Adrian Gomboc je moral priznati premoč Francozu Kilianu Le Blouchu. Foto: www.alesfevzer.com
Adrian Gomboc je moral priznati premoč Francozu Kilianu Le Blouchu. Foto: www.alesfevzer.com

Štarkel je bil tudi edini, ki je izpolnil realne načrte. Najprej je ugnal Bolgara Borislava Janakova in tudi po tretji medsebojni borbi odšel z blazine kot zmagovalec, čeprav v podaljšku. V drugi borbi pa je bil njegov nasprotnik drugi nosilec Španec Francisco Garrigos, srebrni z lanskega EP-ja v Minsku. Štarkel je bil celo na pragu presenečenja, po minuti in 14 sekundah podaljška pa je Špancu vendarle uspela odločilna akcija za napredovanje.

"Z Bolgarom se dobro poznava, zato ni nihče upal tvegati. Bila sva izenačena in s tega vidika se je izšlo dobro. za Španca sem vedel, da je dober v parterju, to je tudi pokazal, pred tem sem bil celo malenkost boljši, a po prvem parterju je šlo le še navzdol in Španec je potem v naslednjem poskusu zmagal s končnim parterjem. Španec je sicer bil favorit, a je bil premagljiv. Škoda," je povedal Štarkel, ki čaka na potrditve koledarja za leto 2021, da se bo lahko začel pripravljati na naslednje nastope.

Podaljšek pa je bil usoden za evropskega prvaka iz leta 2018 Adriana Gomboca v kategoriji do 66 kg. Francoz Kilian Le Blouch, s katerim se je lani pomeril dvakrat, po enkrat zmagal in enkrat izgubil, je Gomboca prisilil v tri kazni in po 2:58 podaljška oziroma skoraj sedmih minutah boja se je zmage veselil Francoz.

Maruša Štangar je v kategoriji do 48 kg branila bron z lanskega EP-ja oziroma evropskih iger v Minsku. 22-letna Ljubljančanka je bila v prvem krogu prosta, nato pa je bila zanjo usodna Andrea Stojadinov iz Srbije, s katero je Štangarjeva pred tem dobila vse štiri medsebojne dvoboje.

V prvem krogu je bila prosta tudi Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kg. Nato pa je izgubila s Srbkinjo Marico Perišić, s katero je v karieri dobila štiri od petih borb. V Pragi pa je izredno izenačen dvoboj šele po petih minutah podaljška dobila Perišićeva.

Prvenstvo bo trajalo do nedelje. Že v petek bo na tatamiju v kategoriji do 63 kg aktualna olimpijska prvakinja Tina Trstenjak, ob njej pa tudi Andreja Leški. Ob dobrem nastopu obeh se bosta pomerili v polfinalu. V kategoriji do 71 kg bo nastopila Anka Pogačnik, v kategoriji do 73 kg pa Martin Hojak.