"Proga je kar težka," o progi v Londonu pravi Kauzer, a dodaja: "Če v enem tednu ali največ 10 dneh ne naštudiraš proge, da si sposoben na njej narediti dober rezultat, je ne boš nikoli naštudiral. Vrhunski tekmovalec se zna hitro prilagoditi na kakršno koli progo." Dvakratnega svetovnega prvaka (prvič je bil najboljši leta 2009 v Seu d'Urgellu) že 21 let trenira njegov oče in vzornik, ki mu je prav tako ime Peter. "Naučil me je samostojnosti. Če gre vse kot po maslu, ga dejansko ne potrebujem." Samo pet kajakašev se lahko pohvali z več kot enim naslovom svetovnega prvaka, z največ, kar petimi, Britanec Richard Fox. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Peter Kauzer
"Kot da bi bil na štartu, po domače povedano, na eni kmečki tekmi. Moja "težava" je, ker nisem nikoli nervozen na štartu. Na vsaki tekmi so občutki isti, na SP-ju sem bil še bolj miren kot na kakšni drugi tekmi," je povedal Kauzer o svojih občutkih pred letošnjo vožnjo proti zlati kolajni na SP-ju v Bratislavi, kjer je slavil tri dni po 28. rojstnem dnevu: "Za zmago je bila dovolj že normalna, nadzorovana vožnja. Ni treba brezglavo dirkati, zaletavost me je včasih kar veliko stala." Še zanimivost: leta 2005 je Kauzer po prvi kolajni v članski konkurenci na EP-ju v Tacnu prejel naziv častni občan mesta Hrastnik in tako postal najmlajši častni občan v Sloveniji. Je tudi član ugledne Red Bullove ekipe športnikov. Foto: Reuters
Kauzer po sanjskem letu zasluženo športnik leta
Mazejeva in Kauzer po prejetju nagrad
Športnika leta Mazejeva in Kauzer

Če se bodo izpolnile njegove želje za leto 2012, bi to utegnil postati še enkrat. Zlata kolajna na olimpijskih igrah v Londonu je tisto, o čemer ta kajakaš na divjih vodah sanja in si želi že vse od nesrečnega nastopa pred tremi leti na olimpijskem debiju v Pekingu, ko je po najboljšem času kvalifikacij zaradi napake izpadel že v polfinalu.

Celotno prireditev Športnik leta si lahko ogledate TUKAJ!

Preberite še:

MMC-jev izbor 100 športnih dogodkov leta!


Pred OI-jem na prizorišču še štirje kampi
treningov
"Peking je že pozabljen. Sam pri sebi sem razčistil. Vse se zgodi z razlogom. Kdo ve, mogoče pa ne bi bil nikoli svetovni prvak, če bi tam osvojil zlato kolajno," je v intervjuju za Val 202 pred kratkim dejal 28-letni Hrastničan. "Mislim, da sem bonus napak na vseh velikih tekmovanjih že izkoristil. Zdaj je to mimo in gremo samo še navzgor," je še dodal. Poleg Pekinga se mu je namreč zalomilo tudi na lanskem SP-ju v Tacnu in letošnjem EP-ju v Seu d'Urgellu.

London je zdaj vseskozi v njegovih mislih. Z izpopolnjenim čolnom je letos že bil dva tedna na prizorišču iger, pred glavnim tekmovanjem prihodnje sezone pa bo tam sodeloval še na štirih kampih treningov. Ne bo pa zaradi priprav izpuščal drugih tekem. Še prej kot v Anglijo v začetku leta znova odhaja na trening v Avstralijo.
Z njim smo se pogovarjali v sredo v Cankarjevem domu po prejemu nagrade za športnika leta.


Kako dojemate nagrado za najboljšega športnika leta v Sloveniji? Kaj vam pomeni?
Očitno potrebuješ nekaj let in dobrih rezultatov, da prideš do takšnega naziva. Zelo sem ponosen in vesel, da je po Andražu Vehovarju športnik leta znova kajakaš. Trajalo je 15 let, a bolje pozno kot nikoli. To pomeni tudi, da sem na pravi poti. Upam, da bo to lepa podlaga za mlajši rod, ki prihaja za mano.

Ste s starejšimi kajakaši, kot je Vehovar, še kaj v stikih?
Se dobimo, a bolj redko, ker pač nimam časa. Toda ko se dobimo, gremo s toliko večjim veseljem na kavo.

Ste bili presenečeni nad izborom novinarjev, ki so vam dodelili priznanje?
Nisem bil presenečen, ker moji rezultati sami kažejo, kam sodim. Letos sem od slovenskih športnikov dosegel daleč največje uspehe, novinarji pa ste znali to ceniti. Zahvaljujem se vam za priznanje.
Kako vam je bila všeč prireditev Športnik leta?
Bila je nekaj drugačnega in zanimiva.
Vemo, po čem si boste letošnje leto zapomnili v športnem smislu. Kaj pa v tistem delu zunaj športa, ki ga manj poznamo, je bilo kaj posebnega?
V bistvu se vse vrti okrog športa, ves fokus je bil vso sezono podrejen svetovnemu prvenstvu, ker sem si s tem zagotovil mesto v olimpijski ekipi. Je pa ena stvar, ki si jo bom zapomnil, to je bil dopust po sezoni na Mauritiusu. Res sem užival, si spočil glavo in nabral energijo za naprej.

Ste tam kaj deskali na vodi?
Sem imel možnost, a tega nisem počel, ker se ti ob takšnih situacijah lahko hitro kaj zgodi. Sezona je preveč pomembna, da bi lahko tvegal poškodbo za tisto, kar me čaka drugo leto.

Boste v Londonu naskakovali zlato medaljo?
Tako samozavesten sem, da ne bom rekel, da grem tja po finale ali da imam možnosti za kolajno. Sem aktualni svetoni prvak, zavedam se, česa sem sposoben, zato merim na zlato kolajno. Meje si postavljam vedno višje.

Pred kratkim ste dejali, da se med pripravami na London najbrž ne boste obremenjevali še z opravljanjem izpitov na Fakulteti za šport. Je to zdaj dokončna odločitev?
Brez dvoma nekoč bom doštudiral, kdaj bom, pa je vprašanje. Pred Londonom res ne bom ničesar prepustil naključju. Osredotočil se bom samo na olimpijske igre in tam poskušal narediti tisto, kar sem rekel - osvojiti tisto lovoriko, ki mi še manjka v moji karieri. Potem bo počasi čas tudi za študij.

Vse od začetka je vaš trener vaš oče. Drži, da so očetje tisti, ki še bolj kot drugi trenerji ženejo svoje otroke?
Drži, ker po navadi sem bil vedno jaz tisti, na katerega se je "spravil" in sem se moral dokazati. Hvaležen pa sem mu za vse, kar mi je ponudil, in vesel sem, da sem znal to izkoristiti.

Ostaja vaš trener tudi v prihodnje?
Seveda, zmagovitega konja se ne menja.

Športnica leta je postala Tina Maze. Morda kdaj tudi sami najdete čas za smučanje?
Ga najdem, čeprav po navadi gremo čez zimo v Avstralijo. Si pa vzamem čas in grem tudi na smuči.

Kauzer po sanjskem letu zasluženo športnik leta
Mazejeva in Kauzer po prejetju nagrad
Športnika leta Mazejeva in Kauzer