Urša Kragelj je bila v kvalifikacijah najboljša med Slovenkami. Foto: Radio Koper
Urša Kragelj je bila v kvalifikacijah najboljša med Slovenkami. Foto: Radio Koper

Med kanuisti je bil najhitrejši domači tekmovalec Alexander Slafkovsky, ki je za 2,34 sekunde ugnal Savška in 2,84 sekunde Božiča.

"Sem zadovoljen z današnjo vožnjo. Časi so bili kar skupaj, tako da je bilo treba tekoče odpeljati brez kazenskih sekund. Za danes je cilj izpolnjen, nadaljujemo pa v nedeljo v polfinalu. V kvalifikacijah se je treba le uvrstiti naprej, nato pa se vse začne z ničle. Tega se zavedam in vem, da bom moral v nedeljo znova vrhunsko začeti," je po nastopu za Kajakaško zvezo Slovenije dejal Savšek, sicer olimpijski prvak iz Tokia.

"Zelo sem zadovoljen z današnjim dnem. Tudi izboljšal sem vožnje z zadnjih dveh svetovnih pokalov. Imel sem zelo dober občutek. Mislim, da lepo gradim formo proti glavnemu delu sezone. Zdaj vse polagamo v nedeljski polfinale," pa je dejal Božič.

Kauzer in Savšek sta se zelo hitro ujela s progo v Bratislavi

Tretji slovenski predstavnik Klemen Vidmar je v kvalifikacijah dosegel 45. čas, potem ko je zgrešil vratca, v drugi vožnji pa je bil za 4,5 sekunde prepočasen za nastop v nedeljskem polfinalu, dosegel je 16. čas.

V ženski konkurenci se je v polfinale uvrstila le Alja Kozorog s 16. časom prvega dela kvalifikacij. S tem je bila 8,81 sekunde počasnejša od zmagovalke Kimberley Woods iz Velike Britanije.

"Moram reči, da se danes nisem počutila najbolj aktivirano in borbeno, a se mi je uspelo dobro ogreti. Vožnja je bila kar dobra, le v srednjem delu sem pustila nekaj sekund. Pričakovala sem zahtevnejšo progo. Voda je že tako sama po sebi dovolj zahtevna, zato ni bilo treba komplicirati s progo. Zagotovo pa lahko pričakujemo težjo progo za polfinale," je po nastopu dejala Kozorog.

Lea Novak je prvi del kvalifikacij končala kot 31. (+15,97), Eva Alina Hočevar pa je bila mesto za njo (+17,15). V drugem delu se nato v nedeljski polfinale ni uspelo prebiti ne Hočevarjevi ne Novakovi. Prva je za uvrstitvijo med 10 najboljših zaostala dobrih osem sekund, druga pa še devet sekund več.

V soboto se bodo na bratislavskih brzicah v polfinalu pomerili kajakaši in kajakašice. Med kajakaši (ob 10.08) bodo od Slovencev tekmovali vsi slovenski predstavniki, Martin Srabotnik, Niko Testen in Peter Kauzer, prav tako tudi med kajakašicami (9.03), ko bodo veslale Ajda Novak, Eva Terčelj in Urša Kragelj. Finalna nastopa bosta od 12. ure naprej. V nedeljo bosta še polfinalni vožnji kanuistov (10.08) in kanuistk (9.03). Pozneje sledita še finalna nastopa najboljše deseterice v ženski in moški konkurenci.