Lara Prašnikar, ki igra za Eintracht iz Frankfurta v Bundesligi, je sijajno formo potrdila tudi v Novi Gorici. Foto: www.alesfevzer.com
Lara Prašnikar, ki igra za Eintracht iz Frankfurta v Bundesligi, je sijajno formo potrdila tudi v Novi Gorici. Foto: www.alesfevzer.com

Razmerje moči je bilo jasno že pred začetkom srečanja in do odmora so Slovenke opravile večino dela.

Šov Prašnikarjeve v prvem polčasu
Lara Prašnikar je po samostojnem prodoru po desni strani že v 9. minuti zatresla mrežo. Prevlada Slovenk se je nadaljevala, v 33. minuti pa je z močnim strelom 20 metrov prednost podvojila Kaja Korošec. Pet minut zatem je Prašnikar sprožila z leve strani kazenskega prostora in z diagonalnim strelom povišala na 3:0.

Estonkam zmanjkalo moči v zadnjih minutah
Tudi v drugem polčasu je igra večino časa potekala na estonski polovici. V 73. minuti je odbito žogo v mrežo pospravila Špela Kolbl. V 76. minuti je za 5:0 poskrbela Pille Raadik z avtogolom, v 89. minuti pa je za 6:0 zadela še Zala Kuštrin z močnim strelom z desne strani.
V evropskih kvalifikacijah sicer igra 51 reprezentanc v devetih skupinah. Evropa bo dala 11 neposrednih potnic na SP, ki bo v devetih mestih in na desetih stadionih v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Devet zmagovalk skupin se bo neposredno uvrstilo na svetovno prvenstvo, devet najboljših drugouvrščenih ekip pa gre v dodatne kvalifikacije, ki bodo dale še dve potnici za mundial. Tretja ekipa iz "play-offa" pa si bo zagotovila udeležbo na dodatnih medcelinskih kvalifikacijah za mesto na SP 2023.

Prvič v zgodovini SP-ja bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, prej jih je bilo 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so naslov svetovnih prvakinj osvojile v letih 2014 in 2018.

Slovenke se bodo na istem prizorišču v torek ob 18.00 merile še z Grčijo.

Slovenske nogometašice napolnile mrežo Estonk

Skupina I, Nova Gorica:
SLOVENIJA - ESTONIJA 6:0 (3:0)
Prašnikar 9., 38., Korošec 33., Kolbl 73., Raadik 79./ag, Kuštrin 89.

Slovenija: Meršnik, Križaj, Rozmarič, Golob (85./Kos), Eržen, Korošec, Čonč, Zver (73./Predanič), Rogan (73./Rogan), Kolbl (85./Kuštrin), Prašnikar.

Estonija: Kork, Aarna, Zlidnis, Raadik, Merisalu (80./Kriisa), Daut, Mengel (66./Laas), Lillemae, Kubassova (94./Niit), Treiberg, Bannikova.

Sodnik: Minka Vekkeli (Finska)

WALES - GRČIJA 5:0 (3:0)

FRANCIJA - KAZAHSTAN 6:0 (4:0)


Torek ob 18.00 (Nova Gorica):
SLOVENIJA - GRČIJA

FRANCIJA - WALES

Vrstni red: Francija 15, Wales 13, Slovenija 10, Grčija 6, Kazahstan in Estonija brez točk.