Miro Kregar, že zmagovalec havajskega ultramana, je po dvodnevni preložitvi zaradi neurja v petek dokončal podvig. Foto: Arhiv Trisport
Miro Kregar, že zmagovalec havajskega ultramana, je po dvodnevni preložitvi zaradi neurja v petek dokončal podvig. Foto: Arhiv Trisport

Kregar, ki bo čez mesec dni dopolnil 53 let, je razdaljo skorajda dveh maratonov premagal v 10 urah in 20 minutah. Kamničan je pot po Aljaževih stopinjah začel ob 6. uri zjutraj pred rojstno hišo Jakoba Aljaža v Zavrhu. Otroci medvoških vrtcev so mu spisali poverilno pismo, ki ga je simbolično prevzel od medvoškega župana Nejca Smoleta in ponesel proti 80 km oddaljenemu pravemu stolpu na vrhu Triglava. To poslanico je nato prebral ob koncu podviga na vrhu Triglava, kamor je prišel ob 16.20.

Na Bledu se je okrepčal s kremno rezino
Kregarja je pot vodila po cesti skozi Smlednik, Trboje do Kranja, skozi Naklo, Podnart, Črnivec do Radovljice. Pri spomeniku pravkar umrlemu Slavku Avseniku je v spremstvu župana Radovljice Cirila Globočnika položil venec v njegovo čast. Na Bledu je končal svoj prvi maraton, dobrih 42 km, in tam ga je pričakal direktor občinske uprave Matjaž Berčon z znamenito blejsko kremno rezino.

S Kregarjem tekli tudi biatlonci
Po kilometrih je bila za njim dobra polovica poti, po času, predvidenem za podvig pa zgolj dobra tretjina. Takoj po Bledu je moral zagristi v klance Gorij in Pokljuke, katerih je bilo več kot 20 km. Opoldansko sonce se je upiralo v cesto prek Zatrnika do Mrzlega studenca pa vse do Rudnega polja. Tam so maratonskega tekača pričakali biatlonci s Tejo Gregorin in Klemnom Bauerjem na čelu ter ga pospremili slab kilometer do "menjalnega prostora" pod planino Konjščico. Tam se je po pretečenih 67 km cestni del končal in Kregar je cestne čevlje zamenjal za gorske, prav tako tudi malo večji opasnik za nošenje tekočine, energetskih gelov in ploščic.

V zadnjem delu poti Kregarja pospremili gorniki
Na začetku gozdne poti sta ga čakala tudi dva izkušena gornika, Franci Teraž in Dušan Podlogar, s katerima je potem nadaljeval tek in hojo po markiranih poteh v visokogorje. Pot jih je vodila prek planine Konjščice do Studorskega prelaza in Vodnikove koče ter dalje do Planike. Tam sta ga čakala dva člana gorske reševalne postaje iz Mojstrane, ki sta poskrbela za varnost v zadnjem, najzahtevnejšem delu, od Planike prek Malega Triglava do Aljaževega stolpa na vrhu slovenskega očaka.

Na vrhu Triglava ob 16.20
"Tek iz Ljubljane do Triglava se je porodila Tofu že pred dvema letoma, vendar je morala zoreti do letos, da so se izpolnili pogoji za njeno uresničitev. 120-letnica postavitve Aljaževega stolpa, 170-letnica Aljaževega rojstva in 115-letnica Zavarovalnice Triglav, so bili letos zadostni razlog, da se projekt udejanji. Povabil me je k sodelovanju in jaz sem brez velikega premišljevanja privolil. Priprave so potekale brez kakšnih nevšečnosti, tako kar se treninga tiče kot logističnih. Z Garminom sem šel prek celotne trase in si izrisal razdalje ter višinske grafe ter posledično izračunal časovnico dogajanja. Kako natančen sem bil, pove dejstvo, da sem planiral čas prihoda ob 16.30, prišel pa sem ob 16.20, zgolj 10 minut prezgodaj. Se pravi skupni čas 10 ur in 20 minut, pretečenih 80,5 km, 3.000 višinskih metrov vzpona in 500 višinskih m spusta,"
je po podvigu povedal Kregar.