Tina Trstenjak se bo, seveda pod mentorstvom Marjana Fabjana, zdaj lahko mirno pripravljala na olimpijske igre v Tokiu. Foto: EPA
Tina Trstenjak se bo, seveda pod mentorstvom Marjana Fabjana, zdaj lahko mirno pripravljala na olimpijske igre v Tokiu. Foto: EPA

"Morate vedeti, da smo v času, ko so drugi jokali zaradi virusa, mi kar trdo delali. Organizirali smo interna tekmovanja ali pa tekmovanja simulirali. Tina je imela borbe na pravem borilnem prostoru, s pravim sodnikom. Da smo vse skupaj čim bolj približali pravi borbi. V Budimpešti je bila najbolje pripravljena, ker je tudi potrebovala točke grand slama. Preostala manjša tekmovanja ji nič ne pomenijo. Zdaj se lahko dobro pripravi na olimpijske igre," je povedal legendarni trener slovenskih judoistov, ki je tekmovanje v Budimpešti spremljal od doma, a je bil vseeno na zvezi s svojimi varovanci.

Sorodna novica Trstenjakova slavila v Budimpešti

Tina Trstenjak je bila v kategoriji do 63 kg razred zase, res pa je, da nekaterih najboljših ni bilo. A vseeno ‒ za zmago je treba vedno premagati najmanj štiri nasprotnice. V finalu je Venezuelka zdržala le dobro minuto. Trstenjakova, ki je bila v Riu 2016 zlata, se zdaj lahko mirno pripravlja na nov izziv sredi naslednjega leta v Tokiu. Trenutno kaže, da bi lahko tam nastopilo kar sedem slovenskih judoistov. V Budimpešti so sicer z izjemo Trstenjakove vsi dosegli manj, kot so predvsem sami pričakovali, in dosegli le dve zmagi.

Kje sta Ana in Klara?
Že nekaj časa pogrešamo Ano Velenšek in Klaro Apotekar, ki je še vedno evropska prvakinja. Marjan Fabjan: "Ana prihaja na treninge, dela za fiziko po mojem programu. Ni me zraven, ampak ‒ po toliko letih ji zaupam. Če bo pokazala dobro formo, jo bom dal na evropsko prvenstvo, vendar ne pričakujem veliko. Kljub koronavirusu je treba biti pripravljen in skoncentriran na določeno tekmovanje. Klara se je manj udeleževala treningov in ni dovolj pripravljena, da bi lahko nastopala na takšnih tekmah."

Kdaj bo naslednje pomembnejše tekmovanje, še ni znano. Še vedno je odprt termin svetovnega pokala v Zagrebu. Praga bi morala že aprila gostiti evropsko prvenstvo, zdaj pa kaže, da ga niti novembra ne bo (prvenstvo bi se moralo začeti 19. novembra). Dokončne odpovedi sicer še ni.

Zmagoviti dvoboj Trstenjakove v Budimpešti (iz prenosa na tv slo 2)

Fabjan že vzgaja novo uspešno generacijo
Fabjan je že neštetokrat poudaril, da po olimpijskih igrah v Toku ne bo več dejaven v zdajšnjih okvirih. Načenja ga zdravje, vse v povezavi s koronavirusom mu načenja tudi živce. A na Debelem rtiču je zadnji teden kar žarel od zadovoljstva, saj je bil že skupaj z novo generacijo. "To je mlada ekipa desetih, enajstih judoistov, za katero računam, da bo vrhunec dosegla leta 2024 ali 2026. Treniramo v dveh, treh skupinah, da ni preveč druženja. Na treningu vadijo le po trije skupaj. Imamo tudi dogovor, da gredo domov, če eden zboli. Trojke se držijo skupaj, imajo tudi svojo sobo."