Marjan Fabjan je guru slovenskega juda. Foto: Aleš Fevžer
Marjan Fabjan je guru slovenskega juda. Foto: Aleš Fevžer
Urška Žolnir
Največji uspeh Fabjanove trenerske kariere je zlata olimpijska medalja Urške Žolnir. Foto: MMC RTV SLO/STA
Športni izziv: Guru slovenskega juda Marjan Fabjan

Slovenski judoisti se namreč z njih kot po pravilu vračajo z medaljami. Fabjan, tvorec teh uspehov, ustanovitelj in vodja najtrofejnejšega kluba Z’dežele Sankaku, ki ima sedež na Lopati pri Celju, je bil v oddaji Športni izziv gost Ervina Čurliča.

Telovadnica je prostor, kjer si prilaščam vse pravice
Fabjan je razkril, da je strog trener, ki včasih podeli tudi zaušnico, a zgolj kot skrajni disciplinski uspeh. "To se zgodi redko. Pri teh, ki imajo rezultate, gotovo ne. Vemo, da je judo borilni šport in kot tak lahko tudi nevaren. Lahko je orožje za tistega, ki ga ne pozna. Če ga ne pozna, lahko iz človeka naredi invalida, zato mora biti režim na treningih strog. Telovadnica je prostor, kjer si prilaščam vse pravice. Delam tako, da je zdravju primerno, da ni poškodb."

Cilj je, da otrok šport vzljubi
Kaj je pomembnejše pri judu? Talent ali volja po delu? "Ne vem. Talenta nisem mogel nikdar obdržati. Talent ni še nikoli rezultata napravil." Ali Fabjan takoj vidi, ali je nekdo potencial za vrhunskega judoista? "Izmed 50 otrok bi jih lahko takoj izločil 25. Od teh bosta dva ali trije vrhunski. Ni toliko pomemben talent ali moč. Moč lahko človeku natreniraš v treh mesecih. Težje je, da otroku privzgojiš voljo do tega, da ljubi šport, da mu je privržen. To je moj glavni cilj."

Fabjanova telovadnica je njegov imperij
Fabjan se upira bogatejšim ponudbam iz tujine. "Imam klice iz tujine. Iz radovednosti vprašam, koliko in kako. To so lepe cifre. A doma imam družino. Zgradil sem si telovadnico, svoj imperij, malo državico. Meni je tam prijetno. V tujini moj sistem ne bi deloval, mogoče samo v Aziji. Sem bil v Avstriji, a to ni isto kot pri nas. Slovenci smo tako dobri športniki, ker je taka naša mentaliteta. Denar me ne premami. Za obleči imam, hrano imam, vse imam. Avtomobil vozim klubski. Več ne potrebujem. Če bo tako ostalo, bomo morali biti kar srečni."

Je po vsem doseženem še dovolj motiva? "Judo je moje življenje. Navsezadnje sem za to plačan, dolžen sem delati rezultate. Kar se mora, ni težko."

Judo kot način življenja
Judo v neposrednem prevodu pomeni 'mehka pot'? "Mehka pot je samo v izvajanju tehnike, sicer pa je treba trdo delati. Po načelu popusti, da boš pozneje zmagal. Treba je iskati najšibkejše točke pri človeku, da ga lahko premagaš. Judo je način življenja. Judo nas nauči osnovnih življenjskih načel," je sklenil Fabjan.

Celotno oddajo si oglejte v videonovici desno.

Športni izziv: Guru slovenskega juda Marjan Fabjan