Parakolesar Anej Doplihar. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Parakolesar Anej Doplihar. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Parašportniki, ki sodelujejo v kampanji, sporočajo, da jim nič ne manjka. Šport ne pozna telesnih oviranosti, le pomanjkanje volje in motivacije.

Darko Đurić: Nikoli se nisem počutil, da mi kaj manjka
Navdih za kampanjo, ki v ospredje postavlja slovenske parašportnike in njihove dosežke, je bil nekdanji paralimpijski zvezdnik Darko Đurić, ki je pred časom v intervjuju za enega od slovenskih časopisov dejal: "Nikoli se nisem počutil, da mi kaj manjka." Parašportniki nam iz dneva v dan dokazujejo, da šport ne pozna oviranosti. V bazenu, na tekaški progi ali na košarkarskem igrišču štejejo volja, želja in trud, ki si ga vložil v treninge. Kampanja "Nič mi ne manjka" zato ozavešča javnost, da šport ne izbira telesa, ampak le posameznike, ki imajo jasno postavljene cilje, hkrati pa so pripravljeni trdo delati za svoje uspehe.

Odbojkarica sede Senta Jeler. Foto: Zveza ŠIS-SPK
Odbojkarica sede Senta Jeler. Foto: Zveza ŠIS-SPK

Himna parašportnikov Ta tempo
V spotu kampanje "Nič mi ne manjka" je uporabljena himna parašportnikov Ta tempo, ki jo je pred dobrim letom ustvaril Rok Terkaj - Trkaj, režijo spota pa je prevzel Miha Kačič, podpisan tudi pod uradni videospot himne.

"Nič mi ne manjka, razen vaše glasne podpore"
Kampanja je hkrati tudi uvertura v napeto pričakovanje paralimpijskih iger, ki se bodo poleti odvile v Tokiu. Slovenija premore pet paralimpijskih kvot. Potniki za Tokio pa bodo letos lovili že 50. kolajno za Slovenijo na paralimpijskih igrah. Slovenski parašportniki si v boju za zmagovalne odre želijo predvsem glasne podpore navijačev.

Športne navade je treba privzgojiti že v mladosti
Privzgajanje zdravih športnih navad je pomembno že pri otrocih in mladostnikih, zato Zveza ŠIS-SPK že 5. leto ustvarja in razvija program Postani športnik, ki je namenjen spreminjanju pogleda na šport, ozaveščanju javnosti in razbijanju predsodkov o vključevanju mladih invalidov v športne programe.

"Prednosti športnega udejstvovanja so dobro znane, med ljudmi z oviranostmi pa ima šport še večji vpliv na boljše počutje, saj omogoča boljšo kakovost življenja in dviguje samozavest. S programom Postani športnik želimo ustvariti boljše možnosti za mlade športnike invalide, ki že danes dokazujejo, kako daleč segajo njihove zmožnosti. S tem, ko jim zagotavljamo ustrezen način vključevanja v športne aktivnosti in jih obenem motiviramo za redno telesno aktivnost, vzgajamo srečne posameznike in bodoče dobitnike paralimpijskih medalj," je povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.