Po odmevnem jutranjem nastopu, ko so Slovenke šokirale Italijanke in Švedinje, je bilo v finalu jasno, da je boj za najvišja mesta nerealen. Osnovni cilj je bil zato dober nastop in nov rekord, kar je četverica plavalk tudi uresničila. V razburljivem finalu so si prvo mesto razdelile Francozinje in Nizozemke, samo tri stotinke sekunde so zaostale bronaste Danke.

Tjaša Vozel je za finalom zaostala pol sekunde. Foto: EPA
Tjaša Vozel je za finalom zaostala pol sekunde. Foto: EPA

Klančarjeva je ob tem v prvi predaji znova potrdila tudi lasten slovenski rekord na 50 m prosto – 24,62. Klančarjeva pa je po majhnem razočaranju na 100-metrski razdalji, kjer si je želela boljši dosežek, z rekordoma na 50 prosto kar dvakrat dobila potrdilo, da so bili treningi uspešni in da je hitrost prava ter da jo čakata še dva napeta dneva. "S tem rezultatom preprosto moram biti zelo zadovoljna. Svoje za rekord pa so popoldne dodale še druge. Zdaj si tudi na posamični tekmi želim polfinale. S svojim dosežkom sem na meji in upam, da se stotinke še enkrat obrnejo nam v korist."

Tjaša Vozel 13. na 100 m prsno
Tjaša Vozel
iz kranjske Zvezde je v polfinalu na 100 m prsno osvojila 13. mesto. Dopoldne je z 1:05,69 dosegla nov slovenski rekord, popoldne pa je bila 22 stotink sekunde počasnejša in še drugič v karieri to razdaljo preplavala pod 1:06 minute.

"Upala sem, da bo tako kot zjutraj oziroma kakšno stotinko hitreje, kar se ni popolnoma izšlo. A tudi ta dosežek je bil zelo dober. Res pa je, da mi nekaj hitrosti manjka za res vrhunski dosežek na 100 m prsno, saj sem se posvetila 200-metrski razdalji in tega nisem natrenirala," je povedala olimpijka iz Ria 2016 in potarnala, da je imela drobne težave tudi na startu, saj zaradi nedavne poškodbe kolena ni dovolj vadila skoka.

Slovenske plavalke zelo zadovoljne z rekordom in sedmem mestom v štafeti

Stevens na 23. mestu pol sekunde za polfinalom
Manj zadovoljen je bazen zapustil Peter John Stevens, ki si je na 100 m prsno želel finale, ostal pa tudi brez polfinala. Že začetek 27,19 je bil prepočasen za njegov sprinterski slog plavanja, z 59,19 pa je na 23. mestu za polfinalom zaostal pol sekunde. "Nimam komentarja. Bilo je težko. Počutil sem se samozavestno, a občutek v vodi ni bil pravi," je dejal športnik, ki je na lanskem evropskem prvenstvu v istem bazenu Sloveniji priboril 100. kolajno na največjih plavalnih tekmovanjih.

Prireditelji so razdelili devet kompletov kolajn. Na 100 m prosto je evropsko smetano presenetila 18-letna Britanka Freya Anderson, ki je močno ogrela tudi občinstvo na tribunah bazena Tollcross. Dobro znana Fratelli d'Italia je zadonela ob zmagi Margherite Panziera na 200 m hrbtno, ki je na isti razdalji v tem bazenu, takrat v 50-metrskem, zmagala že lani na EP-ju.

Grk Andreas Vazaios je nato ob zmagi na 200 m mešano z 1:50,85 dosegel tudi nov evropski rekord in srebro iz Københavna 2017 spremenil v zlato. Zablestel je tudi Belorus Ilija Šimanovič, ki je v polfinalu na 100 m prsno s 55,89 dosegel nov evropski rekord in napovedal sobotno zmago.

Drugi naslov evropske prvakinje v Glasgowu si je po pričakovanju priplavala Madžarka Katinka Hosszu, ki je zmagi na 400 m mešano dodala še zlato na 200 m delfin, malo pozneje je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopila še na 100 m mešano.

Devetnajstletni ruski evropski rekorder Kliment Kolesnikov je ubranil naslov na 100 m hrbtno. Svetovni rekorder Gregorio Paltrinieri je na tekmi na 1.500 m prosto poskrbel, da je italijanska trobojnica še drugič v istem večeru plapolala najvišje v bazenu. Rus Vladimir Morozov je zlatu na 50 m prsno dodal evropski naslov na 50 m prosto.