Peter John Stevens na cilju ni mogel verjeti izidu 27,50 in se je šele po ogledu posnetka res prepričal o ponesrečenem nastopu. Foto: www.alesfevzer.com
Peter John Stevens na cilju ni mogel verjeti izidu 27,50 in se je šele po ogledu posnetka res prepričal o ponesrečenem nastopu. Foto: www.alesfevzer.com

Peter John Stevens, slovenski up za finale SP-ja, se na koncu ni mogel načuditi izidu 27,50, saj je bil prepričan, da je glede na položaj v vodi plaval precej hitreje. Odhitel je na ogled posnetka, ker je menil, da je uro ustavil šele z drugim dotikom na tabli. Pozneje se je razkrilo, da je bil padec na zadnjih 15 metrih prevelik, slabši prihod v cilj pa ga je stal polfinala, ki je bil oddaljen 17 stotink sekunde.

Državni rekord Dugonjića ostal nedotaknjen

Slovenski 22. mesti in prava drama na 200 m prsno

"Realnost je, da nastop ni bil v redu. Pogledali smo posnetek in že od starta ni šlo po željah. Je, kar je, in iz tega se lahko samo veliko naučim. Na treningu si moram prizadevati ne le za hitrost, ampak tudi za vzdržljivost, in to uskladiti. Vem, da sem lahko precej hitrejši," je po tekmi nato odkrito priznal 24-letni dobitnik brona z lanskega EP-ja v Glasgowu, ki je takrat osvojil tudi 100. kolajno za slovensko plavanje na velikih tekmovanjih. "Cilj danes je bil tudi približati se državnemu rekordu Damirja Dugonjića, ki pa bo tako ostal veljaven vsaj še nekaj časa, upam pa, da se bo to spremenilo prihodnje leto."

Pred Stevensom odločitev: ZDA ali Nemčija
Tudi sam je spoznal to, na kar je njegov nekdanji slovenski trener Luka Berdajs, ki s Stevensom dela le nekaj tednov na leto, ko se plavalec vrne v domače Pirniče pri Medvodah, opozarjal že dlje. "Skakal sem med ameriškim in nemškim trenerjem, kar je malo zmešalo pripravo. Tudi tempiranje forme se ni izšlo. Če to primerjam s Stockholmom, kjer sem bil letos hitrejši kot danes, sem imel tam pet dni počitka. V zadnjih treh tednih pa se mi tukaj ni uspelo pripraviti in pogledati bo treba, kako naprej." Najbrž se bo moral Stevens v nadaljevanju kariere odločiti med ZDA in Nemčijo, kjer ima odlične razmere za sparing.

Dopoldne občutno počasnejša kot popoldne
Katja Fain
je junija letos na absolutnem prvenstvu v Kranju že dosegla izid 1:58,86, ki bi gladko zadostoval za polfinale. Zaradi prepočasnega začetka je tekmo končala "le" z najboljšim dopoldanskim plavanjem v karieri – 2:00,38.

"To je res najboljši jutranji izid, ki sem ga plavala kdajkoli. A želela sem si boljši rezultat, osebni rekord, ampak zjutraj ni šlo. Težava je morda tudi ta, da je bilo tako pozno treba plavati norme. Državno prvenstvo je bilo blizu in težko je bilo načrtovati formo," je po tekmi dejala 17-letna Štajerka in dodala, da popoldne plava izrazito hitreje.

V sredo brez slovenskih nastopov
V samem plavanju je malce prepočasi začela že na prvih 100 metrih. "Na tretjih 50 pa sem izrazito padla in se na koncu vrnila dobro, a je bilo takrat že zamujeno," je o samem nastopu še dodala nosilka kolajne z mladinskega evropskega prvenstva 2017. Najbrž se bo še večkrat spomnila tekme, na kateri je bila tako blizu prvemu polfinalu v eliti.

V sredo je za slovenski tabor v Gvangdžuju na sporedu prost dan.

"Sporni" Kitajec Jang po diskvalifikaciji Litovca do drugega zlata
V torek so sicer na Kitajskem podelili pet kompletov medalj. Tekmo na 200 m prosto je dobil Litovec Danas Rapsys, a bil zaradi prehitrega starta diskvalificiran. Posledično se je drugega zlata in obrambe naslova prvaka iz Budimpešte 2017 veselil Kitajec Sun Jang, osumljen dopinga, česar pristojni na Mednarodni plavalni zvezi niso rešili v slabem letu dni in sami poskrbeli za proteste plavalcev, saj bo škoda nepopravljiva, če bo Kitajec kaznovan naknadno na septembrskem zaslišanju na športnem razsodišču v Lozani.
Do srebra je prišel Japonec Kacuhiro Macumoto, do brona pa sta srečno priplavala Rus Martin Maljutin in Britanec Duncan Scott. Na podelitvi Britanec ni želel čestitati Jangu, ki se je tekmeca nato takoj lotil verbalno in neokusnim gestikuliranjem.

Kingova in Jefimova zakopali bojno sekiro
Ob koncu dneva je sledila še druga "dopinška plavalna zgodba". Američanka Lilly King že vse od olimpijskih iger v Rio de Janeiru nasprotuje ruski tekmici in svetovni rekorderki Juliji Jefimovi. Vsaj ta zgodba je imela na koncu lepši razplet. Po tesni zmagi Kingove na 100 m prsno sta si plavalki čestitali.

PLAVANJE                               
                                       
SVETOVNO PRVENSTVO                     
                                       
GVANGDŽU, izidi finalov 3. dne         
                                       
200 m prosto (M):                      
 1. S. JANG             KIT     1:44,93
 2. K. MACUMOTO         JAP     1:45,22
 3. M. MALJUTIN         RUS     1:45,63
  . D. SCOTT            VB      1:45,63
                                       
100 m hrbtno (M)                       
 1. D. KSU              KIT       52,43
 2. J. RILOV            RUS       52,67
 3. M. LARKIN           AVS       52,77
1.500 m prosto (Ž):                    
 1. S. QUADARELLA       ITA    15:40,89
 2. S. KÖHLER           NEM    15:48,83
 3. Dž. VANG            KIT    15:51,00
                                       
100 m hrbtno (Ž):                      
 1. K. MASSE            KAN       58,60
 2. M. ATHERTON         AVS       58,85
 3. O. SMOGLIGA         ZDA       58,91
                                       
100 m prsno (Ž):                       
 1. L. KING             ZDA     1:04,93
 2. J. JEFIMOVA         RUS     1:05,49
 3. M. CARRARO          ITA     1:06,36