Benjamin Savšek je na najvišji stopnički tekme za svetovni pokal v Tacnu nasledil Anžeta Berčiča. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek je na najvišji stopnički tekme za svetovni pokal v Tacnu nasledil Anžeta Berčiča. Foto: Nina Jelenc
Zmagoslavje Savška na tacenskih brzicah
Savšek najboljši v Tacnu

V finalu razreda C1 so bili kar trije Slovenci, ki so vsi po vrsti tudi merili na sam vrh. Lanski zmagovalec Anže Berčič je bil najboljši v petkovih kvalifikacijah, Luka Božič je bil najhitrejši v dopoldanskem polfinalu.

A v velikem finalu deseterice je bil razred zase domačin Benjamin Savšek s časom 104,94. Božič je dopolnil uspeh s tretjim mestom, Berčič pa je zasedel peto mesto. Med najboljša Slovenca se je vrinil le legendarni Slovak Michal Martikan, ki je za Savškom zaostal za dobro sekundo.

"V drugih vratih se mi je vožnja že malo podrla, a sem videl že v polfinalu, da lahko tudi z dvojko dosežem dober čas, in sem spodnji del res dobro odpeljal. Šel sem na vse ali nič, malo sem krajšal linije, tokrat mi je uspelo, tako da sem v spodnjem delu nadoknadil dovolj časa in sem res vesel, da sem končno zmagal na domači progi in pred domačim občinstvom, kar sem si vedno želel. Res je lepo dirkati tukaj," je bil zadovoljen Savšek.

Med kajakaši Albreht sedmi
Med kajakaši se je v finale uvrstil Martin Albreht s 5. časom, medtem ko sta Simon Brus (18.) in Janoš Peterlin (30.) obstala v polfinalu.

Albreht je v odločilni vožnji naredil napako v zgornjem delu in zaradi postopnega izgubljanja časa končal na sedmem mestu. Zmago je slavil Nemec Fabian Doerfler (97,12), ki je za vsega 20 stotink prehitel Italijana Andrea Romea, medtem ko je Albreht oder za zmagovalce zgrešil za več kot sedem sekund.

Za Bizjakovo uspeh že finale
Slovenske finalne nastope je začela Nina Bizjak, ki se je presenetljivo prebila v veliki finale C1, pri čemer je v polfinalu na 10. mestu za 11 stotink prehitela Aljo Kozorog. V finalni vožnji je bilo preveč napak, kar za 108 sekund pribitka, tako da je Bizjakova osvojila zadnje, 10., mesto. Suvereno je slavila Avstralka Jessica Fox s časom 120,69, pri čemer je drugouvrščeno, Čehinjo Katerino Hoškovo, prehitela za več kot 15 sekund.

Kajakaši četrti, kanuisti sedmi
Popoldne so kajakaši Martin Albreht, Janoš Peterlin in Simon Brus na ekipni tekmi osvojili četrto mesto. Zmagali so Nemci pred Francozi in Poljaki. Pri kanuistih so zmagali Avstralci pred Francozi in Čehi. Slovenci Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič so bili sedmi.

V nedeljo se bo program začel ob 9.30 s polfinali kajakašic in dvojcev, finale sledi točno opoldne. Ob 14.30 bodo ti vozili še v ekipni konkurenci.

Zmagoslavje Savška na tacenskih brzicah
Savšek najboljši v Tacnu