Dejanu Zavcu so tudi drugi športi zelo blizu. Smučal letos še ni, vendar močno upa, da bo čas tudi za to. Rad igra tudi nogomet, košarko in rokomet, a je zaradi možnosti poškodb in težav s kolenom te hobije v zadnjem času malo opustil. S komolcem, s katerim je imel nekaj težav na zadnjem dvoboju in je moral celo na operacijo, je zdaj vse v redu, tako da trenira brez kakršnih koli omejitev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejanu Zavcu so tudi drugi športi zelo blizu. Smučal letos še ni, vendar močno upa, da bo čas tudi za to. Rad igra tudi nogomet, košarko in rokomet, a je zaradi možnosti poškodb in težav s kolenom te hobije v zadnjem času malo opustil. S komolcem, s katerim je imel nekaj težav na zadnjem dvoboju in je moral celo na operacijo, je zdaj vse v redu, tako da trenira brez kakršnih koli omejitev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zavec ostaja Mr. Simpatikus
Tina in Dejan športnika leta 2010
Pogovor z Dejanom Zavcem in Tino Maze
Zavec navdušil na spektaklu v Stožicah
Zavec navdušil z obrambo naslova
Zgodovinski uspeh Zavca

Tako se je na prireditvi Športnik leta v Sloveniji predstavil Dejan Zavec, resnično "Mr. Simpatikus".

S 34-letnim Ptujčanom so v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v sredo zvečer "telovadili" vsi. Na čelu s predsednikom republike Danilom Türkom, ki je tako kot drugi gostje na Zavčev poziv sprva nekoliko začuden vstal, ponovil za njim nekaj osnovnih boksarskih prvin, a mu nato ob njegovih preprostih besedah lahko le še iskreno zaploskal. "Če sem lahko uspel jaz, lahko vsi," je sporočilo, ki ga na vsakem koraku oznanja trdoživi Haložan, čigar življenjsko pot je od prejšnjega meseca mogoče bolje spoznati tudi v knjigi Trdobojec Esada Babačića.

Posnetek celotne prireditve Športnik leta 2010 v Sloveniji si lahko ogledate tukaj!

Njegova zvezda je dokončno zažarela 11. decembra lani, ko je v Johannesburgu z zmago nad Južnoafričanom Isaacom Hlatshwayem postal svetovni prvak v velterski kategoriji po verziji IBF. 9. aprila letos je v Tivoliju naslov ubranil proti Argentincu Rodolfu Ezequielu Martinezu, 4. septembra pa pred več kot 12.000 navijači v Stožicah še proti Poljaku Rafalu Jackiewiczu, ki mu je pred dvema letoma v Katovicah v borbi za evropski naslov zadal edini poraz v karieri do zdaj.
Vse kaže, da bi bila lahko naslednja postaja v Zavčevi karieri dvoboj z enim od velikanov velterske kategorije v ZDA, a na potrditev bo treba še nekaj časa počakati. O tem in še marsičem je športnik leta 2010 v Sloveniji razmišljal tudi v pogovoru za MMC.

Ste pričakovali, da boste uspešno leto kronali z nazivom športnika leta v Sloveniji?
Iskreno povedano, nisem niti upal niti si drznil napovedati, niti ni to moj način, da bi se obremenjeval s tem. Vendarle pa je to izjemna čast in poplačilo za vse napore in tudi tiste bolj temne dni razočaranj in podobnega. Stvari tako spet dobijo svoj smisel. Hvala Bogu se je zgodilo to, kar vsak športnik rad dočaka in rad doživi.


Še pred nekaj leti bi si težko predstavljali, da bo športnik leta v Sloveniji boksar.
Vse je mogoče, le želeti si je treba in verjeti v to. Velikokrat ljudem ne uspe prav zato, ker prehitro omagajo oziroma omagamo. Sam sem nekoliko bolj trmast in prav gotovo je to tisti recept za rezultate, ki sem jih dosegel.

Predsednik republike Danilo Türk vas je odlikoval tudi z zlatim redom za zasluge. Kaj vam pomeni to priznanje?
Vsekakor je to še en mejnik v mojem življenju in karieri. Zagotovo je to ena lepših, večjih in bolj prestižnih nagrad, ki sem jih prejel.

Na prireditvi ste na zanimiv način na noge dvignili občinstvo v dvorani. Kaj ste jim želeli s tem pravzaprav sporočiti?
Nič posebnega - če lahko eden, lahko vsi. Prav gotovo je to tudi majhen pokazatelj mojega življenja - če sem lahko uspel jaz, lahko uspemo vsi. Vendar je treba za to nekaj narediti. Prav to je bil moj namen.

Ste to načrtovali že pred prireditvijo?
V glavi je bila neka ideja, ampak ne jasno začrtana oziroma definirana. Prepustil sem se dogajanju in trenutku.

Novo leto je tu, pred vami pa novi izzivi. Kakšne so vaše prihodnje sanje?
Vsekakor ostati na vrhu in se spopasti tudi s temi, ki so oklicani za nepremagljive oziroma nedosegljive.

Veliko se govori o tem, kje boste imeli naslednji dvoboj. Lahko že poveste kaj več?
Žal ne, saj ni še nič jasno. Takoj ko bo, pa bom sporočil. Seveda pa ni skrivnost, da so v igri tako ZDA kot Evropa in Slovenija. Prezgodaj pa je za napovedi. Zdaj imajo delo menedžerji, ki se pogovarjajo.

Ni znan niti približni termin, kdaj vas lahko znova pričakujemo v ringu?
Prvopostavljeni datum je konec januarja ali začetek marca, vendar kot sem že omenil, ni še nič natančno določeno.

Pred kratkim ste si v Dallasu v živo ogledali dvoboj med Mannyjem Pacquiaom in Antoniom Margaritom ter opravili nekaj pogovorov. Kaj vam je prinesel obisk v ZDA?
To je bila moja želja, izkoristil sem prijetno s koristnim. Seveda me zanimajo moji potencialni tekmeci. Sam osebno nimam velikih pristojnosti, da bi se dogovarjal za borbe, seveda pa sem spoznal veliko zanimivih ljudi, ki bodo verjetno tudi v moji nadaljnji karieri odigrali ključne trenutke.

Kako sicer gledate na razvoj boksa v Sloveniji? Je po vaših uspehih več zanimanja med otroki za ta šport?
Zanimanje je veliko večje, vendar je trenerski kader malo zaspal. Se pa počasi prebuja.

Oktobra ste na Ptuju odprli tudi vadbeni center Dejan Zavec Gym, ki ponuja trening različnih borilnih veščin. Koliko ljudi ga obiskuje?
Ta trenutek imam zelo slab pregled nad dvorano. Termini so zasedeni, sam pa trenutno žal nimam časa za redno sodelovanje v dvorani, seveda pa - kadar koli lahko - z veseljem priskočim na pomoč.

Ob razglasitvi najboljših športnikov leta ste se znašli v imenitni družbi Tine Maze in slovenske nogometne reprezentance, ki jima je tudi pripadel naziv najboljšega v državi. Spremljate druge slovenske športnike, ko ti tekmujejo po svetu?
Moram reči, da spremljam kar zavzeto oziroma ko mi le čas dopušča. Če ne prej, zvečer, ko pridem domov, po teletekstu in internetu oziroma drugih medijih. Po končanem dnevu vedno pride priložnost za to, tudi ker imam možnost pogledati oddaje za nazaj.

Z nogometaši vas veže tudi posebna vez - Južna Afrika. Vi ste v Johannesburgu postali svetovni prvak, nogometaši so tam preživeli še nekaj več časa. Kako ste sami doživeli to deželo?
Kar zadeva mene osebno, bi težko zahteval več. Afrika je definitivno v mojem srcu.

To ste tudi pokazali na jasen način po tisti zmagi ...
Ja, saj sta bila počutje in tudi sprejem v Afriki nadvse pozitivna, v nasprotju s pričakovanji pa tudi vse drugo dogajanje. Vse je bilo res pozitivno.

Zavec ostaja Mr. Simpatikus
Tina in Dejan športnika leta 2010
Pogovor z Dejanom Zavcem in Tino Maze
Zavec navdušil na spektaklu v Stožicah
Zavec navdušil z obrambo naslova
Zgodovinski uspeh Zavca