Slovenci so v Indiji zaostali za pričakovanji. Foto: EPA
Slovenci so v Indiji zaostali za pričakovanji. Foto: EPA

Slovenke so bile 26. nosilke med 162 ženskimi reprezentancami; 188 ekip je nastopilo v odprti konkurenci, kjer so bili slovenski igralci 41. ekipa. Obe reprezentanci sta tako končali pod svojim začetnim izhodiščem.

Ženska reprezentanca je v zadnjem krogu po pričakovanju premagala Moldavijo z 2,5:1,5. Točki sta osvojili Laura Unuk in Lara Janželj, remizirala je Monika Rozman, Teja Vidic pa je izgubila.

Slovenci, 31. pred zaključnim krogom, so turnir končali s slabim nastopom. Proti Brazilcem je edini remi iztržil Jure Borišek, izgubili so Jan Šubelj, Boris Markoja in Vid Dobrovoljc.

Markoja in Dobrovoljc sta v devetih partijah zbrala po 5,5 točke, toliko jih je iz desetih dvobojev iztržil tudi Šubelj, 4,5 točke je v osmih tekmah prispeval Jure Borišek, Šebenik pa je imel polovični izkupiček, štiri točke iz osmih partij.

Med šahistkami je bila točkovno najuspešnejša Teja Vidic s sedmimi točkami iz desetih partij, Monika Rozman je šest točk in pol osvojila v osmih dvobojih, enega več je za isti izkupiček potrebovala Lara Janželj. Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je v devetih dvobojih osvojila pet točk, v eni partiji manj je 3,5 točke zmogla Zala Urh.

V zadnjem krogu olimpijade so vse tri vodilne ekipe v odprti konkurenci zmagale. Uzbekistan je odpravil Nizozemsko s 2,5:1,5, Armenija Španijo z 2,5:1,5, druga ekipa Indije pa Nemčijo s 3:1. Derbi dveh najvišje postavljenih ekip Indije in ZDA se je končal neodločeno 2:2.

Uzbekistanci so tako z 19 točkami na koncu ugnali Armence, ki so imeli prav tako 19 točk, tretja je bila druga sestava gostiteljice olimpijade z 18 točkami.

V ženski konkurenci je predtem dolgo vodilna Indija klonila z 1:3 proti ZDA. Ukrajina je ugnala Poljsko s 3:1, Gruzija pa z enakim izidom Azerbajdžan. Ukrajina, za katero je igrala tudi nekdanja slovenska reprezentantka Ana Muzičuk, je tako osvojila 18 točk, prav toliko jih je za srebro zbrala Gruzija, s točko zaostanka je bila tretja Indija.

Na 59. mestu, za Slovenijo, je končala Norveška na čelu ekip s po 12 točkami. Za skandinavsko ekipo je igral tudi najboljši šahist zadnjega obdobja Magnus Carlsen. Svetovni prvak je v devetih partijah osvojil 7,5 točke, ob šestih zmagah je imel še tri remije. Na prvi deski je tako osvojil tretje mesto, najboljši je bil član druge ekipe Indije Domaradžu Gukeš.