Naohisa Takato je navdušil Japonce. Foto: Reuters
Naohisa Takato je navdušil Japonce. Foto: Reuters

Prva odločitev padla v strelstvu
21-letna strelka iz Pekinga je v finalu zračne puške na 10 metrov zadela 251,8 kroga in za 0,7 kroga prehitela drugouvrščeno Rusinjo Anastazijo Galašino. O prvem zlatu Tokia je odločal strelski dvoboj med Kitajko Čian Jang in Rusinjo Anastazijo Galašino. Po prvem finalnem strelu je imela Rusinja 0,2 kroga prednosti, a nato je Galašina ustrelila le 8,9 – najslabše v finalu, medtem ko je Čiang Jang z 9,8 prišla do zlata, ob tem je z 251,8 kroga postavila še olimpijski rekord. Medaljo bronastega leska je osvojila Švicarka Nina Christen (230,6).

V svojem premiernem olimpijskem nastopu je dobila prvo medaljo najbolj žlahtnega leska na letošnjih igrah na Japonskem, ki ji ga je "na pladnju izročil" predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach.


UvrstitevTekmovalecDržava
1Čian JangKitajska
2Anastazija GalašinaRusija
3Nina ChristenŠvica
11. mestoŽiva DvoršakSlovenija

Živa Dvoršak izenačila dosežek iz Londona 2012

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na prvi končni odločitvi Tokia 2020 je nastopila tudi Slovenka Živa Dvoršak in s 627,2 kroga zasedla končno enajsto mesto, do preboja v veliki finale osmih najboljših tekmovalk iz kvalifikacijskega dela pa ji je zmanjkalo 1,3 kroga.

30-letna Ljubljančanka je izenačila svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev, na svojem premiernem olimpijskem nastopu v Londonu 2012 je v tej disciplini prav tako osvojila enajsto mesto. Štiri leta pozneje pa je tekmo v Rio de Janeiru končala na 17. mestu. Čez teden dni jo čaka še tekma v disciplini malokalibrska puška trojni položaj na 50 metrov.

Razočarana, ker ni prišla v dosegljiv finale

Živa Dvoršak nastopa na svojih tretjih olimpijskih igrah, kjer je zdaj ponovila svoj najboljši olimpijski dosežek iz Londona. Foto: STA Foto: STA
Živa Dvoršak nastopa na svojih tretjih olimpijskih igrah, kjer je zdaj ponovila svoj najboljši olimpijski dosežek iz Londona. Foto: STA Foto: STA

"Na koncu nisem najbolj zadovoljna, saj sem si v prvi vrsti želela finale. V prvi polovici sem imela več težav oziroma manj športne sreče, ker mi ni 'zagrabilo' teh visokih močnih centrov. V drugi polovici je šlo, kot je treba, in zadovoljna sem, da nisem na sredini obupala. Kljub temu ostaja grenak priokus zaradi zamujene priložnosti," je po tekmi povedala ta čas najboljša slovenska strelka.

Kot pravi, je bil finale z nekaj boljšo prvo polovico popolnoma dosegljiv. "Hitro bi našla ta krog in pol, če bi se mi na začetku odprlo," kot razlog pa je navedla tremo zaradi pomembnosti nastopa: "Ni bila posebej visoka, a prav takrat potrebuješ malo sreče, nekaj močnih centrov, da se lahko sprostiš. Prišli so prepozno, pred tem sem se lovila, vesela pa sem, da nisem začela streljati na silo."

Za zdaj gleda na izid še črno-belo

Strelstvo - zračna puška (Ž), 10 m (Ž) (Živa Dvoršak)

Na koncu 11. mesto na olimpijskih igrah nedvomno ni slaba uvrstitev, a 30-letna pripadnica slovenske policije se s tem še ni sprijaznila: "To bom jutri verjetno res gledala drugače. Danes je zame zadeva črno-bela. V tem trenutku vem, da se nisem uvrstila v finale, jutri bom uvrstitev morda videla drugače. Danes sem zadovoljna le z drugo polovico tekme."

Varovanka trenerke Polone Sladič bo čez teden dni nastopila še na tekmi v disciplini malokalibrska puška trojni položaj na 50 metrov. V kraljevski strelski disciplini je letos slavila na tekmi za svetovni pokal v New Delhiju. Na olimpijskih preizkušnjah v Rio de Janeiru je v strelskem maratonu zasedla 30., v Londonu pa 36. mesto.

S pištolo najboljši Iranec
Moški so nastopili v streljanju z zračno pištolo. Iranec Džavad Forugi (244,8) je bil suveren, saj je imel ogromno prednost pred srebrnim Srbom Damirjem Mikcem (237,9). Bron je odšel na Kitajsko.

Zračna pištola, 10 m (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Džavad ForugiIran
2Damir MikecSrbija
3Wei PangKitajska

Trije olimpijski rekordi Hou Žing
Kitajska se je zlate olimpijske medalje veselila tudi v dviganju uteži. V kategoriji do 49 kilogramov je bila najboljša Hou Žihui (210 kg). V potegu dvignila 94 kg, v sunku pa 116 kg. Njen skupni izid je bil 210 kg, vse številke pa predstavljajo nov olimpijski rekord. Tudi preostali medalji sta ostali v azijskih rokah.

Dviganje uteži, do 49 kg (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Hou ŽihuiKitajska
2Chanu Saikhom MirabiIndija
3Windy Cantika AisahIndonezija

Korejci spet blesteli z lokom
Prvič so na olimpijskih igrah delili medalje na mešani tekmi lokostrelcev. Zlato je šlo pričakovano v Južno Korejo, ki je že dolgo velesila tega športa. An San in Kim Je Deok sta v finalu premagala Nizozemca Gabrielo Schlösser in Steva Wijlerja s 5:3. Mehičana Alejandra Valencia in Luis Alvarez pa sta v boju za bron ugnala Turka Yasemin Anagoz in Meteja Gazoza s 6:2.

Lokostrelstvo, mešana tekma
UvrstitevTekmovalecDržava
1An San in Kim Je DeokJužna Koreja
2Gabriela Schloesser in Steve WijlerNizozemska
3Alejandra Valencia in Luis AlvarezMehika

Začetek obračunov na tatamiju
Japonci vedno vznemirljivo pričakujejo judo nastope. V kategoriji do 48 kg je morala njihova junakinja Funa Tonaki v boju za zlato priznati premoč Distrii Krasniqi iz Kosova.

Judo, do 48 kg (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Distria KrasniqiKosovo
2Funa Tonaki
3Uranceceg MunkbatMongolija
3Daria BilodidUkrajina

Zato pa so se gostitelji veseli zlate medalje med moškimi, kjer je Naohisa Takato v kategoriji do 60 kilogramov v finalu premagal Tajvanca Yunga Weija Yanga.

Judo, do 60 kg (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Naohisa Takato
2Yung Wei YangTajvan
3Yeldos SmetovKazahstan
3Luka MkheidzeFrancija

Prvi zlati medalji v sabljanju na Kitajsko in Madžarsko
V sabljanju sta naslova olimpijskega prvaka osvojila Kitajka Jiven Sun z mečem in Madžar Aron Szilagyi s sabljo. Zanj je to že tretja olimpijska zlata medalja v posamični konkurenci, kar pred njim ni uspelo še nikomur.

Sabljanje, meč (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Jiven SunKitajska
2Ana Maria PopescuRomunija
3Katrina LehisEstonija
Sabljanje, sablja (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Aron SzilagyiMadžarska
2Luigi SameleItalija
3Junghwan KimJužna Koreja

V tekvondoju veselje za Tajsko in Italijo
Začela so se tudi tekmovanja v tekvondoju. V kategoriji do 49 kilogramov je pri ženskah slavila Panipak Wongpattanakit iz Tajske, pri moških do 58 kilogramov pa Vito Dell'Aquilla iz Italije.

Tekvondo, do 49 kg (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Panipak WongpattanakitTajska
2Adriana Cerezo IglesiasŠpanija
3Tijana BogdanovićSrbija
3Abishag SembergIzrael
Tekvondo, do 58 kg (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Vito Dell'AquilaItalija
2Mohamed JendoubiTunizija
3Mihail ArtamonovOlimpijski atleti Rusije
3Jun JangJužna Koreja

Vrhunec dneva − cestno dirko kolesarjev je dobil Richard Carapaz, na cestni dirki je zablestel tudi Tadej Pogačar, ki je osvojil bronasto medaljo!