Bob Woolmer se je takole posvetoval z Inzamamom ul Haqom, ki je kapetan pakistanske reprezentance. Foto: EPA
Bob Woolmer se je takole posvetoval z Inzamamom ul Haqom, ki je kapetan pakistanske reprezentance. Foto: EPA
Bob Woolmer
Bob Woolmer se je vse življenje ukvarjal s kriketom, saj je bil tako igralec, trener kot televizijski komentator. Foto: EPA
Kolumbijski navijači
Kolumbijski navijači se pogosto spominjajo Andresa Escobarja. Kaj je prinesla njegova smrt? Foto: EPA

Ljubitelji nogometa se dobro spominjate kolumbijskega nogometaša Andresa Escobarja, ki je bil leta 1994 umorjen v Medelinu. Čeprav motiv za njegovo smrt uradno ni bil nikoli pojasnjen, pa je svoje življenje najbrž plačal, ker je na svetovnem prvenstvu leta 1994 na tekmi proti ZDA dosegel avtogol. Američani so tisto tekmo dobili z 2:1, Kolumbijci pa so posledično morali prvenstvo zapustiti po predtekmovanju.

Umor pretresel mirni svet kriketa
Nekaj podobnega se v teh dneh dogaja na Jamajki, ki je eno od prizorišč devetega svetovnega prvenstva v kriketu. Svetovno (in ne le športno javnost) pretresa umor Angleža Boba Woolmerja, ki je od leta 2004 opravljal delo trenerja pakistanske reprezentance.

Vse se je začelo 17. marca, ko je Pakistan v predtekmovanju senzacionalno izgubil proti Irski, kar je veljalo za eno večjih presenečenj v zgodovini svetovnih prvenstev. Azijci že več let sodijo med velesile, kar so potrdila tudi številna razigravanja pred prvenstvom, ki so Pakistan določila za četrtega nosilca turnirja, Irci so bili 14. med 16 udeleženci. Poraz je bil usoden za Pakistan, ki je s tem izgubil vse možnosti za uvrstitev v drugi del tekmovanja.

V zadnji pošti nakazal, da namerava odstopiti
Naslednje jutro so v hotelski sobi našli truplo 58-letnega trenerja. Predsednik pakistanske zveze Nasim Ašraf je pozneje priznal, da mu je Woolmer v zgodnjih jutranjih urah poslal elektronsko pošto, v kateri ga je seznanil, da bo po prvenstvu odstopil s položaja. V prvih odzivih tamkajšnje policije so namigovali na srčni napad, saj naj bi imel Woolmer težave z dihanjem. Poznejša obdukcija pa je potrdila, da je bil Anglež zadavljen.

V javnosti je nastalo ogromno teorij, ki polemizirajo o vzrokih smrti. Prva (in najmanj verjetna) je, da je bil Woolmer žrtev nesrečnih naključij, saj naj bi ga umoril domačin. Zagovorniki te teorije se oklepajo dejstva, da je Jamajka država z največjim številom umorov na prebivalca na svetu. A nesrečni trener je prebival v 12. nadstropju hotela, poleg tega pa policija ni našla nobenih sledi vdora v hotelsko sobo.

Je bil žrtev iger na stavnicah?
Zadnji podatek namiguje, da naj bi Woolmer poznal svojega morilca, saj naj bi mu odprl vrata in ga spustil v sobo. Motiv tega dejanja je nejasen, mediji pa zgolj špekulirajo, da naj bi bili motivi igre na stavnicah, saj je bil poraz Pakistana proti Irski res neverjetno presenečenje.

Policija še vedno raziskuje umor, tekmovanje pa se odvija naprej in se bo končalo 28. aprila. V prvih dneh po nesrečnem dogodku so igralci vseh reprezentanc igrali z žalnim trakom, vse zastave pa so bile spuščene na pol droga, tekme pa so se začele z minuto molka. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je Woolmerja posthumno odlikoval z "zvezdo ekscelence", kar je visoko priznanje v tej azijski državi.

Slavko Jerič