V zadnjem kilometru si je Primož Roglič pridirkal dovolj prednosti, da je lahko v cilju slavil z visoko dvignjenima rokama. Foto: EPA
V zadnjem kilometru si je Primož Roglič pridirkal dovolj prednosti, da je lahko v cilju slavil z visoko dvignjenima rokama. Foto: EPA

Prvič v 85-letni zgodovini je bil v zaključku 1. etape Vuelte vzpon. Zaradi specifičnih razmer in odpadlega začetka na Nizozemskem je bila že trasa uvodne etape priložnost za spopad favoritov za končno slavje, ki z izvrstnim bojem niso razočarali. Alto de Arrate je klasični klanec Dirke po Baskiji, vrhu pa je sledilo 2,5 km ravnine in spusta do cilja, kjer je imenitno s tekmeci opravil Roglič, ki je lani v Španiji postal prvi Slovenec z osvojeno tritedensko dirko. Rdečo majico je prišel braniti po razočaranju na Dirki po Franciji in velikem slavju na spomeniku Liège–Bastogne–Liège, oblekel pa jo je že kar prvi dan španskega kroga.

Primož Roglič dobil že uvodno etapo Vuelte

Roglič: Moštvo je znova pokazalo, da je zelo močno

"Lepo je zmagati. Zelo sem zadovoljen. Moštvo je znova pokazalo, da je zelo močno. Odlično je opravilo delo skozi celotno etapo, sam pa sem se jim lahko oddolžil z zmago. Gre za lep začetek Vuelte," je po 43. zmagi v karieri dejal slovenski zvezdnik in dodal: "Že pred zadnjim klancem je bilo težko, saj smo šli na polno. Imamo nore fante, kot je Sepp Kuss, in zares sem vesel, da sem uspel na koncu zmagati. Gre za čudno sezono, zato bom od jutri naprej užival v majici vodilnega in v dejstvu, da lahko tu dirkamo. Upam, da bodo tudi gledalci pred televizijskimi sprejemniki uživali."

Pred nekaj več kot letom dni je Roglič rdečo majico vodilnega na Vuelti prevzel v 10. etapi po zmagi na kronometru, zatem pa je ni spustil iz rok in v Madridu slavil pred Špancem Alejandrom Valverdejem in rojakom Tadejem Pogačarjem. Foto: EPA
Pred nekaj več kot letom dni je Roglič rdečo majico vodilnega na Vuelti prevzel v 10. etapi po zmagi na kronometru, zatem pa je ni spustil iz rok in v Madridu slavil pred Špancem Alejandrom Valverdejem in rojakom Tadejem Pogačarjem. Foto: EPA

Ekipa Jumba Visme je izvrstno opravila svoje delo na prvi etapi. Nekaj časa je bila tudi na čelu glavnine, ko je ta lovila peterico ubežnikov. Zadnjega med njimi so ujeli približno 25 kilometrov pred ciljem. Sledil je zahteven zaključek z dvema klancema, kjer je najprej narekovanje ritma prevzel Ineos. Britanska ekipa je veliko selekcijo naredila že na prvem vzponu na Alto de Elgeto, kjer je popustil tudi eden izmed njenih zvezdnikov, štirikratni zmagovalec Toura, Chris Froome, ki je na koncu izgubil 11 minut.

Kuss pripravil teren za Rogličev končni napad

Andrey Amador in Ivan Sosa sta za prvega aduta Ineosa Richarda Carapaza močno razredčila skupino na čelu dirke. Odpadel je tudi Matej Mohorič (Bahrain McLaren), ki je dolgo vztrajal ob glavnih favoritih za končno slavje, na koncu pa je zasedel 26. mesto. Njegov moštveni kolega Grega Bole je bil 99.

039 Roglič brani zmago na Vuelti – gost Martin Hvastija

Jumbo Visma je pred zadnjim klancem ohranila dobro pozicijo, po Ineosevi selekciji pa je približno 4,7 km pred ciljem močno pospešil izjemen Rogličev pomočnik Sepp Kuss, s katerim sta bila znova izvrsten tandem. Američanu je sledila le osmerica, od nizozemske ekipe sta Kussov ritem lahko držala le Roglič in George Bennet, ki pa je zatem tudi kmalu popustil.

Dumoulin ni mogel slediti Kussu in Rogliču

Že predtem je zaostal Tom Dumoulin, ki je v Španijo prišel kot eden izmed dveh kapetanov Jumba Visme. Nizozemec, ki je v skupnem seštevku že minuto za Rogličem, je nadaljeval ob boku zimzelenega Španca Alejandra Valverdeja, ki je lani Dirko po Španiji končal na drugem mestu. Valverde je sicer leta 2012 slavil na Arrate, ko je tudi zadnjič tu gostovala Vuelta. Dobre spomine na vzpon nad Eibarjem ima tudi Roglič, ki je tu pred dvema letoma potrdil skupno zmago na Dirki po Baskiji, svojo prvo na elitni ravni svetovne serije.

Po Kussovem pospeševanju sta napadla tudi Hugh Carthy (EF) in Dan Martin (Israel Start-Up Nation), zatem pa je sledil še en skok Američana, ki je prvi prišel na vrh Arrateja. Osmerici je do cilja ostalo še 2,5 km. Carthy je pospešil 1,4 km pred koncem, a se mu ni uspelo odlepiti od tekmecev. Ko so kolesarji vstopili v zadnji kilometer, pa je na krajšem spustu bliskovito napadel 30-letni zasavski orel, ritmu katerega ni uspel do cilja slediti nihče. Carapaz je zasedel drugo mesto, tretji pa je bil Martin.

Slovenski šampion je tako že uvodni dan Vuelte prezentiral svojo moč in drugič na Dirki po Španiji dobil etapo, sicer pa je bila to že njegova osma etapna zmaga na Grand Tourih.

V sredo bo na sporedu etapa od Pamplone do Lekunberrija (151,6 km), ki bi znova lahko ponudila premike v skupnem seštevku. Kolesarje namreč v zadnjem delu etape čaka zahteven vzpon na San Miguel, dolg 9,4 kilometra s povprečnim naklonom 7,9 odstotka. Zatem pa sledi le še 17 kilometrov spusta do cilja. Drugo etapo letošnje Vuelte si je sicer posebej označil tudi Mohorič, ki bi lahko izkoristil zaključni profil, ki mu je z zahtevnim spustom pisan na kožo.

Primož Roglič in Jan Tratnik junaka dneva

Irun-Arrate, 173 km:                  
 1. P. ROGLIČ          SLO     4:22:34
 2. R. CARAPAZ         EKV       +0:01
 3. D. MARTIN          IRS         vsi
 4. J. E. CHAVES       KOL            
 5. F. GROSSSCHARTNER  AVT        isti
 6. E. MAS             ŠPA         čas
 7. H. J. CARTHY       VB         0:04
 8. S. KUSS            ZDA        0:10
 9. G. BENNETT         AVS        0:40
10. A. BAGIOLI         ITA        0:51
...                                   
26. M. MOHORIČ         SLO        1:51
99. G. BOLE            SLO       15:20
Skupni vrstni red:                     
 1. P. ROGLIČ          SLO     4:22:24 
 2. R. CARAPAZ         EKV       +0:05 
 3. D. MARTIN          IRS        0:07 
 4. J. E. CHAVES       KOL        0:11 
 5. F. GROSSSCHARTNER  AVT        isti 
 6. E. MAS             ŠPA         čas 
 7. H. J. CARTHY       VB         0:14 
 8. S. KUSS            ZDA        0:20 
 9. G. BENNETT         AVS        0:50 
10. A. BAGIOLI         ITA        1:01 
...                                    
26. M. MOHORIČ         SLO        2:01 
99. G. BOLE            SLO       15:30