Marino Kegl je po letu 2017 drugič postal športnik leta. Foto: Osebni arhiv/Spletna TV
Marino Kegl je po letu 2017 drugič postal športnik leta. Foto: Osebni arhiv/Spletna TV

Priznanja je podelila krovna organizacija, Zveza za šport invalidov – Paralimpijski komite Slovenije.

Slovenski gluhi košarkarji so bili že dvakrat drugi na olimpijadi gluhih in dvakrat tudi evropski prvaki. Lani pa se je prvič izkazala ekipa tri na tri in osvojila naslov svetovnih prvakov. V ekipi so bili Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik in Jaka Markovič.

Slovenske odbojkarice sede so že več kot dve desetletji del svetovne elite. Slovenke so lani osvojile drugo mesto v zlati ligi narodov, bile pa so tudi četrte na svetovnem prvenstvu kot najboljša evropska reprezentanca. Nastopile so Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentina Brik, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik, Senta Jeler, Jana Ferjan, Mira Jakin in Marina Cencelj.

Marino Kegl je že bil športnik leta pred šestimi leti, pred tem je dobil tudi priznanji za mladega športnika. Trenutno je četrti igralec na svetovni lestvici gluhih, na zadnji olimpijadi gluhih je zasedel četrto mesto. Športnika leta 2022 na Brdu sicer ni bilo, saj se že pripravlja na začetek Odprtega prvenstva Avstralije za gluhe in naglušne.

Leja Glojnarič je vsestranska atletinja. V skoku v višino je lani na olimpijadi gluhih osvojila zlato medaljo, še eno pa v sedmeroboju, z dvema zlatima se je zapisala v zgodovino slovenskega in mednarodnega parašporta. Nagrado za športnico leta je dobila prvič.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. V govoru je poudarila pomen enakopravnosti na vseh področjih, ne le na športnem, ampak v družbi na splošno. Ocenila je, da je še veliko možnosti in priložnosti za izboljšanje položaja invalidov v družbi.

"Kot predsednica si bom prizadevala, da bodo vaši pozivi in predlogi za izboljšanje položaja invalidov slišani in upoštevani. Skupaj bomo naredili nove korake proti enakopravni, bolj vključujoči in pravičnejši, predvsem pa solidarnejši družbi," je med drugim dejala Pirc Musar.

Na prireditvi so tokrat podelili več priznanj kot običajno. Tudi zaradi 60-letnice krovne zveze, praznovali so jo lani jeseni, so se spomnili na številne posameznike in invalidske organizacije, ki so pripomogli k razvoju športa invalidov.

Na Brdu pri Kranju podelili nagrade najboljšim športnikom invalidom