Razočaranje in nejevera ameriških plavalcev po nepričakovanem polomu. Foto: Reuters
Razočaranje in nejevera ameriških plavalcev po nepričakovanem polomu. Foto: Reuters
Michael Phelps
Michael Phelps po opravljenih kvalifikacijah na 400 m mešano počival in naj bi v finalu v postavi zamenjal ravno Crockerja. Foto: Reuters

"Tako se to zgodi v plavanju," je bil prvi ameriški komentar po diskvalifikaciji njihove štafete na 4 x 100 mešano. Phelps je predtem že dosegel najboljši čas v predtekmovanju na 400 metrov mešano in je s tribun vzpodbujal kolege iz reprezentance, ki naj mu bi omogočili naskok še na osmi naslov svetovnega prvaka.

Ob zlato zaradi 4 stotink
"Seveda smo razočarani. Michael je bil na poti k neverjetnemu dosežku, samo to kar se je zgodilo, je bila res samo smola," je na novinarska namigovanja odvrnil Neil Walker, član ameriške štafete. S časom 3:24,72 so bili Američani v postavi Ryan Lochte, Scott Usher, Ian Crocker in Neil Walker daleč najhitrejši v kvalifikacijah, a je merilna naprava pokazala tudi, da se je 24-letnik iz Portlanda za 4 stotinke sekunde prehitro pognal v vodo.

Crocker osmoljenec prvenstva
Ironija usode je bila, da je bil krivec ravno Crocker, ki je v soboto le za 5 stotink izgubil na videz že dobljeni finale na 100 metrov delfin ravno proti Phelpsu. Drugače usodni par kljub rivalstvu v bazenu velja za dobra prijatelja, Phelps je tako sam odstopil mesto Crockerju v olimpijskem finalu v Atenah pred tremi leti.

Prvič tudi za ZDA
Prvič se je zgodilo, da kakšna štafeta ZDA ne bo nastopila v finalnem nastopu svetovnih prvenstev, še posebej pa to izstopa na tokratnem 12., ko je premoč ameriških plavalcev mogoče celo še najbolj izrazita.

T. G.