Tano Šmid so ujeli pri uporabi prepovedanih poživil. Pravi, da dejanje ni bilo namerno, prevzema pa vso odgovornost za, kot pravi, neumno dejanje. Foto: STA
Tano Šmid so ujeli pri uporabi prepovedanih poživil. Pravi, da dejanje ni bilo namerno, prevzema pa vso odgovornost za, kot pravi, neumno dejanje. Foto: STA

"Pozitiven test je posledica moje malomarnosti. Najbolj je šokiral mene in po pregledu dodatkov, ki jih jemljemo športniki, sem hitro videla, da sem zaradi malomarnosti naredila tudi veliko neumnost in bila lahkomiselna pri kapljicah za izgubo telesne teže, ki je v plavanju še kako pomembna, saj nisem preverila, kaj točno jemljem," je povedala 25-letna plavalka, ki dodaja, da je bila v zadnjem desetletju redno na dopinških testih in na nobenem nikoli ni pomislila, da bi bilo lahko kaj narobe.

Kot pravi, je treba v življenju vedno stati za storjenimi napakami: "Ne skrivam se in ne bežim pred odgovornostjo. Kar se je zgodilo, se je zgodilo nenamerno in najbolj boli mene. Kljub temu se opravičujem Plavalni zvezi Slovenije, svojemu trenerju, sotekmovalcem v reprezentanci in vsem tistim, ki so me podpirali in zame navijali."

Šmidova se je v preteklih letih mučila s poškodbo rame, prve dobre izide vnovič dosegla lani in bila z lanskim dosežkom na mitingu v Kranju na poti do drugega olimpijskega nastopa po Londonu 2012, ki bi bil tudi zadnji na športni poti. "Po Riu sem načrtovala konec kariere. Žal se je končalo, kot se je, čeprav sem si želela drugačen zaključek. Plavanje je bilo doslej moje življenje. Priznam svojo napako in ta zadeva je zdaj zame končana," je še povedala slovenska rekorderka na 200 metrov prsno, ki je plavanju posvetila skoraj 20 let življenja.

Tanja Šmid je bila v zadnjem desetletju stalna članica slovenske reprezentance, najuspešnejšo sezono pa je imela leta 2010, ko je na evropskem prvenstvu Sloveniji priborila srebrno medaljo.