Aymeric Laporte, ki se je rodil v Agenu v Franciji, je bil kapetan Francije v vseh mladinskih kategorijah. Junija je debitiral v dresu Španije. Na enajstih tekmah je dosegel en gol. Na evropskem prvenstvu je zatresel mrežo Slovaške. Foto: EPA
Aymeric Laporte, ki se je rodil v Agenu v Franciji, je bil kapetan Francije v vseh mladinskih kategorijah. Junija je debitiral v dresu Španije. Na enajstih tekmah je dosegel en gol. Na evropskem prvenstvu je zatresel mrežo Slovaške. Foto: EPA

Vseh preostalih 21 nogometašev, ki jih še ima na voljo selektor Didier Deschamps, je bilo negativnih na testu. Pravila Uefe predvidevajo, da mora izbrana vrsta dvoboj odigrati, če ima na voljo 13 igralcev, med njimi pa mora biti vsaj en vratar. Poleg 26-letnega Rabiota bo tudi levi bočni nogometaš Lucas Digne izpustil finale.

To bo prav posebna tekma za branilca Manchester Cityja Aymerica Laporta. 27-letni branilec je odigral 51 tekem za Francijo v mladinskih kategorijah. Bil je kapetan v kategorijah do 17, 18, 19 in 21 let. Deschamps ga je trikrat vpoklical v člansko izbrano vrsto, a nikoli ni dobil priložnosti.

Maja je zaradi baskovskih korenin postal španski državljan in Luis Enrique mu je takoj ponudil priložnost. "To bo prav posebna tekma zame. Popolnoma bom osredotočen na Španijo, vse bom iztisnil iz sebe. Srečal se bom s številnimi nekdanjimi soigralci, v mislih pa imam samo naslov v Ligi narodov," je poudaril Laporte.

Luis Enrique: Točno takega branilca smo nujno potrebovali
Deschamps z njim v zadnje pol leta ni več govoril: "Srečen sem zanj. Ponudila se mu je priložnost in izkoristil jo je. Spoštujem njegovo odločitev."

"Aymeric je izjemen igralec. Že na prvih tekmah sem opazil, da nam lahko zelo pomaga. Zelo smo srečni, da se je odločil za Španijo. Točno takega branilca smo nujno potrebovali," je povedal španski selektor Luis Enrique.

Sladko maščevanje proti azzurrom
Španci so v sredo premagali Italijo v Milanu z 2:1. Evropski prvaki so doživeli prvi poraz po 10. septembru 2018. Kar 37 tekem zapored niso okusili grenkobe poraza.

"Zelo pomembno je bilo, da smo se oddolžili Italiji za poraz v polfinalu evropskega prvenstva. Zdaj smo samozavestni in prepričan sem, da bomo osvojili zlato medaljo v Ligi narodov," je dodal Luis Enrique.

Antoine Griezmann je imel veliko priložnost v polfinalu proti Belgiji, a ni zadel. Foto: EPA
Antoine Griezmann je imel veliko priložnost v polfinalu proti Belgiji, a ni zadel. Foto: EPA

Griezmann novi član kluba 100
V finalu bo Antonie Griezmann odigral 100. tekmo za Francijo. Napadalec je še posebej zadovoljen, da se je vrnil k madridskemu Atleticu, saj ima Barcelona ogromne finančne težave.

"To bo prav poseben večer. Moramo dobiti to tekmo, saj je v igri prestižna lovorika. Imamo pravo ekipo za osvajanje lovorik. Ni veliko igralcev, ki so v klubu 100. Zelo sem ponosen, da sem med temi izbranci," je razlagal odlični napadalec.

Belgijci v malem finalu brez Lukakuja in Hazarda
Tekma za tretje mesto bo na sporedu v nedeljo ob 15.00. Pomerili se bosta Italija in Belgija.
Zvezdnika Romelu Lukaku in Eden Hazard bosta manjkala zaradi poškodbe mišice. Selektor Roberto Martinez je povedal, da sta že zapustila reprezentančni hotel.

Finale, Milano, nedelja ob 20.45:
ŠPANIJA - FRANCIJA

Tekma za 3. mesto, Torino, nedelja ob 15.00:
ITALIJA - BELGIJA


Polfinale, Milano:
Italija - ŠPANIJA 1:2 (0:2)
Pellegrini 83.; Ferran Torres 17., 45.
RK: Bonucci 42./Italija

Torino:
Belgija - FRANCIJA 2:3 (2:0)
Carrasco 37., Lukaku 40.; Benzema 62., Mbappe 69./11-m, Theo Hernandez 90.