24-letna Leškijeva je dve leti starejšo aktualno evropsko podprvakinjo v borbi za bron prepričljivo obvladala, bila kar nekajkrat blizu metu in si po minuti in 40 sekundah nato vendarle priborila prvi vazari. Že 50 sekund pred koncem je sledil še met za odločilni ipon.

Andreja Leški se iz Katarja vrača s tretjim mestom. Foto: EPA
Andreja Leški se iz Katarja vrača s tretjim mestom. Foto: EPA

Na poti do kolajne je Koprčanka, ki živi in trenira v Ljubljani, morala na tatami kar petkrat. Med najtežjimi je bil uvodni boj z Alžirko Amino Belkadi, ki je decembra osvojila drugi naslov afriške prvakinje in dobro formo prenesla tudi v januar. Odločila je šele zlata točka. Zaradi očitno boljše telesne pripravljenosti je Leškijevi po več kot treh minutah podaljška uspel končni prijem, pred tem pa je bila zelo nevarna tudi tekmica.

Aktualna evropska prvakinja do 21 let Madžarka Szofi Ozbas je bila manj nevarna, vseeno pa je morala Leškijeva ohraniti prednost vazarija, ki si ga je priborila minuto pred koncem, do zadnjega gonga. Še enkrat, že tretjič v karieri, je bila za Leškijevo nato v četrtfinalu premočna dvakratna azijska prvakinja Japonka Nami Nabekura, ki je v parterju dokazala, kako je nevarna, in hitro zmagala s končnim prijemom.

Na mastersu lahkih tekmic ni in v repasažu je bila tekmica trikratna zmagovalka vsepacifiških prvenstev Maylin Carvjal del Toro. Ta pa se taktično ni znašla in si je predčasno nabrala tri kazni.

Leškijeva z iponom do tretjega mesta v Dohi

Leškijeva: Fenomenalno, slab začetek, dober konec.
"Občutki so res fenomenalni. Res sem vesela, da mi je uspelo doseči to tretje mesto na tako pomembnem tekmovanju. Dan se sicer ni začel po željah. Uvodni borbi sta bili malo bolj zaspani, nisem si uspela pripraviti priložnost za met. Bolj čakala sem na napake tekmic, kar se mi je obrestovalo, čeprav ni šlo povsem tako, kot sem si zamislila. V četrtfinalu sem nato izgubila po lastni napaki. A v repasažu in borbi za tretje mesto sem vendarle pokazala dober in aktiven judo ter nekaj lepih tehnik. Slab začetek, dober konec,"
je po tekmi povedala Leškijeva, ki se namerava februarja udeležiti grand slama v Tel Avivu.

V sredo bo v Dohi slovenske barve branil še Vito Dragić.