljubljeni, a nujno potrebni
Vlada je ob sprejemanju zadnjih omejevalnih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 zagotovila nadaljevanje športnih tekmovanj na najvišjih ravneh v državi. Kot je ocenil Gabrovec, je vlada z ukrepi zagotovila, da bi bila življenje in delo v Sloveniji kar najmanj motena. "Nekateri ukrepi so morda na prvi pogled nepriljubljeni, a nujno potrebni," je zapisal in dodal: "Športniki in športnice ter vsi, ki delamo v športu, bomo dosledno upoštevali ukrepe in storili vse, da se čim prej povrne kakovost našega bivanja v najširšem pomenu besede."

Sorodna novica Zelena luč za poklicne športnike, individualne športe in največja tekmovanja (brez gledalcev)

Poklicnih športnikov v Sloveniji okrog 500
V skladu z ukrepi, ki veljajo za šport, je še naprej dovoljen tekmovalni vrhunski šport, treningi in tekme, a ne za vse registrirane športnike in na vseh ravneh tekmovalnih sistemov. Le na tekmah najvišjega državnega razreda in na mednarodni ravni je dovoljen športnikom olimpijskega razreda, teh je po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) 49, svetovnega (144), mednarodnega (366) in perspektivnega razreda (693) ter poklicnim športnikom. Zadnjih je po razvidu ministrstva, pristojnega za šport, okrog 500. Vsi omenjeni morajo biti starejši od 15 let in morajo biti vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu.

Dovoljena tekmovanja na najvišji ravni
V kolektivnih športnih panogah so dovoljena tekmovanja na najvišji ravni nacionalnega članskega prvenstva, vse tekme, tudi regionalne, mednarodne oziroma evropske ravni, so brez gledalcev. Prisotne so lahko le osebe, nujno potrebne za njihovo izvedbo. Vsi sodelujoči morajo upoštevati navodila in priporočila za zajezitev okužb pristojnih državnih in zdravstvenih organov.

Prav tako je dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, kot so svetovno in evropsko prvenstvo ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu. Športnikom, ki se udeležujejo teh tekmovanj, je dovoljena tudi športna vadba. V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev, svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal. Za namene nastanitve športnikov ostajajo odprti tudi hoteli.

Dovoljena individualna rekreacija in v družinskem krogu
Rekreacija je glede na ukrepe vlade dovoljena individualno, v družinskem krogu in v skupinah do šest ljudi ob upoštevanju trimetrske medsebojne razdalje, treningi in tekme pa za vrhunske športnike.