Slovenska reprezentanca ima na prvenstvu visoka pričakovanja. Foto: Ervin Čurlič
Slovenska reprezentanca ima na prvenstvu visoka pričakovanja. Foto: Ervin Čurlič
V Solkanu SP v spustaškem šprintu

Slovenijo bo zastopalo 12 čolnov, slovenski trener Srečo Masle pa pričakuje tesne boje in tudi uspehe njegovih izbrancev.

Visoki cilji slovenske vrste v tem športu niso nič nenavadnega. Slovenci so se vedno dobro znašli v športu, ki je po črtanju z olimpijskega programa sicer malce izgubil na vrednosti, a prav odlični nastopi naših tekmovalcev v zadnjih letih so še kako dobro vabilo ljubiteljem tega športa, da pridejo konec tedna na bregove reke Soče.

Ne nazadnje so slovenski kajakaši in kanuisti na letošnjem EP-ju osvojili šest kolajn, za nameček pa bodo v Solkanu kajakaši branili ekipno zlato, posamičnega pa Nejc Žnidarčič. Ob Žnidarčiču bodo v kajaku veslali še Tim Kolar, Maks Frančeškin in Vid Debeljak, med kanuisti Blaž Cof, Simon Hočevar, Luka Žganjar in Peter Žnidaršič, med dvojci pa bosta ob omenjenih kanuistih veslala še Luka Božič in Sašo Taljat. Med kajakašicami bo slovenske vrste zastopala Ajda Novak.

"Dekle in fantje so zelo dobro pripravljeni, že na EP-ju so potrdili visoko vrednost, tako da pričakujem zelo dobre rezultate," pravi Masle, ki predvsem kajakaše in kanuiste vidi v bojih za najvišja mesta. Glede na to, da bodo v Solkanu tekmovali le v sprintu, so bile tudi zadnje priprave namenjene predvsem hitrosti.

"EP je bil tako v klasiki kot sprintu, tukaj bo samo sprint. Zato smo se v zadnjem mesecu osredotočili predvsem na hitrost in stopnjevanje forme. Upam, da nam je to dobro uspelo. Bo pa konkurenca tu še močnejša, saj bodo v Solkanu tekmovalci s petih celin. Ampak v tem športu prednjači Evropa, tako da upam, da nam bo šlo dobro, tako kot na EP-ju. Pričakujem dobre novice iz Solkana," je optimističen Masle.

Če so imeli na EP-ju organizatorji precej težav z vremenom oziroma vodostajem reke Soče, so napovedi za ta konec tedna precej bolj obetavne. "Vreme se stabilizira, vodostaji rek so zelo ugodni. V Solkanu pričakujemo pretok 130 kubičnih metrov na sekundo, kar je zelo močna voda, ampak s tem ne bo težav, saj je proga odprta, tehnično ni tako zahtevna, ni stresna. Bo pa treba veslati, kot bi bil utirjen. Niti drobne napake se ne da nadoknaditi. Zato menim, da bodo razlike med tekmovalci majhne, boji pa zelo napeti," je še dejal Masle.

V Solkanu bo sicer tekmovalo približno 180 tekmovalcev iz 23 držav. Prvenstvo se bo začelo v četrtek s slavnostnim odprtjem, v petek bodo na sporedu posamične tekme kanuističnih dvojcev in kajakašic (finale bo na sporedu ob 21. uri pod reflektorji), v soboto se bodo v posamični konkurenci merili kajakaši, kanuisti in kanuistke (finalne vožnje bodo od 16.30 dalje), v nedeljo pa se bodo za kolajne "udarile" še ekipe. Prve vožnje bodo ob 12., druge pa ob 14. uri.

V Solkanu SP v spustaškem šprintu