Franco Morbidelli je že šesti zmagovalec v sezoni, ki poteka brez poškodovanega svetovnega prvaka Španca Marca Marqueza. Foto: EPA
Franco Morbidelli je že šesti zmagovalec v sezoni, ki poteka brez poškodovanega svetovnega prvaka Španca Marca Marqueza. Foto: EPA

Sezona postaja vse bolj zanimiva, krog dirkačev, ki so v igri za zmage in tudi za naslov, pa je vse širši. Prvič po letu 1949 se je zgodilo, da so v sezoni kar štirje dirkači dosegli svoje prve zmage v elitnem razredu (Fabio Quartararo, Brad Binder, Miguel Oliveira in Morbidelli), seštevek pa je zdaj izjemno zgoščen.

Skoraj ne najdem besed, vse skupaj moram še prespati in analizirati. Res je fantastičen občutek, uživam v vsem, kar se dogaja. Hvala vsem v ekipi, ki delajo z mano. V zadnjih krogih sem razmišljal o veliko stvareh, tudi o tem, kako sem pred sedmimi leti dirkal v italijanskem prvenstvu, zdaj pa sem tu.

Franco Morbidelli

Delo je tekmecem olajšal tudi doslej vodilni v skupnem seštevku Francoz Fabio Quartararo (Yamaha SRT), ki je sredi dirke padel, se vrnil na stezo, pozneje pa odstopil in ostal brez točk. V seštevku je tako zdaj na prvem mestu Ducatijev dirkač Italijan Andrea Dovizioso, ki je sicer dirko končal na sedmem mestu.

Prvih devet dirkačev v SP-ju je zdaj znotraj 23 točk, torej ene zmage; vodi Dovizioso s 76, Quartararo je ostal pri 70, tretji je Avstralec Jack Miller, danes osmi, s 64, četrti Mir s 60, peti pa Maverick Vinales z 58.

V sobotnih kvalifikacijah so prvič po letu 1988 dirkači Yamahe zasedli prva štiri mesta, tako dirkača tovarniške ekipe kot Yamahe SRT so premagali vse tekmece. A potem uvod v današnje dogajanje ni bil več popolnoma po njihovem okusu, predvsem je zatajil najhitrejši v soboto Vinales, ki po slabem štartu ni imel več možnosti za boj za vrh in je končal na skromnem šestem mestu.

Morbidelli prvič slavil v elitnem razredu

Zato pa je svojo priložnost izkoristil Morbidelli. Odličen štart je pomenil, da si je hitro priboril nekaj malega naskoka, v uvodnih krogih pa je bil čisto blizu tudi Rossi. Zdelo se je, da je nekdanji večkratni svetovni prvak, ki ima v običajnih okoliščinah na tem dirkališču velikansko podporo s tribun, kar oživel, toda ni zdržal do konca.

Medtem ko je Morbidelli v ospredju zanesljivo vodil, sta Rossija začela ogrožati Bagnaia in Mir. Dirkač Ducatija ga je po dveh tretjinah dirke prehitel, v zadnjih krogih pa se je začel oster boj za zadnjo stopničko.

Rossi je zdržal skoraj do konca, toda v zadnjem krogu je Mir uspešno napadel in potem do cilja odbijal poskuse Rossija. Ta se je tako moral zadovoljiti s četrtim mestom, vsi trije na zmagovalnih stopničkah pa so bili nadvse zadovoljni. Morbidelli je dosegel prvo zmago, Bagnaia prve stopničke v karieri, Mir pa je pokazal, da se Suzuki razvija v konkurenčno ekipo za vrh SP-ja.

Naslednja dirka bo čez teden dni na istem prizorišču v Misanu za VN Emilije Romanje.

VN SAN MARINA, Misano                

MotoGP, izidi:                         
 1. F. MORBIDELLI ITA/yamaha  42:02,272
 2. F. BAGNAIA    ŠPA/yamaha     +2,217
 3. J. MIR        ŠPA/suzuki      2,290
 4. V. ROSSI      ITA/yamaha      2,643
 5. A. RINS       ŠPA/suzuki      4,044
...                                    
 7. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati     10,358
                                       
Moto 2, izidi:                         
 1. L. MARINI     ITA/kalex   40:41,774
 2. M. BEZZECCHI  ITA/kalex      +0,799
 3. E. BASTIANINI ITA/kalex       0,897
                                       
Moto 3, izidi:                         
 1. J. MCPHEE      VB/honda   39:48,952
 2. A. OGURA      JAP/honda      +0,037
 3. T. SUZUKI     JAP/honda       0,232
SKUPNI VRSTNI RED

MotoGP (5/14):                         
 1. A. DOVIZIOSO   ITA/ducati   76     
 2. F. QUARTARARO  FRA/yamaha   70 točk
 3. J. MILLER      AVS/ducati   64     
 4. J. MIR         ŠPA/suzuki   60     
 5. M. VINALES     ŠPA/yamaha   58     
 6. V. ROSSI       ITA/yamaha   58     
                                       
Moto 2 (7/14):                         
 1. L. MARINI      ITA/kalex   112 točk
 2. E. BASTIANINI  ITA/kalex    95     
 3. M. BEZZECCHI   ITA/kalex    85     
                                       
Moto 3 (7/14):                         
 1. A. ARENAS      ŠPA/KTM     106 točk
 2. A. OGURA       JAP/honda   101     
 3. J. McPHEE       VB/honda    92