Peter Kauzer je v Avstralijo odpotoval že v zadnjih decembrskih dneh. Foto: Nina Jelenc
Peter Kauzer je v Avstralijo odpotoval že v zadnjih decembrskih dneh. Foto: Nina Jelenc

Te bodo del kvalifikacijskega procesa za uvrstitev v olimpijsko ekipo, na programu pa so predvidene za april. Že marca bosta uvodni slalomski tekmovanji potekali v Tacnu in Solkanu.

Zadnjih osem let sem se večinoma odločal za zimske priprave v Al Ainu, predvsem zaradi bližine in manjše časovne razlike. Kar se tiče možnosti za treninge, pa so dobri tu in tam. Vendar sem želel letos zamenjati progo in se odločil zimske priprave na divji vodi opraviti v daljšem časovnem obdobju.

Benjamin Savšek

Slovenski tekmovalci so kot običajno v zimskem obdobju razkropljeni po vsem svetu. Najdlje se v tujini nahaja kajakaš Peter Kauzer, ki je v Avstralijo odpotoval že v zadnjih decembrskih dneh. Za njim je tako že dobršen del priprav, ob koncu tedna pa njega in druge tekmovalce, ki se prav tako na novo sezono pripravljajo v Penrithu, čaka še tekmovanje za Odprto prvenstvo Avstralije.

"Tekma na koncu je samo še 'pika na i' oziroma nekakšen konec priprav," je za Kajakaško zvezo Slovenije v uvodu povedal Kauzer. "Ne želim ničesar prepustiti naključju. Ne glede na to, ali bi lani zmagal na svetovnem prvenstvu ali ne, bi se lotil te sezone enako, najprej do izbirnih tekem, nato do EP-ja in šele potem bi razmišljal o Tokiu," je dodal.

Savšek treniral v Združenih arabskih emiratih
Ob Hrastničanu tam trenirajo tudi mladinski svetovni prvak Nejc Polenčič, Ajda Novak ter lanski evropski prvak v kanuju Benjamin Savšek. Ta je v zadnjih letih praviloma treniral v Združenih arabskih emiratih, tokrat pa se je odločil za spremembo: "Zadnjih osem let sem se večinoma odločal za zimske priprave v Al Ainu, predvsem zaradi bližine in manjše časovne razlike. Kar se tiče možnosti za treninge, pa so dobri tu in tam. Vendar sem želel letos zamenjati progo in se odločil zimske priprave na divji vodi opraviti v daljšem časovnem obdobju."

Eva Terčelj je trenutno na pripravah v Al Ainu. Foto: Radio Si
Eva Terčelj je trenutno na pripravah v Al Ainu. Foto: Radio Si

Pogoji v Al Ainu so dobri
Svetovna prvakinja med kajakašicami Eva Terčelj je v družbi trenerja Jerneja Abramiča in Anžeta Berčiča, ki je po lanski sezoni tudi sklenil sodelovati z Abramičem, trenutno na pripravah v Al Ainu. "Možnosti za trening v Al Ainu so dobre, temperature pa ravno pravšnje. Priprave za zdaj potekajo po načrtu. Vesela sem, da se nama je pridružil Anže. Hitro smo se ujeli in dobro sodelujemo. Na treningu se mora sicer vsak osredotočati na svojo nalogo, vendar je lažje s 'sparing partnerjem'," je povedala dobitnica Bloudkove nagrade.

Kragljeva se vrača po poškodbi
V nasprotju s Terčeljevo, ki je imela lani najboljšo sezono v karieri, pa je Urša Kragelj večino leta tekmovanja spremljala od doma, saj je junija staknila hudo poškodbo rame. A počasi lahko začenja treninge na divji vodi. "Posledice so še – slabša gibljivost, moč in prisotnost bolečine, ampak verjamem, da bodo v naslednjih dveh mesecih te težave že veliko milejše," je dejala Kragljeva, ki bo ta teden odpotovala v Pau.

Posledice so še - slabša gibljivost, moč in prisotnost bolečine, ampak verjamem, da bodo v naslednjih dveh mesecih te težave že veliko milejše.

Urša Kragelj

V Londonu za Božiča popolno
V Evropi je ostal tudi bronasti s SP-ja, kanuist Luka Božič, ki je bil januarja v Londonu, zdaj pa bo prav tako odpotoval v Pau, nato pa še v Ivreo. "Želel sem si treninga na progah, kjer se bom boril za reprezentanco in OI. V Londonu je bilo zame popolno, razmere so bile odlične. Nasploh sem do danes s pripravami zadovoljen," je povedal Božič.

14. marca začetek sezone
Sezona domačih tekmovanj se bo začela v Tacnu 14. in 15. marca, teden pozneje pa bo Solkan gostil še tekmovanje za točke ICF-ja. Prvi izbirni tekmi za uvrstitev v člansko reprezentanco bosta 11. in 12. aprila v Ivrei, preostali dve pa teden pozneje v Tacnu. Izbirne tekme bodo prinesle tudi točke v boju za olimpijske vozovnice. Prvi sklop izbirnih tekem za pot v Tokio je bilo lansko SP v Španiji, drugi sklop točk prinaša razvrstitev na izbirnih tekmah, zadnja faza pa bodo uvrstitve na EP, ki bo sredi maja v Londonu. Takrat bodo dokončno znani potniki za OI.