Rafael Nadal je nagrado prejel v Madridu, kjer se je že uvrstil v četrtfinale mastersa. Foto: EPA
Rafael Nadal je nagrado prejel v Madridu, kjer se je že uvrstil v četrtfinale mastersa. Foto: EPA

Zaradi koronske krize so prireditev tokrat izpeljali virtualno, danes so sporočili imena zmagovalcev v posameznih kategorijah.

Bayern München je slavil v ekipni konkurenci, kar je bilo za bavarsko ekipo potrdilo dobrega dela v prejšnji sezoni, ko so osvojili trojno krono (nemško prvenstvo in pokal, Liga prvakov). Za Bayern je to drugi laureus po letu 2014.

Pri posameznih kategorijah pa sta smetano pobrala teniška igralca. Pri moških je akademija, ki podeljuje nagrade, izbrala Nadala,. Za Španca je to že četrta takšna nagrada, pri ženskah pa Osako. Japonka se je izkazala ne le s športnimi nastopa, pač pa tudi z družbenim udejstvovanjem v boju za pravice temnopoltih. Zanjo je nagrada prva v "članski" konkurenci, pred dvema letoma je že dobila laureusa za novinko leta.

Naomi Osaka je spemtembra že drugič osvojila Odprto prvenstvo ZDA v New Yorku. Foto: EPA
Naomi Osaka je spemtembra že drugič osvojila Odprto prvenstvo ZDA v New Yorku. Foto: EPA

V ožjem izboru za letošnje laureuse so bili sicer poleg Osake še nizozemska kolesarka Anna van der Breggen, italijanska smučarka Federica Brignone, kenijska atletinja Brigid Kosgei, francoska nogometašica Wendie Renard in ameriška košarkarica Breanna Stewart, pri moških pa ob Nadalu še atleta Joshua Cheptegei iz Ugande in Šved Armand Duplantis, britanski dirkač Lewis Hamilton, ameriški košarkar LeBron James ter poljski nogometaš Robert Lewandowski.

Med ekipami so imeli pri Bayernu konkurenco v angleškem prvaku Liverpoolu, prvaku Lige NBA Los Angeles Lakers, moštvu formule 1 Mercedesu, zmagovalcih super bowla 2020 Kansas Cityju in argentinski reprezentanci v ragbiju.

Predsednik upravega odbora Bayerna Karl-Heinz Rummenigge je sprejel nagrado. Foto: EPA
Predsednik upravega odbora Bayerna Karl-Heinz Rummenigge je sprejel nagrado. Foto: EPA

Billie Jean King prejela nagrado za življenjsko delo
V preostalih kategorijah so priznanje za življenjsko delo podelili teniški legendi Billie Jean King, nagrado za družbeno udejstvovanje v športu je dobil svetovni prvak formule ena Lewis Hamilton za svoj prispevek v boju proti rasizmu, zvezdnik Liverpoola Mohamed Salah pa je dobil nagrado za socialno delovanje v športu.

Pogačar brez nagrade za novinca leta
V kategoriji mladih športnikov oziroma novincev leta je bil med nominiranci tudi zmagovalec lanskega Toura Tadej Pogačar, a nagrade ni dobil. Akademija se je v tej kategoriji odločila za igralca ameriškega nogometa Patricka Mahomesa. Ta se je pri komaj 24 letih izkazal kot najkoristnejši igralec finala Lige NFL in je Kansas City popeljal do prve zmage po 50 letih. Poleg Mahomesa in Pogačarja so se za priznanje potegovali še mladi zvezdnik Barcelone Ansu Fati, svetovni motociklistični prvak Joan Mir, poljska teniška igralka Iga Swiatek ter avstrijski tenisač Dominic Thiem.

Nagrado za vrnitev leta so podelili kanadskemu deskarju Maxu Parrotu, priznanje v kategoriji po izboru navijačev za najboljši športni trenutek pa je priznanje dobil Chris Nikic, Američan je kot prvi športnik z Downovim sindromom uspešno končal Ironman.

Nadal prejel nagrado laureus