Med paraolmpijci, ki se pripravljajo v Novi Gorici, je tudi atlet Henrik Plank. Foto: MMC RTV SLO.
Med paraolmpijci, ki se pripravljajo v Novi Gorici, je tudi atlet Henrik Plank. Foto: MMC RTV SLO.

Nova Gorica je od 2. do 20. septembra prizorišče skupnih priprav slovenskih parašportnikov. Krovna zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite se je odločila, da po lanski dobri izkušnji s pripravami na Kanarskih otokih tudi letos pripravi nekaj podobnega.
V tem času so ali bodo na pripravah številni slovenski parašportniki. Med njimi so parakolesarji Anej Doplihar, Gregor Habe, David Kuster, Aleš Dragar, atleti Sandi Novak, Robi Kogovšek, Luka Bergant, Tadej Enci, Henrik Plank, paraplavalci Lucija Planinc, Sabina Cimperc, Tim Žnidaršič Svenšek, Aljaž Vejnovič, Luka Stanar, Gašper Glušič, Patrik Jagodic, paratriatlonec Alen Kobilica, namiznoteniški igralci Luka Trtnik, Alen Bečirević, Andreja Dolinar, Primož Kancler, Bojan Lukežič in Peter Jereb.

Priprave v Novi Gorici bosta opravili tudi ženska in moška reprezentanca odbojke sede v postavah Suzana Ocepek, Danica Gošnak, Jana Ferjan, Senta Jeler, Lena Gabršček, Tija Vrhovnik, Klara Jeretina, Klara Vrabič, Primož Petek, Matic Keržan, Sašo Korun, Matjaž Majdič, Simon Turk, Marko Zupančič, Jaša Bartelj, Sebastjan Osrecki, Tomi Jakša, Mira Jakin in Jordan Jakin.

Navdih, zgled in motivacija!
Športniki so se predstavili še na novinarski konferenci. O razlogih, zakaj so se zbrali prav tam, je Simon Rosič, podžupan MO Nova Gorica, dejal: "Paraolimpijci niso samo navdih, so zgled in motivacija in na neki način je privilegij, da so izbrali Novo Gorico za priprave. Hkrati pa tudi odgovornost za mestno občino Nova Gorica. Odziv športnikov je bil pozitiven, za nas pa je pomembno, da je to pravi modus operandi tudi v prihodnje, da dosežemo najvišjo stopnjo gostoljubja."

Predsednik zveze Damijan Lazar je poudaril pomen priprav v teh za športnike zelo negotovih časih: "Treba se je nekako prebiti skozi to leto. Naši športniki so bili že lani pripravljeni, da bodo v paraolimpijskem obdobju najbolje pripravljeni. Zdaj je treba to zadržati, zdaj se je že začelo stopnjevati."

Z izborom prizorišča priprav pa je tudi zelo zadovoljen: "Predvsem je pomembno zadovoljstvo športnikov, mi to počnemo zanje in jim skušamo tradicionalno omogočiti priprave. Zdaj smo prvič v Novi Gorici, ker smo tu našli dobre sogovornike in razmere. Infrastruktura pa je tudi zelo pomembna, tisti, ki jo upravljajo, pa imajo posluh za naše športnike."

Večina tekmovalcev bo spet aktivna šele naslednje leto, nekatere pa vendarle še čaka nekaj tekem tudi letos. Parakolesarji imajo še tekme evropskega pokala v Avstriji.

Doplihar ocenjuje, da se forma stopnjuje
"Priprave bi ocenil kot dobre, forma se dviguje. Opravljamo kratke intenzivne treninge, skrajšali smo njihov obseg. Forma pa se stopnjuje in vesel sem, da se dirka bliža. Koronska kriza ni imela velikega vpliva na moje priprave, treniral sem tako, kot je bilo po predpisih, morda le malo več doma na trenažerju," je priprave ocenil parakolesar Anej Doplihar.

Med tistimi, ki jim je koronska kriza prekrižala načrte, je tudi gluhi atlet Tadej Enci: "Mene čaka še zadnja tekma sezona na ekipnem prvenstvu Slovenije. Koronavirus je zelo vplival na mojo sezono, odpovedali so vse največje tekmovanje, moralo bi biti tudi svetovno prvenstvo gluhih, ki je bilo prestavljeno in odpovedano. Letos ni nobenega večjega tekmovanja, smo pa nastopali v Sloveniji, da smo nekako izpeljali sezono."

Parašportniki na skupnih pripravah v Novi Gorici