Pandemija covida-19 je za eno leto prestavila olimpijske igre. Foto: EPA
Pandemija covida-19 je za eno leto prestavila olimpijske igre. Foto: EPA

Vse vstopnice, ki so jih gledalci kupili za predvidene letošnje olimpijske boje, bodo sicer veljavne tudi na igrah leta 2021. Kdor se preloženih iger ne bo mogel ali ne bo želel udeležiti, lahko zaprosi za vračilo denarja od 10. do 30. novembra, so sporočili organizatorji. Tisti, ki imajo vstopnice za ogled paraolimpijskih tekmovanj, pa lahko za vračilo denarja zaprosijo od 1. do 21. decembra.

Japonski organizatorji so se skupaj z Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) konec marca po pritiskih z vsega sveta odločili, da bodo olimpijska tekmovanja preložili za leto dni. Novi termin iger je med 23. julijem in 8. avgustom 2021 na istih prizoriščih in z istim programom tekmovanj, kot je bil prvotno predviden.

Če bo naknadno prišlo do odločitve, da bodo poletne igre 2021 zaradi koronavirusa potekale za zaprtimi vrati tekmovališč brez gledalcev, bodo imeli vsi s kupljenimi vstopnicami novo priložnost za povračilo denarja, so še poudarili prireditelji.

Treningi prostovoljcev se nadaljujejo
Medtem pa prireditelji po skoraj osmih mesecih prekinitve nadaljujejo s treningi prostovoljcev. Ti so se sprva začeli oktobra lani, zaradi pandemije pa so jih predčasno prekinili že konec februarja. Sedaj so jih spet uvedli in bodo najprej do konca leta potekali na daljavo, potem pa bodo specialne treninge pripravili še od marca do maja. Prostovoljcev je skupaj 80.000, izbrali pa so jih izmed okrog 200.000 prijav. Ta čas se jih izobražuje le okrog 5000 iz Japonske in drugod.