Napadalec Frederik Tiffels (levo) je letos osvojil naslov nemškega prvaka s klubom Red Bull München. V polfinalu je bil najboljši igralec tekme, v 68. minuti pa je dosegel najpomembnejši zadetek v karieri. Foto: EPA
Napadalec Frederik Tiffels (levo) je letos osvojil naslov nemškega prvaka s klubom Red Bull München. V polfinalu je bil najboljši igralec tekme, v 68. minuti pa je dosegel najpomembnejši zadetek v karieri. Foto: EPA

Nemška reprezentanca je dosegla največji uspeh v zgodovini po skoraj sto letih. Leta 1930 so Nemci igrali v finalu in takrat izgubili s Kanado. Že z uvrstitvijo v finale so si zagotovili vsaj srebro in s tem prvo medaljo po letu 1953.

Nemci so bili blizu olimpijskega zlata v Pjongčangu februarja 2018. Proti Rusiji so klonili v podaljšku. Pet let zatem bodo zaigrali še v finalu svetovnega prvenstva, kjer pa jih čaka težka naloga proti Kanadi. Foto: EPA
Nemci so bili blizu olimpijskega zlata v Pjongčangu februarja 2018. Proti Rusiji so klonili v podaljšku. Pet let zatem bodo zaigrali še v finalu svetovnega prvenstva, kjer pa jih čaka težka naloga proti Kanadi. Foto: EPA

Nemci še nadgradili zmago nad Švico
Nemčija je slabo začela redni del in po treh krogih še ni imela točke, a je stopnjevala nastope. Prebila se je v četrtfinale s štirimi zaporednimi zmagami in izločila favorizirano Švico (3:1), ki je pred tem delovala zelo suvereno in je izgubila šele zadnjo tekmo predtekmovanja.

Prvi poraz Američanov
V polfinalu so tako lahko Nemci nastopili precej neobremenjeno, Američani pa so prav tako imeli odličen turnir. Kot edini so brez poraza končali predtekmovanje, v četrtfinalu so odpihnili Čehe in tudi danes so imeli status favorita.

Nemčija se je pobrala po uvodnem šoku
ZDA so v prvi tretjini povedle praktično s prvima streloma na gol Mathiasa Niederbergerja, zadela sta Alex Tuch in Rocco Grimaldi v drugi in četrti minuti. Potem se je Američanom ustavilo, Nemci so se zbrali in ob "power-playu" znižali, zadel je Fredrik Tiffels, v 17. minuti pa z zadetkom Maksymiliana Szuberja že izenačili.

Hokejisti Nemčije v polfinalu presenetili Američane

Nadaljevanje je bilo bolj enakovredno, v drugi tretjini so do prednosti z zadetkom Michaela Eyssimonta prišli Američani.

Noebels izenačil 83 sekund pred koncem
Dolgo je kazalo, da bo to tudi odločilni gol. Nemci so v drugi polovici tekme napadali in iskali izenačenje, toda obramba ZDA je zdržala skoraj do konca. Ko pa so nato Nemci že tri minute pred koncem zaigrali brez vratarja, je Marcel Noebels minuto in 23 sekund pred koncem izenačil.

Sorodna novica Risi po 18 letih lovijo prvi obstanek med elito

Izjemen zadetek Tiffelsa v podaljšku
V podaljšku je mož odločitve postal Tiffels, ki je prodrl po levi strani in neubranljivo s strelom pod prečko matiral Caseyja Desmitha v 68. minuti. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 33:26 v korist ZDA.

Američani bodo tako znova igrali le za bron, ki so ga v zadnjem desetletju osvojili štirikrat, a bodo imeli na drugi strani zelo motivirane Latvijce, baltska država lovi sploh prvo medaljo na SP.

Tiffels z izjemnim strelom pod prečko v 68. minuti popeljal Nemce v finale
Kanada je upravičila vlogo favorita. Foto: Reuters
Kanada je upravičila vlogo favorita. Foto: Reuters

Latvijci blesteli vse do zadnje tretjine
Latvija je presenetljivo vodila do uvodne minute zadnje tretjine, ko je izid po 45 sekundah izenačil Jack Quinn. Zmagoviti gol je v 49. minuti zabil 18-letni Adam Fantilli. Piko na i je z golom v prazno mrežo 42 sekund pred koncem postavil Scott Laughton.

Latvijci so povedli v 9. minuti, ko je vratarja Samuela Montembeaulta premagal Dans Locmelis. Izid je bil nespremenjen vse do zaključka druge tretjine, ko je najprej izenačil Samuel Blais, le 66 sekund pozneje pa je Latvijo spet v vodstvo popeljal Rudolfs Balcers.

Razmerje v strelih na gol je bilo 36:22 v korist Kanade, ki je bila nazadnje svetovni prvak leta 2021. Lani so Kanadčani izgubili v finalu.

Kanada v zadnji tretjini strla Latvijo

Slovenski hokejisti so se od elitne divizije poslovili s sedmimi porazi. Risi bodo ponovno uvrstitev med svetovno elito lovili na prvenstvu divizije I-A, ki bo od 28. aprila do 4. maja 2024 v Bolzanu. V Italiji bodo merili moči z reprezentancami Italije, Japonske, Južne Koreje, Madžarske in Romunije.


Polfinale, Tampere:
KANADA – LATVIJA
4:2 (0:1, 1:1, 3:0)
8669; Blais 36., Quinn 41., Fantilli 49., Laughton 60.; Locmelis 9., Balcers 37.


ZDA – NEMČIJA
* 3:4 (2:2, 1:0, 0:1)
8000; Tuch 2., Grimaldi 4., Eyssimont 29.; Tiffels 13., 68., Szuber 17., Noebels 59.

* - v podaljšku


Finale, nedelja ob 19.20:
NEMČIJA - KANADA

Tekma za 3. mesto, nedelja ob 14.20:
ZDA - LATVIJA

SP 2027 v Nemčiji

Nemčija bo gostiteljica svetovnega prvenstva v hokeju na ledu elitne skupine leta 2027, je v petek objavila Mednarodna hokejska zveza (IIHF). Prihodnje leto bo svetovno prvenstvo v hokeju na ledu na Češkem, nato pa bosta leta 2025 Švedska in Danska skupaj gostili SP. Organizacijo prvenstva leta 2026 je prevzela Švica.