Adam Peaty, svetovni rekorder na 50 in 100 metrov hrbtno, težko razume, da se vodilni politiki bojijo odpreti bazene. Foto: Reuters
Adam Peaty, svetovni rekorder na 50 in 100 metrov hrbtno, težko razume, da se vodilni politiki bojijo odpreti bazene. Foto: Reuters

Olimpijski prvak je vlado posvaril, da bo imelo to posledice na duševno in telesno zdravje prebivalstva.

V torek je premier Boris Johnson sporočil, da se bodo z rahljanjem ukrepov 4. julija med drugim odprle pivnice, ne pa tudi športni objekti v zaprtih prostorih, ki zaradi epidemije covida-19 ne obratujejo že od marca. Po napovedih naj bi vrata spet odprli šele konec julija.

Raziskava iz lanskega leta je ugotovila, da ima plavanje veliko pozitivnih učinkov na zdravje Britancev in da domači zdravstveni sistem prav zaradi tega športa letno prihrani približno 357 milijonov funtov.

"Vsi govorijo o tem, kako pomembno je za gospodarstvo, da se spet odprejo pivnice, ampak pomisliti je treba tudi na pozitivne vplive, ki jih zaradi zdravstvenih učinkov prinaša plavanje," je za BBC povedal izjemen plavalec prsnega sloga in opozoril, da bodo številni vsak dan veliko v pivnicah, bolj malo pa bodo skrbeli za športno dejavnost.

Peaty je sicer v elitni skupini plavalcev, ki jim dovolijo trenirati v bazenu. "Ob prihodu nam vedno izmerijo telesno temperaturo, nosimo maske, plavamo v svoji progi. Če se držiš osnovnih ukrepov, ne vidim razloga, zakaj bi bili bazeni še vedno zaprti."

V Angliji je še precej podobno mislečih kot Peaty, zato je na spletu zaokrožila tudi peticija (#OpenOurPools – odprite naše bazene), v kateri zahtevajo ukrepanje vlade. Peticijo je ob Peatyju podpisala tudi olimpijska prvakinja Rebecca Adlington.