PSG se je oddolžil Bayernu za poraz v lanskem finalu Lige prvakov. Foto: Reuters
PSG se je oddolžil Bayernu za poraz v lanskem finalu Lige prvakov. Foto: Reuters

PSG je v polfinale, kjer ga čaka zmagovalec jutrišnjega dvoboja Borussia Dortmund – Manchester City (1:2), napredoval s skupnim izidom 3:3, a zaradi zadetkov v gosteh.

Tako kot na prvi tekmi četrtfinala je tudi prvi polčas povratne tekme na pariškem stadionu Park princev postregel z zanimivim dogajanjem. Tekma se je razživela v drugi polovici, po seriji odličnih, a neizkoriščenih poskusov Neymarja so do edinega gola v 40. minuti prišli gostje.

V drugem polčasu se je boj za polfinale nadaljeval vse do zadnjega sodniškega žvižga, končne zmage pa so se razveselili Parižani. Bavarcem se je zelo poznalo, da je na obeh tekmah manjkal najboljši streelc Bundeslige Robert Lewandwoski. Poljak si je poškodoval koleno konec marca na kvalifikacijski tekmi za SP 2022 proti Andori. Trener Hansi Flick je imel zares kratko klop, saj so manjkali tudi Serge Gnabry (okužba s koronavirusom), Niklas Süle in Leon Goretzka.

Neymar trikrat v okvir vrat, Choupo-Moting v polno
Kylian Mbappe je zapretil že v 3. minuti, po predložku je streljal z roba kazenskega prostora, njegov poskus pa je končal ob levi vratnici. Nato so pobudo prevzeli gostje, Thomas Müller je poskusil s strelom z glavo iz težkega položaja, tako da je Navas branil brez težav. Mbappe je svojo ekipo vodil v nevarno akcijo v 10. minuti, poskus Neymarja je Neuer branil, obenem je stranski sodnik dosodil prepovedani položaj.

Eric Maxim Choupo-Moting je v 40. minuti zabil gol za Bayern. Foto: Reuters
Eric Maxim Choupo-Moting je v 40. minuti zabil gol za Bayern. Foto: Reuters

V 26. minuti je imel Bayern dobro priložnost, a je Leroy Sane slabo ocenil možnosti, streljal je z vrha kazenskega prostora, namesto da bi podal Müllerju, ki je bil pred golom sam. Minuto zatem je zaspano obrambo PSG-ja prelisičil Joshua Kimmich, ki je streljal močno z okoli 17 m, a njegov poskus je končal mimo vrat.

Nato je bil nevaren še PSG, Mbappe je podal žogo pred vrata, Neymar pa je slabo meril, zadel je Neuerja, ki je svoja vrata tako ohranil nedotaknjena.

V 34. minuti sta se Neymar in Neuer še enkrat soočila, brazilski napadalec je po uspešnem preigravanju streljal v desni spodnji kot, a je Neuer tudi s pomočjo vratnice preprečil gol. V 37. minuti je Neymar še streljal z okoli 15 m, zadel je prečko. Dve minuti zatem je Mbappe podal žogo Neymarju, ki je znova zadel okvir vrat.

Šestkratni evropski klubski prvaki so tako ostali brez možnosti, da bi tretjič v zgodovini ubranili evropski naslov (1974, 1975, 1976). Foto: Reuters
Šestkratni evropski klubski prvaki so tako ostali brez možnosti, da bi tretjič v zgodovini ubranili evropski naslov (1974, 1975, 1976). Foto: Reuters

Takoj zatem je Bayern krenil v napad in zadel. Navas je najprej vrhunsko ubranil poskus Davida Alabe od blizu, a do odbitka je prišel Eric Maxim Choupo-Moting, ki je zadel z glavo (0:1). V 44. minuti je Alaba poskusil z močnim strelom z vrha kazenskega prostora, s parado se je izkazal Navas.

Manj priložnosti, a napeto do konca
Na podoben način je Alaba poskusil takoj po vrnitvi na nogometno zelenico, a je poskus končal nekaj centimetrov mimo vrat. Neymar je dobro sprejel žogo v 49. minuti, prišel je do strela, a žoga je končala visoko nad vrati. Angel Di Maria je pet minut zatem podal Neymarju – oba sta bila čisto pred nasprotnimi vrati –, a je bil Brazilec malenkost prepozen in je zgrešil žogo.

Müller je v 63. minuti streljal po prejeti podaji v kazenskem prostoru, ustavil ga je Navas. Igra se je nato umirila na obeh straneh.

Razveljavljen gol Mbappeja
V 78. minuti je Kylian Mbappe krenil v protinapad, zadel je in začel proslavljati gol, a je sodnik Daniele Orsato gol razveljavil, saj je bil francoski napadalec v prepovedanem položaju.

V 82. minuti je Sane iz igre vrgel nekaj obrambnih igralcev PSG-ja, prišel je v kazenski prostor in streljal, a je bil nenatančen. V 86. minuti je streljal Müller, a so bili igralci PSG-ja na pravem mestu.

V 90. minuti je po neuspešnem napadu Bayerna PSG krenil v protinapad, Mbappe je podal Neymarju v sredino, iz vrat pa je moral Neuer, ki je ustavil nevarno akcijo. Takoj zatem je Sane poslal predložek v kazenski prostor, a tam Kingsley Coman ni dobro meril z glavo. V eni zadnjih priložnosti je Sane podal pred nasprotna vrata, izkazal se je Navas.

Taremi izjemno zadel, a Chelsea napredoval
Chelsea, ki se bo 27. ali 28. aprila ter 4. ali 5. maja meril z Liverpoolom ali Realom iz Madrida (1:3), je slavil s skupnih 2:1.

Izjemen gol Mehdija Taremija. Foto: Reuters
Izjemen gol Mehdija Taremija. Foto: Reuters

Chelsea je v Sevilli – tam sta bili odigrani obe tekmi s Portom – brez večjih težav ohranil prednost s prve tekme. Čeprav so imeli Portugalci več od igre in prvo uro izrazito terensko premoč, si resnejših priložnosti niso priigrali. V zaključku so fizično precej padli, tako so Angleži prevzeli pobudo, a jim obrambe tekmeca ni uspelo predreti z zadetkom. Edinega na tekmi je dosegel Porto v tretji minuti sodnikovega podaljška.

Iranski napadalec Mehdi Taremi bo zagotovo med kandidati za zadetek leta v Ligi prvakov. S škarjicami je žogo poslal v stičišče vratnice in prečke. Do konca tekme je ostala minuta, v kateri pa Porto ni več prišel do priložnosti za podaljšek in Chelsea se je osmič v zgodovini uvrstil med štiri najboljša evropska moštva.

Bayern brez Lewandowskega ni uspel nadomestiti zaostanka v Parizu

Četrtfinale, povratne tekme:
PARIS SG – Bayern 0:1 (0:1) 3:3
Choupo-Moting 40.

Paris SG: Navas, Dagba, Danilo, Kimpembe, Diallo (59./Bakker), Gueye, Paredes, di María (88./Herrera), Draxler (73./Kean), Neymar, Mbappe.

Bayern: Neuer, Pavard, Boateng, Hernandez, Davies (71./Musiala), Kimmich, Alaba, Sane, Müller, Coman, Choupo-Moting (85./Martinez).

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)


CHELSEA – Porto 0:1 (0:0) 2:1
Taremi 94.

Chelsea: Mendy, Azpilicueta, Silva, Rüdiger, James, Jorginho, Kante, Chilwell, Mount (86./Ziyech), Havertz (92./Giroud), Pulišić.

Porto: Marchesín, Manafa, Pepe, Mbemba, Sanusi, Corona (75./Luis Diaz), Sergio Oliveira (84./Vieira), Grujić (63./Taremi), Uribe, Otavio, Marega (75./Evanilson).

Sodnik: Clement Turpin (Francija)


Sreda ob 21.00:
BORUSSIA (D) – MANCHESTER CITY 1:2

Verjetni postavi:

Borussia Dortmund: Hitz, Morey, Akanji, Hummels, Guerreiro, Can, Dahoud, Bellingham, Reus, Haaland, Hazard.
Manchester City: Ederson, Walker, Stones, Dias, Cancelo, De Bruyne, Rodri, Gündogan, Mahrez, Jesus, Foden.

Sodnik: Carlos del Cerro Grande (Španija)


LIVERPOOL – REAL MADRID 1:3

Verjetni postavi:

Liverpool: Alisson, Alexander-Arnold, Kabak, Phillips, Robertson, Thiago, Fabinho, Wijnaldum, Salah, Jota, Mane.

Real Madrid: Courtois, Odriozola, Nacho, Militao, Mendy, Kroos, Casemiro, Modrić, Asensio, Benzema, Vinicius Junior.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.


Polfinale, 27./28. aprila:
PARIS SG – MAN CITY/BORUSSIA (D)
REAL MADRID/LIVERPOOL – CHELSEA

Povratni tekmi bosta 4. in 5. maja, finale pa 29. maja v Carigradu.