Ian Thorpe je eden najpriljubljenejših športnikov na svetu in zaščitni znak svetovnega plavanja. Foto: EPA
Ian Thorpe je eden najpriljubljenejših športnikov na svetu in zaščitni znak svetovnega plavanja. Foto: EPA
Ian Thorpe
Ian Thorpe je na sceno prišel leta 1998 na svetovnem prvenstvu, ko je bil star le 15 let. Foto: EPA
Je veliki Ian Thorpe grešil?

Po poročanju francoskega časopisa L'Equipe naj bi imel plavalec na kontroli maja lani "nenormalne" količine testosterona in še enega hormona. Avstralska protidopinška agencija je takrat primer zaradi "znanstvenih dvomov" zaprla in ustavila nadaljnjo preiskavo.

Mednarodna plavalna zveza (Fina) je že pozvala Mednarodno športno arbitražno razsodišče v Lozani, da primer še enkrat preveri, ob tem pa tako kot L'Equipe ni omenila imena domnevnega grešnika, čeprav nihče ne dvomi, da je govor o Thorpu.

Potrdili nasprotujoče si rezultate vzorca
Fina je potrdila, da se ukvarja z dopinškim primerom, ki ima nasprotujoče si rezultate analize, in da gre za v Avstraliji odvzet vzorec. Obenem je zavrnila namig, da gre za pozitiven vzorec A, in dodala, da mora počakati na izide nadaljnjih postopkov. Prav zato ni želela komentirati zadeve niti razkriti imena športnika, saj primer obravnava le pod zaporedno številko, ki ji pripada.

"Za Thorpom stojimo 1000-odstotno"
Direktor avstralske zveze Glenn Tasker je povedal, da je Thorpe zjutraj izvedel za domnevne obtožbe in bil šokiran. Tasker je že napovedal, da bo zveza podprla svojega plavalca z vsemi sredstvi, ki so ji na voljo, saj je prepričana, da si Thorpe nikoli ni pomagal na nedovoljen način. "Dolgo ga poznam. Gre za poštenega športnika z jasnimi principi in naša podpora je 1000-odstotna. Ne le na plavalni zvezi, prepričan sem, da vsa Avstralija stoji za njim." Podporo Thorpu je že izrazil tudi avstralski predsednik vlade John Howard.

Očitki na njegov račun niso prvi
Thorpe ni prvič deležen dopinških očitkov. Prvič so se pojavili že na svetovnem pokalu leta 2000 v Berlinu, kjer pa so Američani in Avstralci trdili, da so vsi vzorci neveljavni, saj naj bi bilo ravnanje z odvzetimi vzorci neprimerno. Thorpe je v uspešni karieri osvojil pet naslovov olimpijskega prvaka, enajstkrat se je na najvišjo stopničko povzpel na SP-ju, izboljšal pa je tudi 13 svetovnih rekordov.

Je veliki Ian Thorpe grešil?